Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Γνωριμία με τον συναρπαστικό κόσμο του CERN

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν πτυχές της συναρπαστικής έρευνας που διεξάγεται στο φημισμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) είχαν όσοι βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων. “Ξεναγός” σε αυτό το ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης ήταν η ερευνήτρια στο CERN και στέλεχος του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής της Μπολόνια Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Svetlana Nor (βιολί) και Vladimir Nor (τσέλο).
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Svetlana Nor (βιολί) και Vladimir Nor (τσέλο).

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Νέα Σύνορα της Φυσικής, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
Η κα Χατζηφωτιάδου στην ομιλία της με θέμα «Ανιχνεύοντας τα μυστικά του σύμπαντος με τον μεγάλο επιταχυντή των αδρονίων στο CERN» αναφέρθηκε στην πολύχρονη έρευνα που διεξάγεται στο κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης και το μεγάλο πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η έρευνα που γίνεται αποσκοπεί στο να βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Ωστόσο, το πόσο κοντά είμαστε στο να αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά του σύμπαντος δεν το ξέρω, δεν μπορούμε να το πούμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη που σημειώθηκε ήταν η ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, το οποίο οι επιστήμονες το αναζητούσαν επί δεκαετίες.
«Τώρα υπάρχουν πλέον διάφορα άλλα ανοιχτά ερωτήματα που αν απαντηθούν θα είναι εξίσου σημαντικές ανακαλύψεις», σχολίασε η Ελληνίδα ερευνήτρια, ενώ αναφερόμενη στο μεγάλο πείραμα που γίνεται στο CERN σημείωσε: «Μιλάμε για μια διαδικασία πολύχρονη, πολυσύνθετη και πολυδάπανη στην οποία εμπλέκεται πάρα πολύς κόσμος. Για παράδειγμα, ο μεγάλος επιταχυντής (LHC) που συγκρούονται πρωτόνια έχει σχεδόν 10 χρόνια που ξεκίνησε αλλά η κατασκευή και η σύλληψή του είχαν αρχίσει κάποιες δεκαετίες πριν και τα πειράματα που μελετούν αυτό που προκύπτει από τις συγκρούσεις των πρωτονίων φέτος γιορτάζουν τα 25 χρόνια!».
Συνεχίζοντας η κα Χατζηφωτιάδου επεσήμανε ότι επιστημονική έρευνα θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια δυναμική διαδικασία μέσα στον χρόνο κατά τη διάρκεια της οποίας δίνονται απαντήσεις αλλά και συνεχώς προκύπτουν νέα ερωτήματα.
«Μια τελεία σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να μπει όταν γίνεται μια μεγάλη ανακάλυψη. Όμως αυτή η τελεία δεν σηματοδοτεί το τέλος αλλά περισσότερο την αρχή μιας νέας διαδικασίας έρευνας», υπογράμμισε η κα Χατζηφωτιάδου, ωστόσο, πρόσθεσε ότι στην έρευνα τα πάντα είναι και θέμα συμβιβασμών, χρηματοδότησης κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τον εντυπωσιακό μεγάλο επιταχυντή που βρίσκεται στο επίκεντρο των πειραματικών προσπαθειών στο CERN η κα Χατζηφωτιάδου έκανε γνωστό ότι η λειτουργία συνεχίζεται απρόσκοπτα από το 2015, ενώ στο τέλος του 2018 η λειτουργία του θα διακοπεί για να αναβαθμιστεί η φωτεινότητα, δηλαδή η ένταση των δεσμών που συγκρούονται, με απώτερο στόχο να συγκεντρώνονται περισσότερα δεδομένα μέσα στον χρόνο και να υπάρξουν αυξημένες πιθανότητες νέων ανακαλύψεων.
Καταλήγοντας η κα Χατζηφωτιάδου αναφέρθηκε και στη συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων στην έρευνα που γίνεται στο CERN: «Όταν εγώ ξεκίνησα πριν από 35 χρόνια η Ελλάδα τότε δεν είχε μεγάλη συμμετοχή στην προσπάθεια. Αυτό όμως έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον -αν και είμαστε μια μικρή χώρα- έχουμε σημαντική παρουσία και υπάρχουν πολλοί νέοι Έλληνες ερευνητές που δουλεύουν στα πειράματα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Svetlana Nor (βιολί) και Vladimir Nor (τσέλο).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα