» Μέλος του συγκροτήµατος που έπαιξε στα Χανιά µιλά για την περιπέτεια των συντρόφων του
«Η απαγόρευση της εισόδου στη χώρα των δύο µελών µας δεν είναι απλώς µια απαγόρευση και µια επίθεση στους Yorum. Είναι µια επίθεση και στον ελληνικό λαό. Είναι µια προσπάθεια να µας χωρίσουν και χρειάζεται να αντιδράσουµε όλοι». Αυτό επεσήµανε, µεταξύ άλλων, το µέλος του µουσικού σχήµατος Grup Yorum, Berivan Gel, µιλώντας στα “Χ.ν.” στο περιθώριο της συναυλίας που έδωσαν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων το βράδυ του Σαββάτου.
Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη Πέµπτη στο αεροδρόµιο Χανίων απαγορεύτηκε από την Ελληνική Αστυνοµία η είσοδος στην Ελλάδα των µελών του γκρουπ Sena ErkoÇ και Umut Gültekin καθώς κρίθηκαν «επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους» και αποφασίστηκε η απέλασή τους πίσω στη Γερµανία, χώρα όπου ζουν και έχουν λάβει υπηκοότητα.
Αναφερόµενη στην απαγόρευση που επιβλήθηκε από την Αστυνοµία η Berivan Gel χαρακτήρισε ακατανόητη και παράνοµη την απόφαση αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ελληνική αστυνοµία τους έστειλε πίσω λέγοντας πως δεν µπορούν να µπουν στη χώρα γιατί είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, λίγους µήνες νωρίτερα είχαµε βρεθεί στη Λέσβο και δεν υπήρξε πρόβληµα. Πώς µπορεί να είναι επικίνδυνοι στα Χανιά αλλά όχι στη Λέσβο; Άλλωστε έχουµε βρεθεί και βρισκόµαστε πολλές φορές στην Ελλάδα για να παίξουµε µουσική. Στην Αθήνα και τη Λέσβο ερχόµαστε κάθε χρόνο, στη Θεσσαλονίκη έχουµε παίξει αρκετές φορές».
Το µέλος των Yorum έκανε γνωστό επίσης ότι το γκρουπ θα προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι «δεν µπορούν να µας αποκόπτουν από τον ελληνικό λαό και να µας κρατάνε µακριά».
«∆εν είµαστε µόνο µία “φωνή” από την Ανατολή, είµαστε και η “φωνή” των Ελλήνων, των Παλαιστινίων, των άνεργων, των δολοφονηµένων, των ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στον ιµπεριαλισµό και το φασισµό. Οι Grup Yorum δεν είµαστε εµείς, είναι ο καθένας, είναι ο κάθε άνθρωπος», υπογράµµισε και τόνισε συνεχίζοντας: «Τραγουδάµε για τους ανθρώπους, τραγουδάµε για τους Παλαιστινίους, για τους Άραβες, για τους Έλληνες, για τον καθένα. Έχουµε τους ίδιους εχθρούς και τα ίδια προβλήµατα. Είµαστε διεθνιστές και στεκόµαστε στο πλευρό των εργαζοµένων. Τραγουδάµε για τους ανθρώπους που αντιστέκονται ενάντια στον ιµπεριαλισµό, τον φασισµό. Τώρα και για τους Παλαιστινίους που αγωνίζονται ενάντια στους σιωνιστές και τον επεκτατισµό. Είµαστε η “φωνή” των ανθρώπων, είµαστε στο πλευρό των ανθρώπων και τραγουδάµε τραγούδια για τους ανθρώπους».
Ερωτηθείσα αν µπορεί να αλλάξει ο κόσµος µέσα από τη µουσική και το τραγούδι σχολίασε: «∆εν µπορεί να αλλάξει ο κόσµος µόνο µε τη µουσική και τα τραγούδια. Όµως τα τραγούδια δίνουν ελπίδα και κουράγιο στον κόσµο. Του δίνουν κουράγιο να αγωνιστεί, να µην εγκαταλείπει, να µην απελπίζεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που µετά που απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα για τα δύο µέλη µας, εµείς αποφασίσαµε να παραµείνουµε και να τραγουδήσουµε στα Χανιά».
Σε ερώτησή µας αν η Ε.Ε. αισθάνεται ότι γίνεται χρόνο µε τον χρόνο λιγότερο ανεκτική σε “φωνές” που αντιδρούν, διεκδικούν και διαµαρτύρονται, η Berivan Gel απάντησε: Πράγµατι η Ε.Ε. γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτική. Για παράδειγµα ένα µέλος του γκρουπ µας είναι τώρα και δύο χρόνια στη φυλακή στη Γερµανία γιατί παραβρέθηκε στην κηδεία ενός απεργού πείνας και συµµετείχε σε κινητοποιήσεις εναντίον του φασισµού κ.ά. Έχουµε οργανώσει πολλές συναυλίες στη Γερµανία όπου συµµετείχε χιλιάδες κόσµος µε σύνθηµα ενωµένοι ενάντια στο φασισµό. Όµως στη γερµανική κυβέρνηση δεν αρέσει αυτό και προσπαθεί να απαγορεύσει τις συναυλίες µας».