Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Γύρη: η πολύτιμη τροφή της “βασίλισσας”

Ακολουθούμε τον μελισσοκόμο Αντώνη Παπαγιαννάκη στη συλλογή
του σπουδαίου μελισσοκομικού προϊόντος

 

«Μια κουταλιά της σούπας γύρη, ισοδυναμεί με μια μοσχαρίσια μπριζόλα, τόσο πλούσια είναι σε πρωτεΐνη και το βασικό, είναι προϊόν της φύσης γιατί το μοσχάρι μεγαλώνει με αντιβιοτικά και ορμόνες…», είναι τα λόγια του Αντώνη Παπαγιαννάκη επαγγελματία μελισσοκόμου που τα τελευταία χρόνια εργάζεται για την παραγωγή και γύρης.

Aκολουθούμε τα βήματα του Αντώνη -που από το 1990 έχει ξεκινήσει τη μελισσοκομία και τα τελευταία 5 ασχολείται και με τη γύρη- επισκεπτόμενοι τον μελισσόκηπο του στο χωριό Πολεμάρχι του Δήμου Πλατανιά, για να μας δείξει πως γίνεται η συλλογή της.
Φορώντας τη μελισσοκομική “μουρίδα”, πλησιάζουμε μια κυψέλη όπου ο Αντώνης χρησιμοποιεί το “καπνηστήρι” προκειμένου να μπορέσει να δουλέψει. Βγάζει μια-μια τις κηρήθρες και βλέπουμε τη γύρη που έχει περάσει μέσα στην κυψέλη για να τραφεί η μάνα- βασίλισσα.

Όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, η μέλισσα «έχει πολλά ποιοτικά αγαθά: Μέλι, πρόπολη, βασιλικό πολτό, κερί, δηλητήριο, επέλεξα τη γύρη λόγω της δύναμης που έχει. Διαβάζοντας όλα αυτά τα χρόνια, γιατί για να γίνει μελισσοκόμος πρέπει να μελετήσεις πολύ, έμαθα για το πόσο τεράστιας διατροφικής αξίας τροφή είναι».
Η συγκομιδή της γύρης ξεκινάει καιρού επιτρέποντος στις αρχές Φλεβάρη και συνεχίζεται καθημερινά στα μέσα Απρίλη. «Η συλλογή γίνεται κάθε βράδυ γιατί δεν πρέπει να μείνει τη νύχτα έξω και να “νοτίσει” με την υγρασία» μας λέει ο μελισσοκόμος. Η μέλισσα επιστρέφει στην κυψέλη κουβαλώντας γύρη στα πόδια της και περνώντας από την είσοδο της κυψέλης που είναι τοποθετημένος ο “γυραιοσυλλέκτης” ένα μέρος αυτής μαζεύεται από την “παγίδα” και στη συνέχεια την παίρνει ο μελισσοκόμος.
«Έχω 160 κυψέλες και από αυτές 30-35 χρησιμοποιώ για τη γύρη. Η γύρη είναι η βασική τροφή της βασίλισσας , χωρίς αυτήν δεν γεννά. Και όταν λέμε “βασίλισσα” εννοούμε το μοναδικό θηλυκό έντομο της κυψέλης, για αυτό τη λέμε και “βασίλισσα” λόγω του φύλου της και της μοναδικότητας της. Γιατί οι εργάτες που κάνουν το “κουμάντο” και την πολύ δουλειά είναι ουδέτερου γένους. Έχει υπολογιστεί ότι οι μέλισσες υπάρχουν 110.000.000 χρόνια στη γη » αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Ο τόπος είναι γεμάτος ξινίδες, βρούβες και δεκάδες άλλα άγρια λουλούδια αλλά και πάμπολλα φυλλοβόλα δέντρα, αβοκάντο, εσπεριδοειδή, ενώ το καλοκαίρι οι κυψέλες μεταφέρονται στο Ακρωτήρι Σπάθα για να τραφούν οι μέλισσες με θυμάρι και καλοκοιμηθιά όπου γίνεται και η συγκομιδή του μελιού, έπειτα στα Παλαιά Ρούματα για να πάρουν έρεικα.
Μετά τη συλλογή το επόμενο βήμα είναι η καθαριότητα. Στο εργαστήριο του που προσομοιάζει με…χειρουργείο σε ότι αφορά την καθαριότητα και το πόσο τακτικά είναι όλα μέσα αφαιρεί φτερά ή φυλλαράκια που μπορεί να έχουν πέσει μέσα στη γύρη. Στη συνέχεια τη βάζει σε βαζάκι και την κρατάει στην κατάψυξη από όπου και παίρνεται κάθε πρωί προς βρώσιν.
«Είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται εύκολα, η τιμή του είναι περίπου 20 ευρώ τα μεγάλα βαζάκια και 10 ευρώ τα μικρά. Ο κόσμος ακόμα δεν ξέρει τη διατροφική της αξίας, όμως όσοι έχουν δοκιμάσει ξέρουν ότι πρόκειται για υπερτροφή» καταλήγει ο μελισσοκόμος που διακινεί το προϊόν του ο ίδιος και μέσω της Terra Verde.

Ερωταπαντήσεις για τη γύρη

 

•Τι είναι η γύρη;

Είναι η ανθόσκονη διαφόρων χρωμάτων (από άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, μωβ έως και μαύρη), που παράγεται από τα φυτά για την επικονίασή τους. Στην επικονίαση βασίζεται ο πολλαπλασιασμός του 87% των ανθοφόρων φυτών σε όλον τον κόσμο, που παρέχουν και το 77% όλων των τροφίμων του ανθρώπου!

• Τι περιέχει;

Πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία), Σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες),Λιπίδια,Λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών),Μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία,Βιταμίνες C,E,B/li, Φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη, Καροτενοειδή,Ένζυμα,Ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά), P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού).

• Είναι υγιεινή γιατί ;

Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη. Η ρουτίνη, που περιέχεται στην γύρη, προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές και κακοήθεις νεοπλασίες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού και βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο. Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού). Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες. Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών. Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα. Στα παιδιά αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά 30%,την αιμοσφαιρίνη κατά 10% και βοηθάει στη διάπλαση. Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία. Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις.

• Δοσολογία;

Οι ενήλικες μπορούν για αρχή να ξεκινήσουν με μισό κουταλάκι του γλυκού και να φτάσουν σταδιακά μέχρι 1 ή και 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Τα παιδιά θα πρέπει να αρχίζουν με λίγους κόκκους και σταδιακά έως ένα κουταλάκι γλυκού την ημέρα. Τρώμε γύρη καθημερινά (τουλάχιστον για 4 μήνες) το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα. Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (αρκετοί γιατροί προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους).
Με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα