Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Γύρη: η νόστιμη υπερτροφή

Η γύρη των μελισσών είναι ένα φυσικό προϊόν που το συλλέγουν οι μέλισσες την περίοδο της ανθοφορίας. Μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά εξασφαλίζοντας για μας ένα μεγάλο ποσοστό τροφίμων.

Oι μέλισσες αυτή την περίοδο συλλέγουν τη γύρη και τη μεταφέρουν στην κυψέλη, την αναμιγνύουν με νέκταρ και την αποθηκεύουν στις κηρήθρες με απώτερο στόχο να θρέψουν τις νεαρές μέλισσες. Όμως η γύρη ενός είδους φυτού και μόνο δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες. Στην Κρήτη το ανάγλυφο του εδάφους δεν προσφέρεται για μια μονοκαλλιέργεια καθώς οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από μια μεγάλη ποικιλία φυτών, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πλήρη τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η πολυποικιλιακή γύρη είναι εμφανής από το πλούσιο χρωματικό περιεχόμενο ένος βάζου. Οι μελισσοκόμοι συνήθως τοποθετούν στην είσοδο της κυψέλης μια γυρεοπαγίδα ώστε να περάσει η μέλισσά στη κυψέλη χωρίς τη γύρη που έχει μαζέψει στα πόδια της. Από εκεί τη μαζεύει ο μελισσοκόμος την καθαρίζει επιμελώς από διάφορα ξένα σώματα και την αποθηκεύει στη κατάψυξη για να παρασκευάσει τροφή για τις μέλισσες όταν χρειάζεται διατροφική ενίσχυση ή να τη διαθέσει στην αγορά.
Η γύρη σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί μια πλήρη θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο καθώς περιέχει όλο το φάσμα των πρωτεϊνών, τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και λίπη και είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού.
Βέβαια οι άνθρωποι που θα εντάξουν τη γύρη στη διατροφή τους συνίσταται να αρχίσουν με μερικούς κόκκους και σταδιακά να αυξήσουν την ποσότητα που καταναλώνουν καθώς έχει παρατηρηθεί ότι περίπου ένα στα 2000 άτομα παρουσιάζουν κάποιο είδος αλλεργίας στη κατανάλωση γύρης. Χαρακτηριστικά εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης, όπως φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια.
Σε αυτές της περιπτώσεις σταματάμε τη λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.
Στη γαστρονομία η γύρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπλουτισμό γεύσης, π.χ. σε πατάτες, κολοκύθια, χόρτα βραστά, σε ζυμαρικά χωρίς σάλτσα ή με σάλτσα, με μυζήθρα ή γενικότερα σε φρέσκα μαλακά τυριά, σε σούπες, σε μια πράσινη σαλάτα, στη ντοματοσαλάτα, καθώς μάς δίνει μια πολύπλοκη γεύση με γλυκιές νότες. Αν χρησιμοποιηθεί πριν το φαγητό μάς δίνει την αίσθηση του κορεσμού, αν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος ένα κουταλάκι του γλυκού γύρη, η μερίδα φαγητού πρέπει να μειωθεί δραστικά. Οι καταναλωτές που δεν επιθυμούν τη χρήση ζάχαρης σε διάφορες παρασκευές μπορούν, να χρησιμοποιήσουν γύρη σαν υποκατάστατο της ζάχαρης. Όπως σε καφέ ή τσάι, γάλα, μπορεί να παρασκευασθεί παγωτό χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, όπως και για την παρασκευή διάφορων smoothies ή ένα σμούθι μπολ ή σε μιλκ σέικ.

Σημ.: Την Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 19.30 στο πλαισιο των Αλληλοδιδακτικων Κύκλων Γεωργίας, στο Εργατικό Κέντρο θα μάθουμε πολύ περισσότερα γύρω από τη γύρη που βρίσκεται σε μικρά βαζάκια στα ψυγεία, σε επιλεγμένα καταστήματα.

*Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

φωτ.: Αντώνης Παπαγιαννάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα