» Συμμετοχή Οινοποιείων σε παγκρήτια δράση
Μέρα του κρασιού και των φίλων του η χθεσινή και στα Χανιά, με αρκετό κόσμο να επισκέπτεται τα τρία Οινοποιεία του “Δικτύου Οινοποιών Κρήτης” που λειτούργησαν σε Αγ. Τριάδα Ακρωτηρίου, Αλίκαμπο Αποκορώνου και Δραπανιά Κισσάμου. Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στα οινοποιεία αυτά και συνομίλησαν με τους ανθρώπους τους για το κρητικό κρασί και όχι μόνο.
Στην ιστορική Αγία Τριάδα
Μπαίνοντας στο ισόγειο χώρο, ο επισκέπτης θα βρεθεί “ενώπιος- ενωπίο” με μια τεράστια ποικιλία κρασιών αλλά και άλλων προϊόντων της Μονής στο Ακρωτήρι, ενώ προχωρώντας δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από το μικρό μουσείο με εκθέματα από το παλιό οινοποιείο και το ελαιοτριβείο της μονής που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Η οινολόγος της Μονής κ. Κατερίνα Καμπουράκη λέει στα “Χ.ν.” πως «το κτήριο είναι ιστορικό, έχει ένα ιστορικό βάθος 400 ετών. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι τα γνήσια του μοναστηριού, έχουν συντηρηθεί και είναι καλό να τα γνωρίζει ο κόσμος γιατί η τεχνολογία προχωράει γρήγορα και πολλές φορές ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε».
Ακολουθεί ο χώρος γευστικής δοκιμής, φιλικός και άνετος με τους ανθρώπους της Μονής να ελπίζουν ότι του χρόνου θα επιστρέψουμε στις κανονικές συνθήκες και θα μπορεί να δεχθεί τον αριθμό επισκεπτών που είναι σε θέση φιλοξενήσει. Εκεί οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην ιστορία του μοναστηριού και θα έχουν τη γευστική εμπειρία γνωριμίας με τα κρασιά της Αγίας Τριάδας σε πολλές ετικέτες με ποικιλίες όπως το “Merlot” , το “Cabernet”, το “Ρώμεικό”, το “Μοσχάτο Αλεξανδρείας” και την ιταλική ποικιλία Trebbiano,όλα σε αμπελώνες της Μονής.
Ξεχωριστός και ο χώρος παλαίωσης «μια διαδικασία πολύ σημαντική για το κόκκινο κρασί, που ειδικά στην Κρήτη ο πολύς ήλιος μας βγάζει πιο ξηρά κρασιά που πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία της παλαίωσης για να δώσουν μια πιο στρογγυλή και απαλή αίσθηση! Το οινοποιείο και τα κρασιά μας έχουν ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και πιστεύω ότι ο κόσμος το βλέπει για αυτό και δείχνει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Η φιλοσοφία μας είναι να τα κρασιά να είναι όσο πιο παραδοσιακά και απλά γίνεται χωρίς να χάνουμε πάντα το μοντέρνο χαρακτήρα στη γεύση».
Τα κρασιά της “Αγίας Τριάδας” πέρα από το κατάστημα του μοναστηριού είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένες κάβες, σε εστιατόρια σε όλη την Κρήτη και σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα. Η βασική χώρα εξαγωγής είναι η Γερμανία όπου δίνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.
Οινογευσία στην Κίσσαμο
Με παρελθόν τριών γενεών, το οινοποιείο Πνευματικάκη λειτουργεί από το 2007 σε ένα σύγχρονο χώρο ανάμεσα στο Κολένι και στο Δραπανιά Κισσάμου.
Η κα Κατερίνα Αντωνομανωλάκη μας ξεναγεί στους εσωτερικούς χώρους του οινοποιείου. Αρχικά στο κελάρι όπου παλαιώνονται πέντε ποικιλίες κόκκινων κρασιών Ρώμεικο, Syrah, Cabernet, Κοτσιφάλι, Merlot.
«Το 80% του κρασιού μας προέρχεται από δικά μας σταφύλια, ενώ παράγουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό κωδικών που οι φίλοι του καλού κρασιού μπορούν να τα βρουν παντού στην Κρήτη, σε πολλά σημεία στο εξωτερικό , ενώ εξάγουμε σε πολλές χώρες του εξωτερικού Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία κα.» αναφέρει η κ. Αντωνομανωλάκη, που επισημαίνει πως το μικροκλίμα της περιοχής, τα χώματα, οι αμπελουργικές καλλιέργειες εξασφαλίζουν τη μοναδικότητα σε κάθε κρασί της οινοποιείας “Πνευματικάκη”.
Στο εσωτερικό της εγκατάστασης βρίσκεται ο χώρος οινοποίησης. «Ο επισκέπτης που θα έλθει την περίοδο της συγκομιδής θα δει την παραλαβή των σταφυλιών, τον τρόπο εργασίας, παραγωγής και αποθήκευσης του κρασιού. Επίσης θα ενημερωθεί για την διαδικασία που ακολουθούμε για την οινοποίηση του κρασιού μας αλλά και την παραγωγή και άλλων προϊόντων όπως τσικουδιά, ρακόμελο και πετιμέζι » αναφέρει η ξεναγός μας.
Τελευταίος σταθμός ο χώρος οινογευσίας, καλαίσθητα διακοσμημένος, με πολλά μουσειακά είδη και γραφικές παραστάσεις από το οινοποιητικό παρελθόν της Κρήτης. «Εδώ προσφέρουμε στους επισκέπτες μας το κρασί μας, μπορούν να δοκιμάσουν και φυσικά να αγοράσουν αν το επιθυμούν. Μπορεί οι Έλληνες να μην είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τις επισκέψεις σε οινοποιεία αλλά αυτό αλλάζει» καταλήγει η κ. Αντωνομανωλάκη.
Στο “πράσινο” οινοποιείο Ντουράκη
«Είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι δράσεις όπως η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, γιατί οι Έλληνες που επισκέπτονται τα οινοποιία δεν το κάνουν εύκολα! Αυτές τις ημέρες τους δίνεται ένα κίνητρο για να το δοκιμάσουν» μας λέει η κ. Εύη Ντουράκη από το ομώνυμο οινοποιείο που λειτουργεί από το 1988 στον Αλίκαμπο Αποκορώνου.
Φτάνουμε στο οινοποιείο την ώρα που το επισκέπτονται μια μεγάλη παρέα ξένων και δύο παρέες Ελλήνων φίλων του κρασιού. Οι άνθρωποι του έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια τη λογική της στήριξης του οινοτουρισμού καθώς όπως εξηγεί η κ. Ντουράκη «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για όλα τα οινοποιεία της Κρήτης. Σε κανονικές σεζόν – όχι φέτος και πέρυσι με την πανδημία – είχαμε 100 με 200 άτομα καθημερινά να επισκέπτονται το χώρο ! Αν βάλουμε ένα στόχο να προάγουμε το νησί και ως οινοπαραγωγική περιοχή θα προσελκύσουμε επισκέπτες και άλλες περιόδους όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και ανθρώπους με άλλα ενδιαφέροντα όχι μόνο τον ήλιο και την θάλασσα».
Στα ιδιαίτερα της μονάδας ο “πράσινος” χαρακτήρας της. Ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκό σύστημα, χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο χαρτί για τις ετικέτες και γενικά « ανακυκλώνουμε τα πάντα! Δίνουμε πίσω στη φύση ότι μας δανείζει!»
Το οινοποιείο παράγει 15 κωδικούς διαφορετικών κρασιών. «Κατά κύριο λόγο βασιζόμαστε στις τοπικές ποικιλίες. Ειδικά φέτος αναδείξαμε το Ρωμέικο προσθέτοντας στο γνωστό και πολυβραβευμένο “Euphoria” άλλες τρία ιδιαίτερα κρασιά» τονίζει η κ. Ντουράκη συμπληρώνοντας πως το 50% των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την οινοποίηση προέρχονται από αμπέλια του οινοποιείου και τα υπόλοιπα απο συνεργαζόμενους για χρόνια αμπελουργούς με μεγάλη εμπειρία στην δουλειά τους.
Ήδη στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού ετοιμάζεται ένα νέο υπόσκαφο κελάρι για να συνδεθεί με το παλιό καθώς η περαιτέρω βελτιώσεις στο χώρο οινογευσίας.