Το Γυμνάσιο Αλικιανού 181 χρόνια μετά την καθιέρωση της εκκλησιαστικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών ως γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήρθε να τιμήσει με τον δικό του τρόπο την Ημέρα αυτή.
Στο Μεγάλο Αρσενάλι της πόλης των Χανίων, έναν τόπο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της εκπαίδευσης στο νησί, με τη συνεργασία της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης το Γυμνάσιο Αλικιανού παρουσίασε μία πρωτοποριακή μαθητική του έκδοση (ISBN 9786188478425), την «Ελένη» του Ευριπίδη σε κρητικό κόμικ. Πρόκειται, για ένα μαθητικό δημιούργημα που σμιλεύθηκε στο πλαίσιο της καραντίνας, όταν τα μαθήματα πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως. Το θέμα της αρχαίας τραγωδίας πάντα επίκαιρο, καθώς ο αθηναίος δραματουργός του 5ου π.Χ. αιώνα θυμίζει τα δεινά του πολέμου μέσα από τις περιπέτειες της ηρωίδας του, αναπλάθεται μέσα από τον χρωστήρα και την πένα της μαθητιώσας νεολαίας ενός σημερινού επαρχιακού σχολείου της Κρήτης. Η θεατρική & κινηματογραφική ομάδα του σχολείου ανέλαβαν στη συνέχεια να παρουσιάσουν το συγγραφικό εγχείρημα των συμμαθητών τους στην κοινωνία των Χανίων ολοκληρώνοντας την τριλογία γύρω από το σχολικό μάθημα «Ελένη».
Η κα Στεργιανή Ζανέκα, συντονίστρια εκπ/κού έργου των Φιλολόγων και υπεύθυνη παιδαγωγικής καθοδήγησης του σχολείου, ώστε το εν λόγω μαθητικό δημιούργημα φέρει διττώς την πνοή της, ανέλαβε να παρουσιάσει στην ομήγυρη την παιδαγωγική διάσταση της μαθητικής αυτής έκδοσης του Γυμνασίου Αλικιανού.
Μεστοί υπήρξαν και οι χαιρετισμοί των : α) κ. Ν. Καλογερή, αντιπεριφεριάρχη Χανίων, που αγκάλιασε με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη μαθητική αυτή δημιουργία. β) κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, δημάρχου Πλατανιά, ποικιλοτρόπως αρωγού του Γυμνασίου μας και γ) κας Σοφίας Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού της Αντιπεριφέρειας Χανίων, χάρη στην οποία η μαθητική μας έκδοση οφείλει τη σημερινή ενδεδυμένη έντυπη μορφή της.
Το γεγονός, όμως, που ενθουσίασε ήταν η συγκινητική παρέμβαση της υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κας Ζέττας Μ. Μακρή. Ίσως δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο παιδαγωγική, πιο εμπεριστατωμένη, αλλά πρωτίστως πιο συγκινητική βιβλιοπαρουσίαση της σχολικής μας έκδοσης από αυτή. Για το λόγο αυτό εκθέτουμε τον χαιρετισμό της κας υφυπουργού έτσι όπως αναγνώστηκε στη μαθητική μας εκδήλωση.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Καλησπέρα και από εμένα και να ξεκινήσω με ευχές για την νέα χρονιά, ευχές για υγεία, πρόοδο και δημιουργία, αγάπη, ειρήνη και ενότητα! Και για τη σπουδαία ημέρα της Ορθοδοξίας και των ελληνικών γραμμάτων, της σημερινής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, είναι χρέος τιμής να θυμόμαστε και να επικοινωνούμε την συμβολή των τριών μεγάλων φωστήρων της Εκκλησίας μας στον οικουμενικό πολιτισμό και να προβάλλουμε τα διαχρονικά τους πρότυπα, μέσω του, πάντα, επίκαιρου παιδαγωγικού τους λόγου. Οι τρεις Ιεράρχες ήταν δυναμικοί εκφραστές και υπερασπιστές της αλήθειας και της ουσιαστικής παιδείας, και όχι παθητικοί αποδέκτες της στείρας και μονοδιάστατης γνώσης.
Και σεις, αγαπητοί μαθητές και εκπαιδευτικοί, πορεύεστε σε αυτήν την οδό και η απόδειξη της διαδρομής σας είναι, μεταξύ άλλων δράσεων, το κρητικό κόμικ, η διασκευή της «Ελένης» του Ευριπίδη, ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίσατε την αρχαία τραγωδία, η δημιουργικότητα με την οποία αποτυπώσατε την καλλιτεχνική ματιά σας, η χαρά και η ικανοποίηση που απολαμβάνουμε όλοι μας από το έργο σας!
Είναι μεγάλη η χαρά μου, που, σήμερα, απευθύνω τα συγχαρητήρια μου στην δυναμική ομάδα του Γυμνασίου Αλικιανού, μια ομάδα που μας έχει καλομάθει σε πρωτότυπες προτάσεις μέσα από τη δημιουργική ματιά μαθητών και καθηγητών, μέσα από την έμπνευση που αντλούν τα παιδιά από τη διδακτική ύλη, μέσα από τη φαντασία που ξυπνά και ενεργοποιείται στο σχολικό περιβάλλον.
Τα ερεθίσματα που κυοφορεί το ελληνικό δημόσιο σχολείο είναι πολλά, αξιόλογα και διαρκώς εμπλουτίζονται μέσα από νέα προγράμματα σπουδών, μέσα από καινοτόμα προγράμματα και μεταρρυθμίσεις, μέσα από το όραμα που μοιραζόμαστε εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, πολιτική ηγεσία και κοινωνία για την αναβάθμιση του σχολείου, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, ταλέντων και ικανοτήτων.
Η «Ελένη» του Ευριπίδη σε κόμικ, είναι η αφορμή που μας φέρνει σήμερα στο Μεγάλο Αρσενάλι, έναν εξαιρετικό χώρο στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, που έχω επισκεφτεί και θαυμάσει.
Θερμά συγχαρητήρια στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του Γυμνασίου Αλικιανού, στον διευθυντή κ. Καρκάνη, στην υπεύθυνη έκδοσης κα Χελιουδάκη, στον κ. Πατσουράκη για το εξώφυλλο, στην κα Ματσαμάκη για τον σχεδιασμό βιβλίου και οπισθόφυλλου, σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές, είστε όλοι αξιέπαινοι!
Επιβραβεύω τη συνεργασία, την ανάδειξη της ομαδικότητας και το αποτέλεσμα, μέσα από ένα έργο που, ειλικρινά, απόλαυσα! Για ένα τέτοιο αποτέλεσμα είμαι σίγουρη ότι απαιτήθηκε πολύς προσωπικός χρόνος, προσπάθεια, πολύ «γράψε – ζωγράφισε – σβήσε », και όλα αυτά πέτυχαν χάρη στην αγάπη σας για το εγχείρημα με το οποίο καταπιαστήκατε, χάρη στο μεράκι και τον αληθινό ζήλο που σταλάξατε σε κάθε σελίδα, σε κάθε αράδα, σε κάθε ζωγραφιά, χάρη στο χιούμορ, την έμπνευση, το ελεύθερο πνεύμα και την φρεσκάδα της ηλικίας σας.
Αγαπητά παιδιά και εκπαιδευτικοί, αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους όσοι εργαστήκατε και συνεργαστήκατε για την κρητική διασκευή της Ελένης του Ευριπίδη!
Και θα μου επιτρέψετε να σας χαιρετίσω με ένα έμμετρο στο μοτίβο της μαντινάδας, μια ειδική παραγγελία που «πυροδοτήθηκε» από το παράδειγμά σας και είναι αφιερωμένη από εμένα σε όλους εσάς.
ΜΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ευχαριστώ από καρδιάς κι όλους σας μακαρίζω
Για το καλό, το ακριβό το χιούμορ που ξανοίγω
Μέσα στο έργο σας αυτό δώσατε στην Ελένη
Την κρητική σας τη ματιά σε κόρη παινεμένη
Την κρητική ντοπιολαλιά στσ’ ηρώων σας τα χείλη
Δάκρυ αγάπης και μοιρός σε κρητικό μαντήλι
Παιδιά εσείς και σεις μαζί ουλ’ οι καθηγητάδες
Σταλάξατε μες την ψυχή τση Κρήτης νοστιμάδες
Και από το πνεύμα σας αυτό γεννήθηκ’ η Ελένη
Στον κόσμο μες το κόμικ σας πολυταξιδεμένη
Σίγουρα θαν’ η μοίρα τση καλή κι ευλογημένη
Και σας εδίνω, μπάρε μου, σε όλους την ευκή μου
Απού σαστε αβάρετοι και πολυταλαντούχοι
Να συνεχίσετε ετσά δα, κοπέλια μου, να δράτε
Περήφανους να κάμετε τους τόπους που πατάτε!
Με αληθινή εκτίμηση για όλους σας, σεβασμό και θαυμασμό για την Κρήτη και τους ανθρώπους της.
Ζέττα Μ. Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων»
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε πως η ανάγνωση του χαιρετισμού της κας Υφυπουργού την βραδιά των Τριών Ιεραρχών στο Μεγάλο Αρσενάλι έφερε στον νου μας μία άλλη υπουργική επιστολή, εξίσου συγκινητική, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1907, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νησιού, του τότε υπουργού των Οικονομικών Α. Ν. Σιμόπουλου, ο οποίος εξέφραζε τη συγκίνησή του και τα συγχαρητήριά του προς τον Σύλλογο των Διδασκόντων του μοναδικού τότε «Γυμνασίου Χανίων» που λειτουργούσε στην πόλη για την πράξη των μαθητών του να ψάλλουν τα κάλαντα, τα οποία σημειωτέον είχαν οι ίδιοι μαθητές συνθέσει στην κρητική ντοπιολαλιά, για τις ανάγκες του Εθνικού μας Στόλου.
* O Γεώργιος Καρκάνης είναι δ/ντης Γυμνασίου Αλικιανού