Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γυναικών επιχειρείν στον κλάδο του αγροτοτουρισμού στην Κρήτη

Ισχυρή έφεση στην ανάπτυξη αγροτουριστικής επαγγελματικής δραστηριότητας παρουσιάζουν οι γυναίκες της Κρήτης, μια τάση που μπορεί να επεκταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση τους.

Aυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στο διήμερο «3ο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας Γυναικών: Αγροτουρισμός» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον χώρο του Πολύκεντρου Βουκολιών στον Δήμο Πλατανιά.
Για τον «ιδιαίτερα δυναμικό ρόλο της γυναίκας επιχειρηματία στην Κρήτη. Αρκεί να σας πω ότι ο σύλλογος μας έχει πάνω από 900 μέλη» μίλησε η κ. Μαρία Πιτσικάκη, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και πρέσβειρα επιχειρηματικότητας Κρήτης. Η κ. Πιτσικάκη τόνισε πως ο αγροτουρισμός ως επαγγελματική δραστηριότητα «είναι φτιαγμένος για τη γυναίκα, γιατί η γυναίκα μπορεί να δώσει πράγματα που η ίδια γνωρίζει. Η ενδοχώρα μας, ιδιαίτερα, έχει να δώσει πολλά πράγματα στον αγροτουρισμό και στον τουρισμό υπαίθρου. Πρόκειται για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο που απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να “ζήσουν μέσα στην κρητική οικογένεια”, να “γευτούν” την πραγματική κρητική φιλοξενία, και είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά γι’ αυτά. Δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον κοινό τουρισμό, με τον τουρίστα με το βραχιολάκι που θα μείνει στο ξενοδοχείο και θα πάει μόνο στην παραλία για τη θάλασσα και τον ήλιο. Η Ελλάδα και η Κρήτη έχουν να προσφέρουν καταπληκτικές εμπειρίες και οι γυναίκες μπορεί να είναι πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού».
Αναφορικά με τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες η κ. Πιτσικάκη παρατήρησε πως εντοπίζεται στο ότι «η γυναίκα πρέπει να το κουβεντιάσει με τον εαυτό της, να μπορέσει να το αποδεχθεί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία. Διαθέτει το γνωστικό κεφάλαιο. Υπάρχουν παράλληλα πολλά προγράμματα που μπορούν να τη στηρίξουν και να την ενισχύσουν». Από τη μεριά της η κ. Βασιλική Πετούση αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθύντρια του εργαστηρίου Φύλου αναφέρθηκε στη δράση του εργαστηρίου επιχειρηματικότητας τονίζοντας πως πραγματοποιείται στο πλαίσιο «της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης για την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδίου ισότητας. Μας ενδιαφέρει να συμμετέχουν πολλές γυναίκες, ώστε να πάρουν πληροφορίες και την ώθηση για να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό. Ο αγροτουρισμός είναι ένας χώρος στον οποίο οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μεγάλο κεφάλαιο δεξιοτήτων που διαθέτουν».
Στο εργαστήριο έκανε παρέμβαση και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου για τη στήριξη των αγροτουριστικών δράσεων στα χωριά και στις ορεινές περιοχές του, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον χώρο του Πολύκεντρου των Βουκολιών και στην επιτυχημένη λειτουργία του, επισημαίνοντας πως «αποδεικνύεται ότι συνέδρια, εκδηλώσεις, εργαστήρια δεν μπορούν να γίνουν μόνο στα Χανιά αλλά και στην περιφέρεια».
Στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ασπασία Λουπάκη τόνισε πως «μέσα από το μεράκι των γυναικών που τολμούν και επιχειρούν μέσα από το ταλέντο τους, τη δημιουργική τους ικανότητα, διευρύνεται η παραγωγική βάση, καθώς δημιουργούνται νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας».
Το εργαστήριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Πλατανιά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το παρών έδωσε στην έναρξη ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Α. Παπαδεράκης και χαιρέτησε διαδικτυακά και ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Υγείας κ. Λ. Βαμβακάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα