Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Γυναίκες στο Αφγανιστάν – Έτος 2022 (Μέρος Β’)

Απαγορεύεται να είναι αθλήτριες, απαγορεύεται να κάνουν μπάνιο σε χαμάμ και δημόσια λουτρά, απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες, απαγορεύεται να επιλέγουν τι θα φορέσουν, απαγορεύεται να κυκλοφορούν ακάλυπτες… Την περασμένη εβδομάδα διαβάσατε μερικές μόνο από τις απαγορεύσεις που αφορούν στις γυναίκες στο Αφγανιστάν, μετά την επανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Σήμερα θα διαβάσετε (το δεύτερο μέρος) της μακράς και ζοφερής λίστας των απαγορεύσεων. Ζούμε σε καιρούς που υποτίθεται πως το αίτημα για ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα έπρεπε καν να συζητάται. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και προαπαιτούμενο. Πολύ κοντά μας ωστόσο, μια ανάσα δίπλα στο δυτικό “μοντέλο”, ένα άλλο φασιστικό μοντέλο επανέρχεται για να καταδυναστεύσει. Ανθρώπους, καταστάσεις, συνειδήσεις. Και πρέπει να είναι εντελώς ξεκάθαρο: ό,τι διαβάσατε την περασμένη εβδομάδα, ό,τι θα διαβάσετε παρακάτω, συμβαίνουν σήμερα, εν έτει 2022.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν λοιπόν, εδώ και λίγους μήνες, απαγορεύται:

Να ζητήσουν άσυλο

Oπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου το 87% των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών βιώνουν κάποιο είδος κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει παρά τον νόμο του 2009 για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Πλέον, η Νομοθεσία της χώρας απαγορεύει ρητά την προσφυγή των γυναικών σε άσυλα, ακόμα και αν η ζωή τους είναι σε κίνδυνο. Τον Ιανουάριο του 2021, ξεκίνησε με έδρα την Καμπούλ εκστρατεία για την παροχή ασύλου σε θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Βέβαια, τέτοιες προσπάθειες είναι εκ προοιμίου άτοπες. Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, τα περισσότερα από τα τριάντα καταφύγια ενδοοικογενειακής κακοποίησης στη χώρα έκλεισαν. Όσα εξακολουθούν να λειτουργούν –λαθραία- λειτουργούν μόνο με τα θύματα που ήδη είχαν προλάβει να καταφύγουν εκεί. Κάτι που σημαίνει πρακτικά πως αν μια γυναίκα κακοποιηθεί μετά την επιστροφή των Ταλιμπαν στην εξουσία, απλά δεν έχει που να απευθυνθεί. Σύμφωνα με τα διεθνή παρατηρητήρια, περί τις 2.000 γυναίκες και κορίτσια χρησιμοποιούσαν τα καταφύγια αυτά κάθε χρόνο…
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/rvfQeZo9BcA

Να εμφανίζονται στην τηλεόραση

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης των Ταλιμπαν, η τηλεόραση, η φωτογραφία, ακόμη και το Διαδίκτυο είχαν απαγορευτεί, με συνοπτικές διαδικασίες, με το“σκεπτικό “οτι το Ισλάμ απαγόρευε τις φωτογραφίες ζωντανών όντων. Όσοι συλλαμβάνονταν για παράβαση του Νόμου, κινδύνευαν με δημόσιο μαστίγωμα (για παραδειγματισμό των υπολοίπων…!). Όταν οι Ταλιμπάν τελικά έφυγαν, κάποιες γυναίκες θέλησαν να κάνουν καριέρα ως δημοσιογράφοι και ηθοποιοί. Η Leena Alam, μια από τις πιο γνωστές ηθοποιούς του Αφγανιστάν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ωστόσο, από τότε που επέστρεψαν οι Ταλιμπάν στην εξουσία έβαλαν στο στόχαστρο, εκ νέου, την τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, αυτή τη φορά δεν απαγόρευσαν εντελώς την τηλεόραση (έχουν όμως εκδώσει νέα οδηγία που περιλαμβάνει οκτώ “κατευθυντήριες γραμμές” έτσι μάλλον αποκαλούν οι Ταλιμπάν τη στοχευμένη λογοκρισία). Μια από τις γραμμές αυτές λοιπόν, απαγορεύει την προβολή δραμάτων, σαπουνόπερων, ταινιών, κλπ με γυναίκες ηθοποιούς. Οι “γραμμές” απαιτούν επίσης, οι γυναίκες δημοσιογράφοι να φορούν χιτζάμπ κατά την εκφώνηση των ειδήσεων. Και είμαστε ακόμα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης των Ταλιμπάν…. Στην πορεία ο,τι γυναικείο στην τηλεόραση θα απαλειφθεί στα σίγουρα…
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/EPomXlLjx4w

Γυναίκες στο ΑφγανιστάνΝα σπουδάζουν

Μην τρελαθούμε κιόλας! Οι γυναίκες είναι για το σπίτι. (Εντάξει δεν το λένε έτσι ακριβώς, αλλά το νόημα είναι αυτό…) Όπως όλοι θυμόμαστε, το 2012, οι Ταλιμπάν είχαν πυροβολήσει και παραλίγο να σκοτώσουν την τότε μαθήτρια και ακτιβίστρια Malala Yousafzai. Γιατί; Γιατί πήγαινε σχολείο. Ετσι λοιπόν δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν είναι αντίθετοι με το να σπουδάζουν οι γυναίκες. Το 2017, η φοίτηση των κοριτσιών στο γυμνάσιο αυξήθηκε από 6% (που ήταν το 2003) σε 39%. Με τους Ταλιμπάν και πάλι στην εξουσία, τα πράγματα ξαναγύρισαν στην παλιά “συνταγή”: απαγορεύτηκε στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο μετά τη φοίτησή τους στο δημοτικό. Αυτό, λένε, είναι προσωρινό μέτρο μέχρι να ανακοινωθεί η νέα εκπαιδευτική πολιτική (Με την οποία μάλλον θα απαγορεύσουν το σχολείο στις γυναίκες γενικά…). Από τον Δεκέμβριο του 2021, λοιπόν, τα κορίτσια αποκλείστηκαν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ για στα Πανεπιστήμια προβλέπεται η φοίτηση να γίνεται με καλυμμένο το πρόσωπο και το κεφάλι. Πώς θα πάει μια γυναίκα στο Πανεπιστήμιο “πηδώντας” τη δευτεροβάθμια, δεν μας το εξηγούν βεβαίως οι Ταλιμπάν….
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/45sjxfUZ2zU

Να δουλεύουν

Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Οι γυναίκες απαγορεύεται να δουλεύουν σε δουλειές ως υπάλληλοι (ή ως –ούτε να το σκέφτονται- αφεντικά). Εννοείται πως υποχρεούνται να δουλεύουν μέσα στο σπίτι τους, να υπηρετούν δουλικά τον άντρα τους, να γεννούν αδιαμαρτύρητα και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), οι γυναίκες αποτελούσαν το 20% του αφγανικού εργατικού δυναμικού το 2020, και μάλιστα, κάποιες από αυτές διήυθυναν μικρές επιχειρήσεις. Με την επανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, πολλές γυναίκες υπάλληλοι αποφασίστηκε (και διατάχθηκε) να μείνουν σπίτι και να αφήσουν τις… ξένες δουλειές. Το ίδιο συνέβη και με εκείνες που εργάζονταν στον δημόσιο τομέα. Η “διαταγή” ήταν να μείνουν στο σπίτι “μέχρι να εφαρμοστούν διαδικασίες για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους”. Ο περιορισμός της γυναικείας απασχόλησης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση οικονομική απώλεια μεταξύ 600 και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά για τους Ταλιμπάν αυτά είναι ψιλά γράμματα. Μέρι τον Αύγουστο του 2021, οπότε και επανήλθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, το 27% των εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες της Καμπούλ ήταν γυναίκες. Τώρα, αυτές οι γυναίκες απαγορεύεται να εργαστούν. Και μπορεί πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς να καταδίκασαν την απαγόρευση, οι Ταλιμπάν ωστόσο καθόλου δεν πτοήθηκαν….
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/Sku1s2sH_9A

Και αυτές είναι μόνο οι πιο κραυγαλέες απαγορεύσεις. Διότι υπό τέτοιες συνθήκες ζωής, η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες, η τρέλα, είναι σίγουρη κατάληξη για τις περισσότερες. Και φυσικά οι απαγορεύσεις δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες. Αλίμονο στους γκέι, στους ακτιβιστές, σε όσους είναι διαφορετικοί, σε όσους δεν συμμορφώνονται με τη φασιστική τακτική των Ταλιμπάν. Ζούμε στο 2022. Σε μια εποχή που η δημοκρατία και η ελευθερία πρέπει ακόμα να διεκδικούνται. Σε μια εποχή όπου ο καθένας μπορεί αυταρχικά να αφαιρεί δικαιώματα και να εγκαθιδρύει απαγορεύσεις, μόνο και μόνο επειδή είναι πιο “δυνατός”, πιο “ισχυρός”, πιο “τρομακτικός”… Ζούμε σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι αυτονόητο και που όλα δυνητικά μπορεί να ανατραπούν. Γι αυτό και μόνο οφείλουμε να εναντιωνόμαστε, να είμαστε κάθετοι σε κάθε φασιστική απαγόρευση, σε κάθε παράλογη απαίτηση, σε ο,τιδήποτε κλονίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων. Ολων των ανθρώπων. Ασχέτως φύλου, πολιτικού και σεξουαλικού προσανατολισμού. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τα δικά μας δικαιώματα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα