Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Γράμμα στους υποψήφιους των πανελλαδικών

Οι επιδόσεις στις εξετάσεις επηρεάζονται σε ένα κρίσιμο βαθμό από συγκεκριμένες συμπεριφορές στην καθημερινότητα των υποψηφίων. Σήμερα  απευθύνομαι σε κάθε υποψήφιο προσωπικά, ευθέως και αποκλειστικά γι’ αυτό και το σημείωμα είναι σε δεύτερο πρόσωπο.

Eλπίζω οι προτάσεις μου να καλύψουν τις ανάγκες σου για μια στρατηγική επιτυχίας. Προϋπόθεση είναι να υιοθετήσεις λίγες κρίσιμες συνήθειες σήμερα.
Σε αρκετά σημεία του σημειώματος τονίζω τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, γι’ αυτό η μίμηση συμπεριφορών άλλων υποψηφίων δεν ωφελεί πάντα.

Κατ’ αρχήν ας υποσχεθείς στον εαυτό σου να μην κάνεις ενέργειες επιβλαβείς για τη γνωστική σου λειτουργία την περίοδο των εξετάσεων.
Πρωτεύοντα ρόλο έχει η καλή λειτουργία της μνήμης εργασίας σου. Αυτή αποτελείται από συστήματα που επεξεργάζονται κείμενα, λύνουν προβλήματα, λαβαίνουν αποφάσεις, αιτιολογούν, επεξεργάζονται δεδομένα, ελέγχουν την προσοχή και την απόδοση σου.

Τι λες, αξίζει τον κόπο να φροντίσεις για την καλή της λειτουργία;

Αρνητική επίδραση
Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών επηρεάζει αρνητικά κι άμεσα τη μνήμη εργασίας. Ερευνες δείχνουν ότι αρκούν 5 μέρες κακής διατροφής. Πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, το αυγό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο κι ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα.
Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις του κρέατος, του βουτύρου, της κρέμας γάλακτος, των τηγανητών και των κάθε είδους μη υγιεινών τροφίμων, έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν χαμηλή βαθμολογία. Επίσης, η κατανάλωση απλών υδρογονανθράκων π.χ. ζάχαρης, γλυκόζης και σακχαρόζης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά λειτουργίες της μνήμης. Προκαλείται, επίσης, βλάβη στη μελλοντική μνήμη αυτή που σε βοηθά να σχεδιάζεις πράξεις σε ορισμένο χρονικό διάστημα.
Θυμήσου, ο ιππόκαμπος, όργανο αποθήκευσης πληροφοριών, επηρεάζεται αρνητικά από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.
Παγίωση της ύλης
Τα λόγια του W. James «Αυτά που μαθαίνονται τις παραμονές των εξετάσεων οδηγούνται στη λήθη με ταχύτητα., ισχύουν μέχρι σήμερα.
Να αποφεύγεις να μελετάς νέα θέματα λίγο πριν τις εξετάσεις. Ιδιαίτερα, η μελέτη το βράδυ της παραμονής μιας εξέτασης είναι ανώφελη, επειδή δεν υπάρχει χρόνος για να επωασθεί η ύλη, να γίνει άσκηση και να καταγραφεί μόνιμα. Για κάποια άτομα το διάστημα της παγίωσης απαιτεί αρκετές νύχτες καλού ύπνου.

Η πολύχρονη πρακτική μας στο Κέντρο μας Αγγλικής Γλώσσας, ότι η συμμετοχή σε εξέταση προσομοίωσης 7 μέρες πριν τις εξετάσεις βοηθά περισσότερο από τη μελέτη αντίστοιχης ύλης, επιβεβαιώθηκε από έρευνες.
Θυμήσου, αν ενώ μελετάς αισθανθείς κούραση ή ζάλη, κάνεις λάθη, ξεχνάς ή παραλείπεις εργασίες και γενικά έχεις μειωμένη απόδοση, πήγαινε για ύπνο αμέσως. Αιτία αυτών των συμπτωμάτων είναι ότι μέρη του εγκεφάλου σου έχουν ήδη πάει για ύπνο.
Θυμήσου, τα διεγερτικά επηρεάζουν διαφορετικά σε κάθε άτομο. Θυμήσου, είναι σημαντικό να πίνεις νερό πριν διψάσεις, ενώ μελετάς και στις εξετάσεις.
Πότε κοιμάσαι;
Είναι απαραίτητο να προσαρμόσεις τις συνήθειες του ύπνου σου από σήμερα. Σταματάς τη μελέτη σου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε να έχεις περιθώριο να κοιμηθείς αρκετά. Ολοι μαθαίνουν ευκολότερα μετά από ένα καλό ύπνο.
Σε έρευνες που επαναλαμβάνω κάθε λίγα χρόνια στους μαθητές μου, διαπιστώνω ευχάριστα ότι οι αντικειμενικά καλοί μαθητές κοιμούνται περισσότερο.
Θυμήσου, ότι αν πάρεις ένα μεσημεριανό υπνάκο πριν την απογευματινή μελέτη θα διαπιστώσεις αναζωογόνηση της μνήμης εργασίας σου!
Για τα κορίτσια
Νεύρο-επιστήμονες διαπιστώνουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης στο 25% του γυναικείου πληθυσμού που από τη φύση τους έχουν μειωμένα οιστρογόνα. Το αποτέλεσμα είναι η μνήμη εργασίας τους να υπολειτουργεί. Σε μετρήσεις που έκαναν στις ίδιες γυναίκες κατά την διάρκεια της ωορρηξίας η απόδοση τους βελτιώθηκε αισθητά. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει σε άλλο ένα 25% των γυναικών, αυτών που από τη φύση τους έχουν υψηλά οιστρογόνα. Αυτές βλέπουν την απόδοση τους να μειώνεται στην διάρκεια της ωορρηξίας τους. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει.
Υπέρτατα όπλα = Αισιοδοξία + θετική σκέψη
Στο σεμινάριό του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο γκουρού της υπερμάθησης Dr. G. Lozanov μας είχε πει ότι η μάθηση είναι θέμα στάσης κι όχι ικανότητας. Υπάρχει μια μοναδική προϋπόθεση. Να εκμεταλλευτείς τα δυνατά σου σημεία στο περιβάλλον της εξέτασης γνωρίζοντας τον τρόπο της αξιολόγησης, το μοίρασμα των βαθμών, πώς να διαχειριστείς το χρόνο…
Μια ιδέα για να βελτιώσεις την διάθεση σου είναι να κρατήσεις ένα μολύβι στο στόμα σου, όπως κράταγαν οι πειρατές το μαχαίρι τους. Αυτό θα σε κάνει να χαμογελάσεις, έστω κι άθελα σου.
Μιμήσου τη στάση των αισιόδοξων, δηλαδή να δείχνεις χαρούμενος κι ευτυχισμένος. Οι αισιόδοξοι είναι πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες και πιο τολμηροί.

Θυμήσου, να κάνεις μια αντικειμενικά θετική πρόβλεψη για την απόδοση σου και οραματίσου το θετικό αποτέλεσμα. Τόλμησε να προβλέψεις και να γράψεις την επίδοση σου σε κάθε εξέταση.
Θυμήσου, η διαφορά από την πρόβλεψη των εκπαιδευτικών σου είναι ότι εσύ γνωρίζεις καλύτερα τις αδυναμίες, τις ικανότητες και τη θέλησή σου να πετύχεις.

Συμπερασματικά

• Οι παραπάνω προτάσεις είναι χρήσιμες, αν τις εφαρμόζεις με συνέπεια από σήμερα!
Θυμήσου:
• Να αποφεύγεις να καταναλώνεις κορεσμένα λιπαρά.
• Να έχεις σταθερά κανονικό ύπνο.
• Να πίνεις νερό πριν διψάσεις.
• Να υιοθετήσεις τη στάση των αισιόδοξων
• Να οραματιστείς μια θετική πρόβλεψη.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία.

Πτυχιούχος Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού,                                                              Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση,
συγγραφέας ‘Μαθαίνω Εύκολα’, ‘Θυμάμαι Εύκολα’
Επικοινωνία: polygnosi@gmail.com, 2821040400, facebook: polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα