Χαμένοι στους δρόμους της… αναζήτησης κατοικιών βρίσκονται πολλοί γονείς, που αυτές τις ημέρες αναζητούν σπίτια για τα παιδιά τους που πέρασαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης ή στο ΕΛΜΕΠΑ.
Τα προσφερόμενα σπίτια είναι ελάχιστα, ενώ στα διαθέσιμα οι τιμές τους παρουσιάζουν αυξήσεις 30% – 40% κάνοντας τα απαγορευτικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών τα διαθέσιμα πλέον σπίτια – ειδικά στο κέντρο και στις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια – είναι ελάχιστα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του γονιού κ. Στάθη Δαλλίδη από τη Θράκη το παιδί του οποίου πέρασε φέτος στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Εμφανώς απογοητευμένος στην επικοινωνία με τα “Χ.ν.” ο κ. Δαλλίδης μας λέει πως «το 95% των σπιτιών είναι Arbnb! Πήρα τηλέφωνο, αναζήτησα στο διαδίκτυο, τίποτα! Ειλικρινά αυτή τη στιγμή είμαι απελπισμένος!».
Ο γονέας μας τονίζει πως και στην Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη) υπάρχουν πανεπιστήμια αλλά «τα ενοίκια είναι σε λογικές τιμές 250-300 ευρώ. Στην Κρήτη αυτές οι τιμές δεν υπάρχουν! Ναι τα δίνουν για τον τουρισμό, αλλά αν δεν θέλετε φοιτητές, διώξτε τα πανεπιστήμια να πάνε σε άλλες πόλεις που τα θέλουν. Αυτή τη στιγμή ούτε σπίτια υπάρχουν και όσα διατίθενται είναι σε εξωφρενικές τιμές». Ο κ. Δαλλίδης καλεί μάλιστα όποιον έχει διαθέσιμο σπίτι και μπορεί να τον βοηθήσει να επικοινωνήσει μαζί του στο s.dallidis@gmail.com.
Ανάλογη και η τοποθέτηση άλλου γονέα από την Αθήνα. «Βρήκα σπίτι και μου λέει ότι θα μου το δώσει, αλλά θα πρέπει να φύγει το παιδί τον Μάρτιο γιατί μετά θέλει να το κάνει Airbnb. Συγγνώμη και εγώ δηλαδή τι θα κάνω; Θα πρέπει να κατέβω πάλι τον Μάρτιο να ψάχνω σπίτι ή θα μείνει το παιδί σε παγκάκι;» δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αναζητεί παντού σπίτι αλλά ακόμα και όταν βρίσκει οι τιμές είναι υπέρογκες.
Άλλη γονέας από την Καλαμάτα ήταν πιο τυχερή, αφού κατάφερε να βρει σπίτι έστω και δύσκολα, καθώς το αναζήτησε πριν ακόμη βγουν οι βάσεις. Όπως μας επισημαίνει «είμαστε τυχεροί που τα παιδιά μας σπουδάζουν σε μια τόσο ωραία πόλη όπως τα Χανιά, αλλά το να βρεις σπίτι για φοιτητή είναι γενικά πολύ δύσκολο λόγω των τουριστικών κατοικιών. Χρειάζεται πολλή υπομονή, επιμονή και χρόνο για να βρεις ένα σπίτι σε καλή τιμή και σε καλή κατάσταση». Η γονέας τονίζει πως απαιτείται να παρθούν πρωτοβουλίες. «Πρωτίστως οι λύσεις πρέπει να δοθούν κεντρικά από την πολιτεία με τη δημιουργία εστιών και τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης σε αυτές ή να δοθούν περισσότερες ιδιωτικές λύσεις αλλά και εκεί χρειάζονται κίνητρα από την πολιτεία».
Αυτή τη στιγμή πάντως σύμφωνα με την πρόεδρο του “Συλλόγου Μεσιτών Χανίων” κ. Λουκία Καλλιγιάννη διαθέσιμα σπίτια δεν υπάρχουν, ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση είναι μεγάλη όχι μόνο από φοιτητές αλλά και από εκπαιδευτικούς.