Το εµβληµατικό πρόγραµµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διδακτορικές και µεταδιδακτορικές σπουδές φέρει το όνοµα της Πολωνής φυσικού Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί, της πρώτης επιστηµόνισσας που βραβεύτηκε µε Νόµπελ Φυσικής το 1903 και Νόµπελ Χηµείας το 1911.
Χάρη σε αυτό, κάθε χρόνο εκατοντάδες ερευνητές των ευρωπαϊκών πανεπιστηµίων χρηµατοδοτούνται και καταφέρνουν να ολοκληρώσουν σηµαντικές έρευνες που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή όλων.
Η Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί είναι όχι µόνο η µοναδική που είχε δύο Νόµπελ, αλλά µάλιστα αυτά ήταν σε διαφορετικές επιστήµες. Η επιστηµονική της πορεία αποτέλεσε έµπνευση για πολλές γυναίκες και επιστήµονες στην Ευρώπη.
Χθες ήταν η ∆ιεθνής Ηµέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήµη, η οποία επιδιώκει να κάνει ορατή τη διαχρονική υπο-εκπροσώπηση των γυναικών.
Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, η εικόνα της ολοκληρωτικής απουσίας των γυναικών από τους επιστηµονικούς κλάδους σταδιακά άρχισε να ανατρέπεται.
Παρόλα αυτά το έµφυλο χάσµα στις επιστήµες παραµένει και χαρακτηριστικό είναι ότι ακόµη και σήµερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσµίως είναι γυναίκες, σύµφωνα µε τον ΟΗΕ.
Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και το σχολείο και τον τρόπο που θα εκπαιδεύσει κορίτσια και αγόρια να διεκδικήσουν το καλύτερο για τον εαυτό τους, ανεξάρτητα από το φύλο.