Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Γρίφος” η φοιτητική στέγη και φέτος στα Χανιά

Λίγα σπίτια, εκτός κέντρου και “τσουχτερές τιμές” συνθέτουν την εικόνα της φοιτητικής στέγης στα Χανιά, η οποία δεν φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αντίθετα με τις προβλέψεις.

«Για τους φοιτητές το ζήτημα της στέγασης στα Χανιά είναι “βουνό”» δηλώνουν
οι Κ. Τσακιρoπουλος (αριστερά) και Χ. Αποστόλου από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Την ίδια ώρα, το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών παραμένει, καθώς στο Πολυτεχνείο Κρήτης οι εστίες καλύπτουν έναν μικρό αριθμό των δικαιούχων ενώ στο νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, η στέγαση γίνεται σε μισθωμένο ξενοδοχείο.
Πάντως, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, η ολοκλήρωση των νέων εστιών την άνοιξη θα δώσει λύση στο πρόβλημα, κάτι που αμφισβητούν πάντως οι φοιτητές του “Ενιαίου Συλλόγου”.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ
Μειωμένη διαθεσιμότητα σπιτιών και φέτος διαπιστώνουν οι μεσίτες των Χανίων, ειδικά για τις περιοχές πρώτης προτίμησης, ενώ στις άλλες γειτονιές της πόλης φαίνεται να διατίθενται περισσότερα σπίτια που μέχρι πρότινος προσφέρονταν για βραχυχρόνια μίσθωση (Αrbnb). Η κ. Λουκία Καλλιγιάνη πρόεδρος στο “ Σύλλογο Μεσιτών Ν. Χανίων” μας εξηγεί πως «τα μεσιτικά γραφεία των Χανίων αυτές τις ημέρες δέχονται φοιτητές και τις οικογένειες τους, με αιτήματα για σπίτια αλλά αυτή τη στιγμή η διαθεσιμότητα είναι πολύ μικρή. Βλέποντας τις μικρές αγγελίες στα “Χ.ν” διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια περιφερειακά του κέντρου των Χανίων – όχι στις περιοχές πρώτης ζήτησης – που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διέθεταν σε βραχυχρόνια μίσθωση αποφάσισαν λόγω συνθηκών (μειωμένη τουριστική κίνηση) να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνια μίσθωση».

400 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ
Έξω από το πρώην ΤΕΙ στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, συναντήσαμε χθες το πρωί τον Λεωνίδα από την Εύβοια που ήρθε χθες με το καράβι για να βρει σπίτι με τον γιο του, πρωτοετή φοιτητή. «Ήρθαμε σήμερα με το πλοίο κατεβήκαμε στις 6:30 και ψάχνουμε για γκαρσονιέρα. Έχουμε ρωτήσει σε τέσσερα – πέντε σπίτια αλλά είναι τσουχτερές οι τιμές» μας λέει. Ειδικότερα, αναφέρει πως για μια γκαρσονιέρα εξοπλισμένη στην περιοχή του ΤΕΙ, 30 τμ η τιμή είναι 400 ευρώ, εξοπλισμένη. «Για εμάς τους γονείς αυτό είναι δεύτερο σπίτι. Δεν μπορούμε να δώσουμε τόσα χρήματα μόνο για ενοίκιο» καταλήγει.

“ΒΟΥΝΟ”
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Για τους φοιτητές σήμερα η εύρεση κατοικίας είναι “βουνό” από πολλές απόψεις, τόσο της διαθεσιμότητας όσο και τους κόστους» λέει ο
Χάρης Αποστόλου πρόεδρος στον “Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης”. Από τη μεριά του ο Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος μέλος στο Δ.Σ. του Ενιαίου τονίζει πως «οι πρωτοετείς φοιτητές προσανατολίζονται στο κέντρο για σπίτι καθώς είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα λεωφορεία. Οι τιμές όμως είναι πολύ ακριβές για ένα σπίτι 18 τ.μ. βλέπουμε τιμές ακόμα και 400 ευρώ! – έτσι αναζητούν στέγαση σε πιο μακρινές γειτονιές. Βλέπουμε… ορδές έξω από σπίτια, 3 και 4 οικογένειες να περιμένουν να δουν ένα διαμέρισμα. Τα Κουνουπιδιανά και συνοικίες όπως η Ν. Χώρα και ο Αγ. Ιωάννης που παλαιότερα ήταν πιο φθηνές έχουν αρχίσει πλέον να έχουν τιμές κέντρου! Σημειωτέον ότι πολλοί φοιτητές των πιο μεγάλων ετών είναι και αυτοί σε αναζήτηση σπιτιού αυτές τις ημέρες γιατί λόγω Airbnb ήταν αναγκασμένοι να κλείνουν σπίτι το Σεπτέμβρη και να το παραδίδουν τον Μαιο.»

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Στην φάση της ολοκλήρωσης έχει εισέλθει το έργο της ανέγερσης των νέων φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά που αναμένεται να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, σύμφωνα με τον Πρύτανη, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο. Στις νέες εστίες θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 300 φοιτητών, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250 δικαιούχοι για 135 δωμάτια. «Ήδη η σύγκλητος έχει αυξήσει το οικονομικό όριο κατά 2.000 ευρώ ώστε να δώσει την δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών να κάνουν αιτήσεις με στόχο μόλις παραδοθούν οι εστίες να στεγαστούν» εξηγεί στα «Χ.ν.» ο κ. Διαμαντόπουλος.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, «η εργολαβία τελειώνει μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση, λόγω του κορωνοϊου»
Η στέγαση για τους δικαιούχους θα είναι εντελώς δωρεάν, όπως και το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο και το ίντερνετ ενώ υπάρχουν σκέψεις, το καλοκαίρι που θα υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων «να μπορούμε να διοργανώνουμε θερινά σχολεία ή άλλες δραστηριότητες» αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Αυτήν τη στιγμή στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχουν 3.500 ενεργοί φοιτητές. Εκτός από τους δικαιούχους της εστίας, δίνεται στεγαστικό επίδομα σε 500 φοιτητές, οι οποίοι έχουν ένα οικογενειακό εισόδημα υψηλότερο από αυτό των δικαιούχων της εστίας με το κριτήριο του να έχουν περάσει το 50% των μαθημάτων του προηγούμενο έτος.
Στο μεταξύ, κάθε χρόνο παρατηρείται φοιτητική διαρροή εξαιτίας της έλλειψης στέγης.
«Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάθε χρόνο περιπτώσεις φοιτητών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που περιμένουν να πάρουν δωμάτιο για να έρθουν στα Χανιά. Είμαι σίγουρος ότι όταν θα αυξήσουμε τον αριθμό των δωματίων θα μπορούμε να τους ικανοποιούμε όλους και πολύ πιο γρήγορα» καταλήγει ο κ. Διαμαντόπουλος.

«ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ
ΤΟ AIRBNB»
«Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν οι εστίες για τους σπουδαστές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Κάθε χρόνο προχωρά η λύση με το ξενοδοχείο που όμως ξεκινά κατά κανόνα Νοέμβρη, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό όμως δυσκολεύει τους φοιτητές, οι οποίοι δεν έρχονται στα Χανιά μέχρι να μπορούν να μπουν στις εστίες.» εξηγεί στα «Χ.ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιάννης Μαράκης. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, το ξενοδοχείο είναι σε πολύ μακρινή απόσταση, σε κάθε δωμάτιο είναι τουλάχιστον δύο άτομα, δεν έχουν τον δικό τους χώρο, τους απαγορεύει να δεχτούν επισκέψεις, οπότε τους απομονώνει κατά κάποιο τρόπο από την φοιτητική κοινότητα. «Εδώ στα Χανιά πολύ συχνά λέμε ότι φταίει το AirBnb για την έλλειψη στέγης όμως εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος εάν ήθελε μπορούσε να είχε φτιάξει φοιτητικές εστίες εδώ και δέκα χρόνια.» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα