Το Λονδίνο δεν είναι η ιδανική πόλη για να μεταναστεύσει ο κάτοικος της Μεσογείου, όμως προσφέρει μύριες ευκαιρίες για να δει ο επισκέπτης της διαφορετικούς κόσμους να συνυπάρχουν και να εξελίσσονται.
Παγκόσμια τράπεζα ιδεών το Λονδίνο δανείζει σε κάθε διεισδυτικά περίεργο τουρίστα εντυπώσεις του μέλλοντος και καινοτόμες ιδέες για μίμηση και εφαρμογή. Τα εμφανή μηνύματα είναι η τήρηση των κανόνων και η συμπεριφορά προς τους επισκέπτες να είναι σαν να τους θεωρούν τωρινούς και μελλοντικούς πελάτες. Οι εντυπώσεις που σας μεταφέρω στο σημερινό σημείωμα αφορούν εφαρμογές της τεχνολογίας, εκπαίδευση στον Πολιτισμό και μερικά ψήγματα ανθρωπιάς. Εκπαίδευση στον Πολιτισμό Προγράμματα εκπαίδευσης στον Πολιτισμό εφαρμόζονται παντού για όλους, είναι ορατά και επηρεάζουν ντόπιους και επισκέπτες της πόλης. Η γενικευμένη δωρεάν είσοδος στα Μουσεία συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων ηλικιών. Γίνονται μουσικές εκδηλώσεις σε εκκλησίες, βιβλιοπωλεία, πινακοθήκες με ελεύθερη είσοδο. Πρωτοπόρος η Εθνική Πινακοθήκη που συνεχίζει μια παράδοση που εδραιώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να τονώνει το ηθικό των Λονδρέζων. Σήμερα τη σκυτάλη την έχει πάρει το South Bank Cultural Centre. Aρτίστες των ανοικτών χώρων, μουσικά ημι-επαγγελματικά σύνολα και διασκεδαστές βρίσκουν φιλόξενες στέγες στην περιοχή Covent Garden, στο South Bank κ.ά..
Κατά τη διάρκεια των “παραστάσεών” τους καταρρίπτεται ο μύθος των φλεγματικών Άγγλων αφού η συμμετοχή του κοινού ξεπερνά τα Μεσογειακά επίπεδα. Ενας άλλος αστικός μύθος μας λέει ότι η καθαριότητα δεν είναι προτεραιότητα των Άγγλων, κάτι που φροντίζει να καταρρίπτει ο δήμαρχος του Λονδίνου. Πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται υποδειγματικά μέχρι το ξημέρωμα. Συγκεκριμένα, οδοκαθαριστές εκτοξεύουν ζεστό νερό ακόμη και με ραγδαία βροχή, η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν αφήνει υπολείμματα και τα υλικά συσκευασίας κάνουν την εμφάνισή τους στο πεζοδρόμιο μετά τις 10 το βράδυ. Τέλος, στα μαύρα ταξί ο επιβάτης ενημερώνεται ότι μπορεί να καταγγείλει τον οδηγό αν το όχημα δεν είναι καθαρό ή ο οδηγός δεν είναι ευγενικός. Εφαρμογές της τεχνολογίας Νέες εφαρμογές της τεχνολογίας κατακλύζουν κάθε χώρο και κάθε τομέα της οικονομίας και του εμπορίου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα παραθέτω…
• Η κάθε πληρωμή με πιστωτική κάρτα διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα αφού οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων είναι ασύλληπτες για την ελληνική πραγματικότητα.
• Οι πληρωμές σε σούπερ μάρκετ -τα οποία λειτουργούν χωρίς διακοπή- μπορούν να γίνονται χωρίς τη μεσολάβηση ταμείων.
• Οι πελάτες πολυώροφων βιβλιοπωλείων εντοπίζουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν με εφαρμογή μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Η επόμενη κίνηση είναι να ξεφυλλίσεις το βιβλίο που σε ενδιαφέρει στις καφετέριες του βιβλιοπωλείου κι αν θέλεις το αγοράζεις με έκπτωση επιδεικνύοντας την κάρτα μέλους. Αν σπουδάζεις μπορείς να γράψεις την εργασία σου χρησιμοποιώντας το δωρεάν wi fi του βιβλιοπωλείου.
• Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζονται από συσκευές στο πεζοδρόμιο. Για να μη γίνεται κατάχρηση υπάρχει όριο 4 ωρών φόρτισης.
• Οι φωτεινοί χάρτες της περιοχής πολλαπλασιάστηκαν, φυσικά όσοι έχουν έξυπνα κινητά πληροφορούνται ακόμη και πόσο χρόνο θα χρειαστούν αν περπατήσουν για τον προορισμό τους.
• Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ταξί, μια εφαρμογή στο κινητό σας πληροφορεί το χρόνο μετάβασης και το ακριβές κόστος της διαδρομής.
• Πινακίδα προειδοποιεί τους επίδοξους κλέφτες κοινόχρηστων ποδηλάτων ότι αυτά προστατεύονται με ειδικό σύστημα.
• Τέλος, στο αεροδρόμιο ο έλεγχος των βιομετρικών διαβατηρίων γίνεται με κάμερα και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Ψήγματα ανθρωπιάς Δεν θεωρώ ότι ο αριθμός των αστέγων στο κέντρο της πόλης μειώθηκε παρά την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Οι σκηνές που παρατήρησα, αυτή τη φορά, όμως δείχνουν περισσότερες εκφράσεις ανθρωπιάς προς τους δυστυχείς των δρόμων.
• Μια παρέα νεαρών βοηθά ένα που έχει πέσει αναίσθητος σε μια γέφυρα και ειδοποιεί ένα ασθενοφόρο που φθάνει σε ελάχιστα λεπτά.
• Μεσήλικες κυρίες συνομιλούν σε εγκάρδιο ύφος με άστεγους.
• Νεαρός προσφέρει ένα σάντουιτς σε άστεγο και
• Αστεγοι κερδίζουν πουλώντας το περιοδικό “the big issue” το οποίο εκδίδεται για αυτούς.
Συμπέρασμα
Αν μπορούσαμε να μιμηθούμε τις παραπάνω ενέργειες για: •σεβασμό των ΑΜΕΑ, των πεζών και των πελατών μας, •ισορροπία στις χρήσεις του δημόσιου χώρου από πολίτες, επιχειρηματίες και Αρχές, •ενημέρωση με πινακίδες, φυλλάδια, εφαρμογές της τεχνολογίας και συνεπείς ανακοινώσεις θα περπατούσαμε με τον ίδιο βηματισμό με τους επισκέπτες μας.
[…] Πηγή: haniotika-nea.gr […]