Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Γοητευμένοι από την αρχιτεκτονική κληρονομιά έφηβοι επισκέπτες στα Χανιά

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά των Χανίων αλλά και η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος έκλεψαν τις εντυπώσεις μαθητών και μαθητριών από την υπόλοιπη Ελλάδα που ήρθαν στα Χανιά για να συμμετέχουν στο φετινό Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Σχολείου περιλαμβάνονταν και βιωματικές δράσεις γνωριμίας με τον τοπικό πολιτισμό, την κρητική γαστρονομία και την ιστορία των Χανίων.
Στο πλαίσιο αυτό 26 έφηβοι και έφηβες από την Αμαλιάδα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη και τον Πύργο, περιηγήθηκαν στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας και την παλιά πόλη, επισκέφθηκαν το Βοτανικό Πάρκο – Κήποι Κρήτης στον Πλατανιά, δοκίμασαν κρητικά φαγητά, ενημερώθηκαν για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την ιστορία των Χανίων κ.ά.

Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στην τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών του Θερινού Σχολείου και ρώτησαν ορισμένες μαθήτριες τι τους εντυπωσίασε περισσότερο στα Χανιά από τις επισκέψεις και τα ερεθίσματα που πήραν: «Στα Χανιά έχω ξανάρθει αρκετές φορές. Όμως στο πλαίσιο του Σχολείου ξεναγηθήκαμε στη Χαλέπα, είδαμε το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, περιηγηθήκαμε στο παλιό λιμάνι και τα στενά του και μας μίλησαν για την αρχιτεκτονική κληρονομιά των Χανίων», ανέφερε η Ροδίτισσα Σοφία Μεταξά και πρόσθεσε ότι το στοιχείο που την εντυπωσίασε περισσότερο στα Χανιά είναι η αρχιτεκτονική της πόλης. «Είναι πολύ ξεχωριστή η αρχιτεκτονική των Χανίων γιατί βλέπεις κτίσματα που προέρχονται από διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, Αιγύπτιους, Ενετούς κ.λπ. Όλοι αυτοί που πέρασαν από τα Χανιά έχουν αφήσει το σημάδι τους», τόνισε η Σοφία, ενώ αναφέρθηκε και στην επαφή που είχαν τα παιδιά με την κρητική διατροφή, σημειώνοντας ότι τις ευεργετικές της ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία τις είχε ακουστά κι ότι πλέον είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει αυτό το διατροφικό πρότυπο.

Η Ευαγγελία Πέτρου από την Αθήνα επεσήμανε ότι παρότι η εκπαίδευση περιλάμβανε πολλές ώρες επιμόρφωσης στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη και την ιστορία της συνδυάζοντας την επιμόρφωση με βιωματικές δράσεις: «Εγώ συμμετείχα στο ντοκιμαντέρ που είχε ως θέμα τη Χαλέπα κι αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα την ιστορία του τόπου», τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι το φιλικό και φιλόξενο κλίμα των ανθρώπων μετέτρεψε την όλη εμπειρία σε κάτι πολύ θετικό.

Η Ερμιόνη Βωβού από την Πάτρα δήλωσε εντυπωσιασμένη από την αρχιτεκτονική κληρονομιά των Χανίων και το πως αυτή έχει διατηρηθεί σε έναν βαθμό: «Περισσότερη εντύπωση από τα Χανιά μου έκανε ότι έχουν διατηρηθεί τα κλασικά κτήρια σε αντίθεση με την Πάτρα που τα περισσότερα αρχοντικά έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες. Προσωπικά η Πάτρα δεν μου αρέσει ενώ τα Χανιά τα βρήκα πολύ όμορφα, αν και υπήρχε πολύς κόσμος λόγω τουρισμού». Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της φύσης η Ερμιόνη παρατήρησε ότι η κρητική φύση «δείχνει πολύ ζωντανή» και δήλωσε ενθουσιασμένη από τον Βοτανικό Κήπο και τον πλούτο της χλωρίδας που περιέχει.

Η Αναστασία Σεϊντή από την Αμαλιάδα αναφερόμενη στα Χανιά έκανε λόγο για μια πολύ όμορφη πόλη, την οποία όπως είπε επισκέπτεται για πρώτη φορά: «Λένε ότι είναι η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας. Συμφωνώ με αυτό!», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι μέρος της γοητείας της πόλης οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά στοιχεία από την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά διασώζονται έως τις μέρες μας. Στάθηκε ακόμα στο πράσινο και την ποικιλία της κρητικής φύσης.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι υποστηρικτές του Θερινού Σχολείου Κινηματογράφου που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο εκπαιδευτικός φορέας “Πλοηγός”, το ΜΑΙΧ και η ΔΕΔΙΣΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα