Αν ο αναγνώστης σήμερα ξεφυλλίσει εφημερίδες ή περιηγηθεί στο διαδίκτυο θα δει πολλές καταχωρίσεις με τον τίτλο «Γραφείο Γνωριμιών», κάποιες από τις οποίες είναι σοβαρές, καθώς στοχεύουν στη γνωριμία δυο ανθρώπων, με απώτερο στόχο μια σοβαρή σχέση, η οποία ίσως οδηγήσει και σε γάμο. Αυτό δεν είναι ένα νέο γεγονός, καθώς στην ελληνική προπολεμική κοινωνία με την αγροτική οικονομία και την ανάλογη αντίληψη των ηθών, των εθίμων και της ηθικής, η γνωριμία, ο έρωτας και η κατάληξη «εις γάμου κοινωνίαν» ήταν υπό κοινωνικό και οικογενειακό έλεγχο. Το λεγόμενο «προξενιό» με τη βοήθεια της προξενήτρας ήταν προσφιλής τακτική, όπως γνωρίζουμε οι νεότεροι από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Με την πάροδο του χρόνου και την αστυφιλία, όμως, στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργήθηκαν τα πρώτα επαγγελματικά γραφεία συνοικεσίων, τα οποία έναντι αμοιβής κανόνιζαν και προωθούσαν τις γνωριμίες. Άραγε, υπήρχαν και στα Χανιά;
Βεβαίως και υπήρχαν στα προπολεμικά Χανιά, καθώς όπως φαίνεται ήταν και η μόδα της εποχής. Στον «Εσπερινό Ταχυδρόμο» της 9ης Ιανουαρίου 1939 και συγκεκριμένα στην τρίτη σελίδα υπάρχει η εξής διαφημιστική καταχώριση:
«ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Προς το αξιότιμον κοινόν
Έχω την τιμήν να σας πληροφορήσω ότι αι σημεριναί δύσκολαι περιστάσεις που διερχόμεθα μοι επέβαλον την σκέψιν ότι δια να πραγματοποιηθεί σήμερον ένας γάμος πρέπει να υπάρχει συμφέρον δηλ. να υπάρχει πρόβλεψις ότι το ζεύγος στηριζόμενον εις τα οικονομικά μέσα που διαθέτει θα ηδύνατο να ευτυχήσει εις το μέλλον. Παρήλθε δυστυχώς η εποχή των αισθηματικών γάμων δικαιολογουμένων τότε εκ της ευκολίας της εξευρέσεως των προς τα ζην αναγκαίων. Σήμερον δυστυχώς όστις δεν έχει πόρους ζωής πεινά και αποθνήσκει και κανείς δεν τον βοηθεί είτε διότι δεν έχει είτε διότι είναι σκληρόκαρδος και άσπλαχνος. Επειδή όμως είναι δύσκολον ή και αδύνατον να γνωρίζει τις ποίος νέος ή νέα έχουν οικονομικήν ευρωστίαν ή και ποίος νέος ή νέα επιδιώκουν μιαν καλήν αποκατάστασιν δεδομένου όντως ότι πέρα του χωριού του κανείς δεν γνωρίζει τον άλλον κατά βάθος, το γραφείον μου αναλαμβάνει να διευκολύνει τα πράγματα και να θέση εις επικοινωνίαν την οικογένεια της νέας ή και αυτούς τούτους απευθείας όπως επιθυμούν, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός[…]».
Ο διευθυντής του γραφείου Ν. Φουράκης, ο οποίος υπογράφει την καταχώριση υπόσχεται ειλικρίνεια και απόλυτη εχεμύθεια.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο… επαγγελματίας προξενητής Φουράκης περιγράφει έναν εμπορικό γάμο, καθώς θεωρεί θεμελιώδες στοιχείο επιτυχίας (του γάμου) την οικονομική άνεση του ζεύγους, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει τα ερωτικά συναισθήματα του ζεύγους. Αυτονόητο, λοιπόν, εκείνη την εποχή ότι μετά τη γνωριμία άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις για την προίκα!
Καλησπέρα σας… Είμαι 57 χρόνον, άπω την Ουκρανία είμαι. Θα ήθελα πολύ να γνωρίσω ένα άνθρωπο για σοβαρή σχέση… Σας ευχαριστώ πολύ