Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Γρίφος οι δασικοί χάρτες στα Χανιά

Γρίφο για… δυνατούς λύτες αποτελούν οι δασικοί χάρτες και στα Χανιά που αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ήδη, τόσο φορείς όσο και μεμονωμένοι πολίτες, κυρίως αγρότες και παραγωγοί εκφράζουν αγωνία, προβληματισμό, ανησυχία και πάρα πολλά ερωτήματα.

Τα περισσότερα ερωτήματα που καταγράφουν τα “Χ.Ν.” έχουν να κάνουν με καλλιέργειες τόσο σε πεδινές όσο και ορεινές εκτάσεις, ελαιώνες, περβόλια με εσπεριδοειδή, ακόμα και θερμοκήπια σε κάποιες περιπτώσεις η γη των οποίων χαρακτηρίζεται δασική με βάση τις αναφορές των χαρτών.
Από την μεριά των αρμόδιων υπηρεσιών επισημαίνεται πως με τη διαδικασία των ενστάσεων δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να ληφθούν υπόψιν από τις αρμόδιες επιτροπές. Αυτό που ξεκαθαρίζεται κατηγορηματικά από την “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” είναι πως οι δασικοί χάρτες δεν θίγουν την κυριότητα των εκτάσεων και πως πολλοί ειδικά αγρότες έχοντας αυτή τη λανθασμένη ενημέρωση αντιδρούν στην όλη διαδικασία.

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Τα “Χ.Ν.” συνομίλησαν με την κ. Μαρία Κοζυράκη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την αρμόδια υπηρεσία που έχει στην ευθύνη της τις δασικές υπηρεσίες.
«Οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν μόνο το χαρακτήρα των εκτάσεων πάνω σε συγκεκριμένα όρια και οι πολίτες μπορούν να κάνουν ενστάσεις για το χαρακτήρα της δασικής έκτασης και για τα όρια. Η κυριότητα των εκτάσεων δεν κρίνεται από τους δασικούς χάρτες» τονίζει η κ. Κοζυράκη, συμπληρώνοντας πως «έχουμε ξεκινήσει να ενημερώνουμε με περιφέρεια, αντιπεριφέρειες, δημάρχους και άλλους φορείς. Οι πολλές αντιδράσεις προέρχονται από την έλλειψη ενημέρωσης και πληροφόρησης . Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι που “φωνάζουν” για τους δασικούς χάρτες μιλάνε για κυριότητες και ιδιοκτησίες, ότι χάνουν δηλαδή την περιουσία τους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει! Οι αντιδράσεις όταν είναι έντονες και καμιά φορά και άναρθρες όταν προέρχονται από φορείς και συλλογικά όργανα που συλλήβδην φωνάζουν εναντίων των χαρτών χωρίς να έχουν ενημερωθεί και πληροφορηθεί, δεν είναι σωστές! Ο πολίτης καλείται να αποδείξει την κυριότητα, τα εμπράγματα δικαιώματα α στις επιτροπές για να θεμελιώσει το δικαίωμα της αντίρρησης , ότι δηλαδή έκταση του δεν είναι δασική, βραχώδης, χορτολιβαδική αλλά ότι είναι γεωργική γη! Δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησίας ! Για αυτό και λέμε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, να δουν το χάρτη και να αιτηθούν διορθώσεις ή να κάνουν ενστάσεις πάνω στο χαρακτήρα του δασικού χάρτη. Ενός χάρτη που αναμορφώθηκε ον τελευταίο χρόνο μετά την έκδοση του νέου περιβαλλοντικού νόμο ώστε να συμπεριλάβει διοικητικές πράξεις που δεν τις περιλάμβανε η προηγούμενη διαδικασία».
Αυτή τη στιγμή πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση από μόνοι τους να κάνουν ενστάσεις και θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικούς και δικηγόρους πληρώνοντας παράβολα, αμοιβές κ.ο.κ. Ρωτάμε την συντονίστρια πως το αντιμετωπίζουν αυτό. « Κοιτάξτε όπως και πήγαμε και δηλώσαμε το κτηματολόγιο όλοι μας ανεξάρτητα από την ηλικία και την μόρφωση, όπως τώρα πήγαμε και κάνανε όλοι τα εμβόλια για να σωθούμε από την πανδημία και τους μεγαλύτερους τους πήγαν στα νοσοκομεία και στα Κ.Υ. οι νεότεροι έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει το ενδιαφέρον των οικογενειών. Να δουν ποιες αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς, ποιες έχουν κάποιο κόστος. Το κόστος αυτός υπήρχε και πριν με τις πράξεις χαρακτηρισμού, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η ίδια η διαδικασία με τα τέλη υποβολής να είναι από 10 ευρώ έως και 90 ευρώ μέχρι 5 στρ. Είναι σαφώς ένα κόστος και μια επιβάρυνση αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να γίνει» απαντάει η κ. Κοζυράκη.

