«Στο βιβλίο “ΖΗ” καταθέτω βιώµατα που όµως δεν έχουν να κάνουν µε το “εγώ” αλλά µε το “εµείς”. Αυτό το εµείς έχει χαθεί στις µέρες µας και πρέπει να το ξαναβρούµε». Με αυτά τα λόγια ο
Γρηγόρης Νιόλης ο γνωστός ζωγράφος, χαράκτης και εικονογράφος, Γρηγόρης Νιόλης, µιλώντας στα “Χ.ν.” περιέγραψε την αγωνία που διατρέχει την ποιητική συλλογή “ΖΗ” που κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στον χώρο των εκδόσεων “Ραδάµανθυς” (Γεωργίου Ξέπαπα 7).
Μια ποιητική συλλογή που, µεταξύ άλλων, αποτίει φόρο τιµής και σε «ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους και έπεσαν θύµατα της κρατικής και παρακρατικής βίας». «Η παρακαταθήκη που άφησαν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι πρέπει να παλεύουµε και να αντιστεκόµαστε. Να αντιστεκόµαστε στη βία του καπιταλισµού µε στόχο µια δίκαιη κοινωνία», τόνισε ο κ. Νιόλης.
Ο ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης, µιλώντας για το βιβλίο ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο βαθιά βιωµατικό «που συναντάει τον άνθρωπο σε µια κατάσταση διαµαρτυρίας, ένστασης και επανάστασης, κι αυτό τον κάνει πιο άνθρωπο».
Ο κ. Λιοδάκης επεσήµανε ακόµα ότι στον “πυρήνα” των ποιηµάτων βρίσκεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως ένα εµβληµατικό ιστορικό γεγονός, «που µέσα στα χρόνια που έχουν µεσολαβήσει από τότε έχει “πεθάνει”, αλλά τέτοιες συναντήσεις µε τον επαναστατηµένο και θυσιασµένο άνθρωπο το ανασταίνουν και µας υπενθυµίζουν ότι τίποτε δεν πάει χαµένο, δηµιουργώντας µας συγχρόνως µια αίσθηση εσωτερικής γιορτής».
Η εκδήλωση άνοιξε µε χαιρετισµό του υπεύθυνου των εκδόσεων “Ραδάµανθυς” Χρήστου Τσαντή, ενώ ποιήµατα διάβασαν οι Γεωργία Χαραλάµπους και Μανόλης Καπετανάκης.
Τέλος, την εκδήλωση πλαισίωσαν µουσικά οι Σπύρος Παναγιωτάκης (λαούτο, φωνή) και Σαχοκωστής (ούτι, λύρα, φωνή).