Σε αγώνα δρόμου για την εύρεση κατοικίας επιδίδονται οι οικογένειες και οι φοιτητές που πέρασαν φέτος στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ. Λιγοστά σπίτια, τσιμπημένες τιμές αλλά και το airbnb, περιορίζουν κατά πολύ τις επιλογές για φοιτητική στέγη, ενώ την ίδια ώρα οι εστίες που διαθέτουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν μπορούν να καλύψουν τον αριθμό των νεοεισερχόμενων φοιτητών.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών νομού Χανίων (ΣΥΜΕΝΟΧ) Λουκία Καλιγιάννη, γονείς συνεχώς επικοινωνούν με μεσιτικά γραφεία αλλά δεν μπορούν να βρουν σπίτια για τα παιδιά τους. « Είναι ένας κόσμος απογοητευμένος καθώς δεν μπορούν να βρουν σπίτι» επεσήμανε η κα Καλιγιάννη που απέδωσε το πρόβλημα τόσο στο Airbnb όσο και στο γεγονός ότι δεν κατασκευάζονται πλέον καινούργιες κατοικίες αλλά και στο ότι δεν υπάρχουν αρκετές φοιτητικές εστίες.
«Είναι όλα αυτά μαζί που έχουν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στα Χανιά. Υπάρχει οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα με το θέμα των κατοικιών! Προσωπικά, καθημερινά αντιμετωπίζω γονείς στο τηλέφωνο, οι οποίοι συνέχεια ζητάνε σπίτια που όμως δεν έχω να δώσω! Δηλαδή οι γονείς κυριολεκτικά κλαίνε. Προηγουμένως μου τηλεφώνησε μια μητέρα που μου είπε πως με την ανακοίνωση των βάσεων πήρε μεγάλη χαρά, επειδή το παιδί της μπήκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σήμερα είναι πάρα πολύ αγχωμένη και στεναχωρημένη γιατί καταλαβαίνει ότι θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πραγματικά έχουμε κρίση. Δεν μπορούν οι γονείς να το αντιμετωπίσουν» επεσήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών νομού Χανίων.
Σύμφωνα με την κα Καλιγιάννη, πρόκειται για φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και στην Σχολή Εμποροπλοιάρχων, αναπληρωτές καθηγητές κ.α
“ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ”
«Είναι μία κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να… εκτοξεύονται τα ενοίκια στα ύψη» τόνισε η κα Καλλιγιάνη η οποία εξήγησε πως αυτή η κατάσταση συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια στα Χανιά, ωστόσο φέτος, το τρέχων διάστημα, έχει ενταθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αγγελίες μέσω social media, για ενοικίαση σπιτιού 40 τ.μ. καινούργιο, επιπλωμένο η τιμή του οποίου φτάνει τα 650 ευρώ στα Χανιά!
«Συνεχώς χτυπάνε τα τηλέφωνά μας και προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να δικαιολογήσουμε, τα αδικαιολόγητα. Φοιτητική εστία δεν υπάρχει. Φέτος έχουν κλείσει σπίτια για να τα ενοικιάσουν σε ξένους (Airbnb). Δεν υπάρχουν καινούργιες κατοικίες. Και το αποτέλεσμα είναι: όποιος προλάβει (να βρει σπίτι)! Και όποιος έχει την δυνατότητα» σημείωσε.
Συμβουλές από τους “παλιούς”
«Στα παιδιά και τους γονείς που ψάχνουν θα έλεγα μόνο… υπομονή! Τίποτα άλλο» λέει στα “Χ.Ν.” η Μαρία Φιλιππίδη τριτοετής φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο οποίο φέτος θα εγγραφούν 657 νέοι φοιτητές.
«Για να βρεις σπίτι στα Χανιά θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα περάσεις εδώ ώστε να έρθεις γρήγορα και πριν τους άλλους! Αν περιμένεις να βγουν τα αποτελέσματα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εγώ αν και μένω στο Ηράκλειο και ήλθα πολύ γρήγορα πριν από 3 χρόνια χρειάσθηκαν τρεις μέρες για να βρω ένα σπίτι. Οι περισσότεροι που ήλθαν μετά πέρασαν και 2 και 3 εβδομάδες για να βρουν κάτι» λέει η φοιτήτρια, συμπληρώνοντας πως όταν μιλάει για σπίτι εννοεί «μια αξιοπρεπή κατοικία όχι ένα ερείπιο ή ένα υπόγειο που χρησιμοποιούνταν παλιά για αποθήκη γιατί τέτοια βρίσκεις αλλά πανάκριβα».
Φέτος η Μαρία μετακόμισε γιατί αναζητούσε κάτι καλύτερο. «Έψαχνα πάρα πολύ καιρό να βρω νέο σπίτι γιατί αυτό που έμενα ήταν παλιό και είχε κάποια θέματα με την υγρασία. Ξεκίνησα λοιπόν να ψάχνω… από τον περασμένο Οκτώβριο! Είδα δεκάδες σπίτια! Δυστυχώς υπάρχει εκμετάλλευση γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και οι απαιτήσεις για ενοίκια είναι πολλές φορές εξωφρενική και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα των περισσότερων οικογενειών. Είναι επίσης και το airbnb που έχει επεκταθεί απίστευτα και σε εμάς τους φοιτητές κάνει φοβερή ζημιά… σε μια πόλη που δεν υπάρχουν σπίτια για τους ίδιους τους κατοίκους, τους μόνιμους φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για τους φοιτητές» τονίζει. Όσο για τις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης «μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο 77, όταν οι φοιτητές είναι χιλιάδες. Οι νέες εστίες μας είχαν πει ότι θα παραδίδονταν πέρυσι την Άνοιξη ωστόσο ακόμα δεν είναι έτοιμες! ».
Νέες εστίες τον Οκτώβριο
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση 4 νέα κτήρια για φοιτητικές εστίες και πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή άλλων τεσσάρων. Τα τρία από τα τέσσερα νέα κτήρια θα μπορούν να δοθούν για την εγκατάσταση των πρώτων φοιτητών (45 δωμάτια) πιθανόν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ για το τέταρτο κτήριο (15 δωμάτια) θα απαιτηθούν συμπληρωματικές εργασίες.
«Η συμβατική υποχρέωση του εργολάβου για να μας παραδώσει το έργο είναι η 25η Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες πρακτικά έχουν ολοκληρωθεί μένουν ελάχιστα πράγματα να γίνουν ακόμα. Η εκτίμηση η δική μου είναι πως δεν θα “παραβιαστεί” αυτή η υποχρέωση από τον εργολάβο και θα μας παραδώσει το έργο μέχρι τότε που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις νέες φοιτητικές εστίες. Η γ΄φάση έχει ξεκινήσει από άλλο εργολάβο που προχωράει πολύ γρήγορα και εκεί τώρα προβλέπονται επίσης άλλες 60 δωμάτια για φοιτητές» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο αρμόδιος αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Λαγουδάκης.
Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τις φοιτητικές εστίες που υλοποιεί το Πολυτεχνείο θα διαθέτει 280 δωμάτια.
ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αναφορικά με τα επιδόματα ενοικίου που δίνονταν σε φοιτητές με οικονομικά προβλήματα ο κ. Λαγουδάκης αναφέρει πως «παλαιότερα υπήρχε η δυνατότητα στα ιδρύματα να δίνουν στους φοιτητές ένα βοήθημα, μια επιδότηση ενοικίου. Αυτό κάποια στιγμή με νόμο του κράτους άρχισε να δίνεται από την εφορία και απαγορεύτηκε από τα ιδρύματα να κάνουν κοινωνική πολιτική, να δίνουν χρήματα επιδότησης ενοικίου. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης 550 φοιτητές παίρνουν αυτό το επίδομα από την εφορία. Τα κριτήρια είναι αυστηρά όχι μόνοι κοινωνικοοικονομικά αλλά και ακαδημαϊκα (πχ. να έχει περάσει ο φοιτητής ένα αριθμό μαθημάτων για να πάρει αυτό το επίδομα. )».
Το Πολυτεχνείο Κρήτης από τη μεριά του δίνει κάποιες υποτροφίες σε φοιτητές. Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης «το ίδρυμα μπορεί να παρέχει κάποια βοήθεια στους φοιτητές όχι όμως με τη μορφή επιδότησης ενοικίου. Μπορούμε να δώσουμε υποτροφίες δύο ειδών:
• ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ: Θέσεις απασχόλησης με αμοιβή για τους φοιτητές για 40 ώρες το μήνα (2 ώρες το μήνα) για την προσφορά υπηρεσιών στην Πολυτεχνειούπολη (Βιβλιοθήκη, μηχανογραφικό κέντρο κα.) . Αυτές δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια.
• ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ: Δίνονται σε φοιτητές που έχουν πολύ μεγάλες επιδόσεις (ακαδημαϊκά κριτήρια).»
ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟ Τ.Ε.Ι. ΧΑΝΙΩΝ
Την ίδια στιγμή για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Χανίων η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού το ίδρυμα δεν διαθέτει δική του εστία. Παλαιότερα το ίδρυμα ενοικίαζε κάποιο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης ή και σε άλλα σημεία. Τα τελευταία χρόνια όμως τα διαθέσιμα ξενοδοχεία είναι ελάχιστα και οι σχετικοί διαγωνισμοί καταλήγουν συχνά άγονοι και όταν τελικά βρίσκεται ξενοδοχείο έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς! Στο ΤΕΙ Χανίων φέτος έχουν περάσει 231 νέοι σπουδαστές.
Από τα απίθανα της αναζήτησης φοιτητικής στέγης: ψάχνοντας πέρυσι τέτοιες μέρες σπίτι “πετύχαμε” και πλειστηριασμό, δηλ. το διαμέρισμα θα το έπαιρνε τελικά όποιος από τους ενδιαφερόμενους έδινε τα περισσότερα. Τιμή εκκίνησης: 450 τιμή κατακύρωσης: άγνωστη…..φτάσαμε μέχρι τα 500!
Επίσης ήταν υπέροχη η εμπειρία με το “επιπλωμένο” δυάρι στο ενοίκιο του οποίου περιλαμβανόταν νερό-ρεύμα και μόλις τα παιδιά έμειναν μόνα τους άρχισε ο ιδιοκτήτης τις παρατηρήσεις για το πόσο συχνά έβαζαν πλυντήριο ή άναβαν το κλιματιστικό…Κατά τα άλλα το ενοίκιο ήταν 550 ευρώ αν έμενε ένας φοιτητής ή 800 ευρώ αν συγκατοικούσαν δύο φοιτητές.
Μας πήρε ένα τρίμηνο μέχρι να βρούμε ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα σε ανεκτή τιμή.
Συγνώμη αλλά πλέον όποιος δηλώνει Χανιά είναι είτε ηλίθιος είτε φραγκάτος είτε δεν ασχολήθηκε να ρωτήσει ή να κάνει μια αναζήτηση για να δει ενοίκια. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον, αρκετά με την κλάψα. BLACKLIST στα μηχανογραφικά να δείτε πότε θα βρεθεί λύση. Αν θέλουν να είναι η Μύκονος της Κρήτης, να πάμε το Πολυτεχνείο στην Πελοππόνησο ή στο Λασίθι. Έλεος πια με την βυσματούπολη.