 

Στο 56ο επεισόδιο, βάφουμε τα Χανιά «πράσινα» στους δασικούς χάρτες ενώ περιμένουμε την πρόταση του Δήμου Χανίων για τον Λόφο Καστέλι και «ταξιδεύουμε» στην μετά covid εποχή.

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση των ενστάσεων και την εξέταση τους και κατά πόσο λόγω και των απαγορεύσεων του κορωνοιού θα μπορεί αυτή η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα αφού οι επιτροπές ακόμα δεν μπορούν να συγκληθούν δια ζώσης η κ. Κοζυράκη δήλωσε πως «από τον Ιούνιο και μετά που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι Επιτροπές για την εξέταση των αντιρρήσεων πιστεύω ότι πολλοί δασολόγοι, το σύνολο των ανθρώπων των υπηρεσιών θα συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές ώστε να εξετάσουν γρηγορότερα και ομαδοποιημένα τις αντιρρήσεις. Θέλω να ελπίζω ότι από τον Ιούνιο και μετά θα μπορούν να συνεδριάζουν οι επιτροπές. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει αυτό θα δούμε πως θα το κάνουμε με τηλεδιασκέψεις, μια διαδικασία που όλοι έχουμε αρχίσει να προσαρμοζόμαστε. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο από κοινού με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης εξετάζουν πως, με ποιον τρόπο θα ομαδοποιηθούν οι αντιρρήσεις. Γιατί αν εξετάζουμε κάθε αντίρρηση από μόνη της δεν θα τελειώσουν ποτέ. Θα βρούμε ένα τρόπο ομαδοποίησης και θα μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα».
Σήμερα Τρίτη η “Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης” θα στείλει ενημερωτικές ερωτοαπαντήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να καλύψει μια σειρά από απορίες των πολιτών.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΙ
«Μικρός ο χρόνος των ενστάσεων»

Την ανησυχία των δήμων τόσο για τις δικές τους δημοτικές εκτάσεις αλλά και τη παραγωγική γη εκφράζει ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ.). «Αυτή τη στιγμή δεν έχω σαφή εικόνα. Αυτό που ακούω πολύ έντονα από την ημέρα της ανάρτησης των δασικών εκτάσεων είναι ότι καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό παραγωγικές καλλιέργειες δεκαετιών και όχι πρόσφατες. Αυτό όντως, αν επιβεβαιωθεί, είναι σοβαρό θέμα καθώς φαίνεται να μην έχουν υπολογιστεί και αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια» τονίζει ο κ. Μαλανδράκης.
Ο ίδιος εκτιμάει ότι οι 3 μήνες ως διορία για να γίνει η διαδικασία των ενστάσεων είναι πολύ μικρός ως χρόνος. «Οι 3 μήνες δεν αρκούν γιατί θα υπάρξουν πολλές ενστάσεις και το θέμα είναι οι επιτροπές που θα τις εξετάσουν να το κάνουν άμεσα. Εμείς ως ΠΕΔ έχουμε στείλει έγγραφο στους Δήμους να μας κάνουν μια πρώτη παρατήρηση για την αντίληψη που έχουν ο καθένας για την περιοχή του ώστε να τα δούμε συνολικά και να κάνουμε μια παρέμβαση στην “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” ή όπου αλλού χρειαστεί» καταλήγει.

Ο ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ
Αναγκαίες οι τροποποιήσεις

«Προβλήματα χρόνων εμφανίζονται τώρα, μένει να δούμε αν κάνει κάποιες τροποποιήσεις η κυβέρνηση στην υπάρχουσα νομοθεσία ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία» σημειώνει ο κ. Μιχάλης Τσαλίκης (φωτ.). δασολόγος που δραστηριοποιείται στα Χανιά. Το μεγαλύτερος μέρος των προβλημάτων που προκύπτουν σύμφωνα με το δασολόγο έχει να κάνει με τις εκχερσώσεις και τους δασωμένους αγρούς που με βάση τη νομοθεσία εμφανίζονται ως δασικά. «Ο κόσμος θεωρεί ότι έχει κάποιους ελιές 50-60 ετών που φυτεύτηκαν σε ένα εκχερσωμένο χωράφι, χωρίς κάποια σχετική άδεια εκείνη την εποχή η νομοθεσία το “βλέπει” δασικό. Επίσης το να κάνει ένσταση αν πρόκειται να υποβάλλει αντίρρηση το παράβολο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι “τσουχτερό” .»

Ο ΑΓΡΟΤΗΣ
«Η γεωργική γη, να μείνει γεωργική»

«Υπάρχουν καλλιέργειες που συμβάλουν σημαντικά στον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση με τα αυστηρά μέτρα που έβαλε για τον κορωνοιό και καλώς τα έλαβε εξαίρεσε τον αγροτικό κόσμο από την αυστηρότητα του lockdown για να μπορέσει να φέρει αγαθά στην αγορά, να θρέψει τον κόσμο, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ! Επομένως δεν είναι δυνατόν καλλιέργειες 50,60, ετών να χαρακτηρίζονται ως δασικές. Όπως έχει η κατάσταση το 70% των καλλιεργειών υπολογίζεται ως δασικές εκτάσεις …» αναφέρει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης (φωτ.), αγρότης στην περιοχή του Σκινέ και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών-Αβοκάντο “Ο Κορμός”.
Παράλληλα ο κ. Τρικουνάκης επισημαίνει πως «το άλλο ζήτημα στην υπόθεση των δασικών χαρτών έχει να κάνει με τη δυνατότητα του αγροτικού κόσμου να προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ξεμπλέξει. Δεν μπορεί ο αγρότης 50,60,70 ετών να ψάχνει τοπογράφο μηχανικό, νομικό να κάνει ενστάσεις να επιβαρύνεται οικονομικά με παράβολα με πληρωμές! Ούτε την οικονομική δυνατότητα έχει, ούτε το χρόνο, ούτε τη γνώση. Δεν μπορεί να εμπλακούν οι αγρότες σε αυτήν την διαδικασία και να βλέπουμε ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία να μαζεύονται στις ουρές.»
Σύμφωνα με τον κ. Τρικουνάκη η λύση είναι απλή. «Να μην μπούμε καθόλου στη διαδικασία των ενστάσεων. Να υπάρξει τροποποίηση του νόμου που να ορίζει ότι όπου υπάρχει καλλιέργεια που αποφέρει εισόδημα και τροφή για τους καταναλωτές της χώρας να υπολογιστούν οι αεροφωτογραφίες και οι χάρτες της τελευταίες 5ετίας. Όπου έχουν φυτευτεί ελιές, αβοκάντο, εσπεριδοειδή να χαρακτηριστούν παραγωγική γη και όχι δασική. Δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή να μειώσουν παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. Αν αλλάξει η χρήση των καλλιεργειών και χαρακτηριστούν δασικά, θα δεσμεύονται επιδοτήσεις, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν περιουσίες, θα αυξηθεί το “αλαλούμ”, η αναταραχή και τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.»

Τροποποίηση χθες βράδυ

Χθες το απόγευμα στο “Διαύγεια” η τροποποίηση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν την Παρασκευή. Από την υπηρεσία διαπιστώθηκαν σφάλματα που δεν είχαν ενσωματωθεί για τεχνικούς λόγους και αφορούσαν κυρίως τις διοικητικές πράξεις που αφορούσαν ανταλλάξιμα, οικοδομικές άδειες, πράξεις χαρακτηρισμού. Η τροποποίηση στάλθηκε στην αρμόδια υπηρεσία και αναμένεται να ενσωματωθεί στους αναρτημένους χάρτες σήμερα ή αύριο.

Ανησυχίες πολιτών….

Πολλές οι ανησυχίες, τα ερωτήματα και οι αναφορές πολιτών που έλαβαν τα “Χ.Ν.” τις ημέρες αυτές, ορισμένες εκ των οποίων επισημαίνουμε παρακάτω:
• «Βλέπουμε ρέματα που είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά όταν βρίσκονται σε ορεινή έκταση και μόλις πλησιάζει η εκβολή τους… χάνεται ο δασικός χαρακτήρας τους; Στις τουριστικές περιοχές δηλαδή τα ρέματα δεν είναι δασικά, στον κάμπο και στο βουνό είναι;» ήταν το ερώτημα αναγνώστη μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αποκεντρωμένη ως δασική καταγράφεται η βλάστηση που υπάρχει στα ρέματα και στις απολήξεις τους κοντά στις παραλίες επειδή τα περισσότερα έχουν διευθετηθεί, έχουν γίνει τεχνικά έργα ή σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει ιδιωτική οριοθέτηση τους έχει φύγει το πράσινο και έτσι δεν έχει καταγραφεί ως δασική.
• «Στην περιοχή Φουρνές-Αλικιανός, βλέπουμε να “πρασινίζουν” λόφοι που είναι φυτεμένοι με ελιές, αβοκάντο εδώ και 20,30,40 χρόνια. Είναι δυνατόν αυτές οι καλλιέργειες να χαρακτηρίζονται δασικές;»
• «Στην ανατολική όχθη του Κερίτη που εφάπτεται με τη γέφυρα, χαρακτηρίζονται ως δασικές κατοικίες, γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, καταστήματα…»
• «Στην περιοχή του Ομαλού, σχεδόν το 1/3 του Οροπεδίου χαρακτηρίζεται ως δασικό πως γίνεται αυτό όταν πάντα το Οροπέδιο χρησιμοποιούνταν ως καλλιεργήσιμη γη…»
• «Στα Φαλάσαρνα ως δασικές χαρακτηρίζονται εκτάσεις που έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια θερμοκήπια αλλά και παλαιότερα γίνονταν καλλιέργειες…»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

8 Comments

  1. Καλώς ήρθατε στη Σοβιετική Ενωση των μπολσεβίκων του 1918. Το ότι δεν κρίνεται η κυριότητα αλλά ο χαρακτήρας της έκτασης είναι απλά μια προσχηματική γελοιότητα, αφού για να συνεχίσεις να καλλιεργείς θα πρέπει να την εξαγοράσεις από το δημόσιο και να εγκριθεί η καλλιέργεια από το δασαρχείο.

    • Προς ενημέρωσή σας αγαπητέ, το κτηματολόγιο είναι μια χρόνια διαδικασία που έχει τις αρχές στις στο 1995… Όταν λοιπόν το μόνο που έχεις στο νου σου ΔΕΝ είναι πως να δηλώσεις και να νομιμοποιήσεις τη περιουσία σου τότε σου φταίει το κράτος. Οι μποσλεβίκοι βέβαια ζούνε μόνο στο μυαλό σου, αλλιώς ΔΕΝ θα υπήρχε ιδιοκτησία γης. Αλλά αν είναι να πεις κάτι, ας είναι η μπαρούφα σου μεγαλειώδης, έτσι; Όσο για το χαρακτήρα, είναι το μόνο που σώζει κάποιο κομμάτι δάσους για να έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια σου οξυγόνο και χώρο για να μπορούν να μεγαλώσουν ανθρωπινά και όχι ανάμεσα σε κρεμμύδια, αβοκάντο και πατάτες ΠΟΥ ΔΕ θα μπορούν να κάνουν μια βόλτα. Διάβασε το ν.998/1979 του Συντάγματος και μετά αράδιασε όποια απορία έχεις, αλλά αφού πρώτα έχεις ενημερωθεί κατάλληλα. Ελληνάρα.

  2. Στον ιστότοπο του κτηματολογίου, υπάρχει η παρακάτω δήλωση:

    “Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε γιατί επηρεάζει τις χρήσεις γης αλλά ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.”

    Μήπως η Κα Κοζυράκη – ως “αρμόδια” – να συνεργαστεί καλύτερα με τους Φορείς και τους Πολίτες για να υπάρξει απλή, κατανοητή και προπάντων σαφή ενημέρωση ξεκινώντας απο τα βασικα, δηλαδη σε ποιο ιστότοπο μπορούμε να βρούμε αναρτημένους τους δασικούς χάρτες; (Στο κτηματολόγιο παντως, δεν ειναι)

    Μάρκος Δασκαλάκης

  3. Τελικά ποιός δουλεύει ποιόν… πώς δεν χάνεται η ιδιοκτησία αφού τα χαρακτηρισμένα δασικά δεν θΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΟΎΝ ούτε στα παιδιά? ..αυτό τελικά θα ανήκει στο κράτος…. και στις ενστάσεις δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περιουσιών ακόμη είναι χρησικτησίες χωρίς συμβόλαια αλλά ιδιόκτητα από πάντα.. και άλλα ατακτοποίητα εξ αδιαιρέτου κληρονομιές κ.τ.λ. ποιός και πως θα αποδείξουν οτι δεν είναι ελέφαντες..σε τρείς μήνες.. χωρίς λεφτά εν μέσω πανδημίας? αμεταβίβαστα χαμενα δασικά..ολα θα πάνε στό κράτος? σε ποιόν? και είναι σωστό μιά χαλέπα που την έσπερνε ο προπάππος και ο παππούς και ο πατέρας με την σκαλίδα και εβγαζε λίγο στάρι αλευρι ψαρέσ κουκιά φακί γλύφοντας την γη και κρατώντας την με τα δόντια λοιπόν επιβίωσαν όλοι από εκεί.. και σήμερα επειδή εβγαλε αστιβίδες και ασπαλάθους που είναι γεμάτη η Κρήτη.. τώρα πού είναι τα μηχανήματα ευκολία δρόμοι νερό, στην ευλογημένη γή να μην μπορεί να την καλιεργήσει να βαλει ελιές χαρουπιές απηδιές δέντρα για τροφή αμυγδαλιές βερύκοκα τσάνερα και τόσα άλλα.. αυτά χαλούν την φύση και του λες ειναι δασικά και δεν μεταβιβάζονται? γιατί δεν λέμε κατευθείαν είναι ιδιωτικά δάση που ανοίκουν σε όποιον ανήκουν και τα διέπει Ο τάδε..προστατευτικό νόμος.. ΑΞΙΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΤΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΣ ΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ νόμιμα ..η στόχος είναι τελικά άλλος..?

    • Παντως από τον τρόπο που εκφράζεσαι δεν μου φαίνεσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρίνει τι είναι καλό για το μέλλον των παιδιών μας. Περισσότερο νιώθω ότι χαίρεσαι για την καταστροφή χιλιάδων ιδιοκτητών που ενώ έχουν αγοράσει σε τιμή αξιοποιήσιμης γης τις εκτάσεις τους και φορολογούνται γι’αυτες κανονικότατα δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα σε αυτες εξαιτίας ορισμένων αγκυλωμένων υπαλλήλων. Εδώ είμαι αν θελεις να το συζήτησουμε το θέμα

