Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Γράμμα 1.800 χρόνων!

Ένα γράμμα που συνέταξε πριν από περίπου 1800 χρόνια, εθελοντής στην ρωμαϊκή λεγεώνα αποδεικνύει πως ακόμα και οι στρατιώτες -στην πλειονότητά τους τουλάχιστον- έχουν το μυαλό τους στο ….σπίτι τους!

Η επιστολή, που αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα ανήκει σε έναν Αιγύπτιο, που είχε καταταγεί στο ρωμαϊκό στρατό. Το όνομά του ήταν Αυρίλιος Πόλιον και υπηρετούσε στην Ευρώπη. Μέσα από τις αράδες που μετέφρασαν οι επιστήμονες, γίνεται ολοφάνερο ότι ο νεαρός ήθελε να γυρίσει σπίτι του, και εξέφραζε την λύπη του που η οικογένειά του δεν απαντούσε στις επιστολές του.

Απευθυνόμενος στην μητέρα του (πωλήτρια ψωμιού στο επάγγελμα), την αδελφή του και τον αδελφό του, γράφει: “προσεύχομαι νύχτα και μέρα να είστε καλά στην υγεία σας. Σας γράφω διαρκώς, αλλά εσείς δεν με έχετε στο μυαλό σας. Ανησυχώ για σας επειδή παρότι λαμβάνετε επιστολές από μένα συχνά, ωστόσο δεν μου απαντάτε …”.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μεταφράσουν το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής, αλλά μερικές φράσεις ήταν εντελώς κατεστραμμένες για να έχουν δυνατότητα πλήρους μετάφρασης.

“Μου συμπεριφέρεστε λες και είμαι ξένος” γράφει παρακάτω ο νεαρός εθελοντής, που σπεύδει να τονίσει πως “συζητώ με τον διοικητή μου για να μπορέσω ναέρθω και πάλι σε σας”.

Η επιστολή, όπως αναφέρει το Livescience βρέθηκε έξω από έναν ναό στην αιγυπτιακή πόλη Tebtunis πριν από περίπου έναν αιώνα από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τους Bernard Grenfell και Arthur Hunt.

Ωστόσο δεν μεταφράστηκε παρά τώρα, όταν ο Grant Adamson, μεταπτυχιακός υποψήφιος του Rice University, κατάφερε με υπέρυθρη ακτινοβολία να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου.

Πίσω από την επιστολή, υπήρχαν σημειωμένες οδηγίες για τον μεταφορέα, ώστε να παραδώσει το γράμμα σε κάποιον που θα μπορούσε στη συνέχεια να το προωθήσει στην οικογένεια του εθελοντή.

Εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως παρότι η ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε στρατιωτικό ταχυδρομικό σύστημα, ωστόσο ο Polion φαίνεται πως δεν το χρησιμοποίησε. Η επιστολή, βρίσκεται στην βιβλιοθήκη Bancroft του Πανεπιστημίου Μπέρκλει στην Καλιφόρνια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα