Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

“Γνωριμία” με την ενδοχώρα του Νομού Χανίων για φοιτητές από την Βοστώνη

Με την Κρήτη της ενδοχώρας, του πανάρχαιου πολιτισμού, των καθημερινών ανθρώπων έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν καλύτερα οι φοιτητές του κολεγίου «Emmanuel College» της Βοστώνης, που συμμετέχουν στα θερινά μαθήματα της σχολής που πραγματοποιούνται για 3 εβδομάδες στον Αλικιανό, στο Ίδρυμα Καψωμένου.

Το πρόγραμμα που γίνεται στα πλαίσια του μαθήματος Διεθνών Σχέσεων από το 2012 υλοποιείται χάρη στις προσπάθειες του καταγόμενου από τον Αλικιανό καθηγητή του κολεγίου Πέτρου Βαμβακά.
Δεκαέξι προπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν μια σειρά από μαθήματα που έχουν να κάνουν με τις σπουδές τους αλλά και μάθημα ελληνικών τις πρωινές ώρες και έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τους ντόπιους, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της φύσης σε όλο το νησί.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα με αφορμή δύο γεγονότα με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο. Το ένα η οικονομική κρίση που δεν είναι οικονομική κατά την άποψη μου αλλά κυρίως πολιτισμική και το δεύτερο ο «εκδημοκρατισμός» σε εισαγωγικά του Αραβικού κόσμου. Έχοντας καταγωγή από τον Αλικιανό και βλέποντας την προσπάθεια με το Ίδρυμα Καψωμένου, έκανα την πρόταση στον κ. Ερατοσθένη που με πολύ μεγάλη χαρά την έκανε δεκτή» μας λέει ο κ. Βαμβακάς.
Οι φοιτητές παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων, ακολουθεί μια γνωριμία με την ελληνική γλώσσα ένα μάθημα όπου μελετάτε η κρίση της ευρωζώνης και πως την αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των χωρών τοπικά αλλά κεντρικά στην Ε.Ε.
Επειδή οι φοιτητές είναι Αμερικάνοι στην πλειοψηφία τους και διδάσκονται για τις πολιτικές επιστήμες ρωτάμε τον κ. Βαμβακά πως αντιλαμβάνονται τους λόγους που οι πολιτικές των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου αρεστές και στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. «Την πρώτη Κυριακή ήμασταν στο Ενετικό Λιμάνι και ήταν σε εξέλιξη μια διαδήλωση ενάντια στις βάσεις. Τα παιδιά είδαν τη διαδήλωση. Τους μετέφρασα ένα από τα συνθήματα το “φονιάδες των λαών αμερικάνοι”. Είναι θέματα που τους προβληματίζουν όλα αυτά. Ένα θετικό του προγράμματος είναι ότι φέρνει το μέσο Αμερικάνο -που μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιο κλειστός, δεν βλέπει τον κόσμο τόσο καθαρά- σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, με άλλες αντιλήψεις, τον βάζει σε σκέψεις και τον προβληματίζει για πολλά πράγματα» λέει ο καθηγητής.
Παράλληλα οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση Ελλάδας και Κρήτης πέραν και μακριά από τον μαζικό τουρισμό του all inclusive και των «βραχιολακιών», να γνωρίσουν την πραγματική κουλτούρα και την παράδοση του τόπου που επισκέπτονται και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον κ. Βαμβακά.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Έχουμε την ευκαιρία για μια συζήτηση με αρκετούς από τους φοιτητές που μετέχουν στο πρόγραμμα. Όλοι είναι εντυπωσιασμένοι από την Κρητική φιλοξενία, από την ιστορία του τόπου που βρίσκονται από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα αλλά και από τις επαφές τους με τους καθημερινούς ανθρώπους.
Όλα τα παιδιά, έμειναν για ένα διάστημα από 1 έως 3 ημέρες στην Αθήνα και παραδέχονται ότι εκεί «η οικονομική κρίση είναι πιο έντονη, την βλέπεις στους δρόμους και στους ανθρώπους. Αντίθετα εδώ στην Κρήτη δεν την αντιλαμβάνεσαι».
Οι φοιτητές αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς κατά την παραμονή τους και, όπως μας εξηγούν, νιώθουν άνετα που μπορούν να κυκλοφορούν όπου θέλουν χωρίς να υπάρχει καμία απειλή σε βάρος τους.
«Πριν έλθουμε εδώ δεν ξέραμε τίποτα για την Κρήτη και ειδικά για τον αρχαίο πολιτισμό που αναπτύχθηκε εδώ όπως ο Μινωικός» αναφέρουν μεταξύ άλλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα