Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα διαθέσιµα στοιχεία για την γυναικεία επιχειρηµατικότητα στην Ελλάδα, όπως αυτά παρουσιάζονται από την Grant Thornton, στην ετήσια έρευνα για το Γυναικείο Επιχειρείν 2023, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε σηµαντική άνοδο κατά 9 ποσοστιαίες µονάδες το 2023, στο 37% έναντι 28% το 2022, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σηµειωθεί ποτέ, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Την ίδια στιγµή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καµία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση κατέγραψε αξιοσηµείωτη πτώση στο 11% έναντι 22% το προηγούµενο έτος, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαµηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα. Παράλληλα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε θέσεις CEO ∆ιευθύνουσας Συµβούλου υποχώρησε στο 14%, έναντι 16% το προηγούµενο έτος, ενώ πτώση κατά δύο ποσοστιαίες µονάδες σηµείωσε και το ποσοστό γυναικών σε θέσεις CFO Οικονοµικής ∆ιευθύντριας, στο 34% έναντι 36% το 2022.
Σήµερα, είναι η κατάλληλη στιγµή να µιλήσουµε χωρίς φραγµούς για έννοιες όπως η γεφύρωση του ψηφιακού χάσµατος, η διάδοση του ψηφιακού γραµµατισµού, η καταπολέµηση της διαδικτυακής βίας, η αναβάθµιση των δεξιοτήτων (upskilling) και η καινοτοµία και να συµπεριλάβουµε στην καθηµερινή µας προσπάθεια, δράσεις που θα αντιµετωπίσουν δραστικά τις διαδικτυακές και ψηφιακές ανισότητες. Μόνο έτσι θα µπορέσουµε να διαµορφώσουµε ένα ασφαλέστερο ψηφιακό µέλλον που θα χαρακτηρίζεται από τη συµπερίληψη και την ισότητα. Στο ΕΕ∆ΕΓΕ, γνωρίζουµε πολύ καλά ότι αν δεν δείξουµε σήµερα υπερβάλλοντα ζήλο, κινδυνεύουµε να χάσουµε ως οικονοµία πάρα πολλά από την ελλιπή συµµετοχή των γυναικών στην ψηφιακή µετάβαση. Αντιλαµβανόµαστε ότι η προώθηση της έµφυλης ισότητας δεν αποτελεί µόνο δικαίωµα, αλλά και κρίσιµη προϋπόθεση για ισόρροπη, βιώσιµη και ανθεκτική ανάπτυξη.
Στη Θερµοκοιτίδα του ΕΒΕΑ και σε µια κοινή πρωτοβουλία µας µε το ΕΕ∆ΕΓΕ, που οφείλεται στην πρόεδρο µας κα Εφραίµογλου, εντάσσουµε από πέρυσι καινοτόµες, αµιγώς γυναικείες οµάδες, ώστε έτσι να τις βοηθήσουµε στοχευµένα να αναπτυχθούν. Μάλιστα έχουµε εντάξει και τις γυναικείες startups από το ElevateGreece. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προκλήσεις και για την Κρήτη. Χρειαζόµαστε µια µεγάλη πρωτοβουλία στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που θ’ αναδείξει το ρόλο, την παρουσία και τη δυναµική της γυναικείας επιχειρηµατικότητας. Έχουµε τις δυνατότητες και µπορούµε να αναδείξουµε τη θέληση, τη δηµιουργικότητα και τις ευκαιρίες που χρειάζονται οι γυναίκες στην Κρήτη, συµµετέχοντας δυναµικά στη νέα επιχειρηµατικότητα που θα διαµορφωθεί µε επίκεντρο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.
*Η Ασπασία Λουπάκη-Βολτυράκη είναι υποψήφια
περιφερειακή σύµβουλος Κρήτης στην Περιφερειακή
Ενότητα Χανίων ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