  4. Εγώ αυτό που δε καταλαβαίνω είναι πως το κράτος επετρε τόσα χρόνια τις χρήσεις ή και τις αγοραπωλησίες των συγκεκριμένων εκτάσεων και με βεβαιώσεις πολλές φορες για άρτια και οικοδομισημα οικόπεδα με τα όρια των τεσσάρων στρεμμάτων(το όποιο αλλάζει πλεον και αυτό για τα εκτός σχεδίου πόλεως),για όσους ήθελαν να επενδύσουν κάτι από το βιός τους για το μέλλον το δικός τους ή των παιδιών τους,έβαζε τους ανθρώπους να τρέχουν και να δηλώνουν στο κτηματολόγιο,τους φορολογούσε κανονικά και τώρα τα βάζει όλα σε ένα τσουβάλι και κάνει των κόσμο να τρέχει σα παλαβός να αποδείξει τι…;Ότι αποφάσισε να τους τα μαζέψει όλα εν μια νυκτί και ότι τόσα χρόνια τους εξαπατούσε..;(και μην μου πείτε Ότι οι άνθρωποι δε χάνουν τις περιουσίες τους και συνεχίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς… γιατί την στιγμή που κάτι δεν μπορείς να το εκμεταλλευτεί κάποιος μελλοντικά είναι ζημιογόνο και ανύπαρκτο και εννοώ κάθε είδους εκμεταλλευση,απο το να φυτευτεί…μέχρι να πωληθεί…ή δεν ξέρω τι αλλο)!Μην μου πείτε ότι όλα αυτά εκκρεμούσαν επί σειρά ετών και ότι τώρα ήταν η ώρα να μπουν τα πράγματα στη θέση τους(να το δεχτώ και αυτο) και ότι όλα είναι διάφανα(αλλά το φταίξιμο είναι καθαρά και μόνο των ιδιοκτητών..!Γιατί αν επικαλεστούμε ότι επικρατούσε αναρχία ή ότι λόγο περιβαντολλογικής θα έπρεπε να είχαν γίνει και σωστά να υποστηρίξουμε τη φύση και το περιβάλλον και να τα προστατέψουμε γιατί είναι το μέλλον μας, θα έπρεπε ο νομοθέτης να θεσπίσει όριο εφαρμογής “από εδώ και στο εξής,ισχύει ο νόμος “και είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι των πράξεων σας!Όχι να καταδικάζουν τόσο κόσμο…!Δεν εξιλεώνω κανένα, άλλοι τα εκαναν εις γνώση τους,άλλοι εν αγνοία. Ο Κόσμος όμως κύριοι αυξάνετε και πληθυνετε.Δεν μπορείς με τις αεροφωτογραφίες του 1945 που ήταν πχ 10000 άτομα να μου τις συγκρίνεις με το τώρα και τα πχ 100000 άτομα που ειναι τωρα.Αλλες οι ανάγκες του τότε για επιβίωση ,άλλο το τώρα. Όταν κάνεις μια δουλειά,την κάνεις όμορφα και υπεύθυνα ,λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα…!Όταν προσπαθείς να εφαρμόσεις έναν νόμο σκέφτεσαι και τις υποπεριπτώσεις…Δε σου φταίει ο κόσμος να τον ταλαιπωρείς!Δε σου φταίνε οι υπηρεσίες που καλουντε να εφαρμόσουν και να αποδέχονται τα παράπονα του αγανακτισμένου κόσμου (γιατί αυτοί φαινοντε σαν υπαίτιοι και όχι το χαοδες κράτος που μπάζει απο παντού)!

  5. Πρέπει : να δοθεί παράταση ενός έτους , να έχουμε απελευθρωθεί από τον COVID-19 ώστε να είναι επισκέψημες οι υπηρεσίες, να ενημερωθούν λεπτομερώς οι φορείς ( Περιφέρεια, Αντιπεριφέρειες, Δήμοι, κ.α. ) ως και φυσικά πρόσωπα με τα ΜΜΕ, να κατατεθούν ομαδικές ενστάσεις-αντιρρήσεις και τότε να προχωρήσει το Υπουργείο στον Οριστικό χαραχτηρισμό των αγροτικών εκτάσεων σε δασικούς ή μη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα