Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

H αλληλεγγύη στην κρίση…

Παρά τις ανατροπές, τις εκλογές η κρίση καλά κρατεί. Σε αυτά τα 6 χρόνια της κρίσης, η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμη από τις βάρβαρες πολιτικές επιλογές, από τη απαράδεχτη στάση της υποτιθέμενης “δημοκρατικής” Ευρώπης, από την επιβαλλόμενη διάσωση του τραπεζικού συστήματος με τα ολέθρια αποτελέσματα εις βάρος των πολιτών. Στη διάρκεια λοιπόν των 6 περίπου ετών, η ελληνική κοινωνία γνώρισε την έντονη αποσταθεροποίηση πολύ σημαντικών ισορροπιών της, μια ριζική υποχώρηση του επιπέδου διαβίωσής της και κυρίως τη ανατροπή της καθ όλα προγραμματισμένης καθημερινότητας της.
Παράμετροι που άμεσα επηρεάστηκαν είναι:
η μείωση των εισοδημάτων κατά μέσο όρο 22,6 %, η μείωση μισθών κατά 27,4% και μείωση άλλων εισοδημάτων που αγγίζει το όριο 54%.
Σε αυτούς τους παραμέτρους, έρχεται να προστεθεί και η ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, με ποσοστό που αγγίζει το 27%. Κάθε οικογένεια έχει στο πυρήνα της και από ένα η περισσότερους άνεργους, ενώ το 1/3 των ελληνικών νοικοκυριών πρέπει να τα βγάλει πέρα με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 7,750 ευρώ το οποίο μειώνεται δραματικά λόγω αύξηση της φορολογίας… Ο αριθμός των φτωχών νοικοκυριών από το 28% περίπου που ήταν το 2008, αυξήθηκε στο 31% το 2012. Ο αριθμός των φτωχών ανέβηκε κατά 200 χιλ. νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απουσίας στη χώρα ενός δικτύου ουσιαστικής κοινωνικής προστασίας για κάθε αδύναμη κοινωνική ομάδα. Εδώ φαίνεται πια, πόσο αδύναμη είναι η κρατική στήριξη στις δύσκολες καταστάσεις στη χώρα μας. Οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία, την ανεργία και άλλες μορφές κοινωνικής περιθωριοποίησης μειώθηκαν ή απλά δεν υπάρχουν ενώ φαίνεται αναγκαία και υποχρεωτική η δημιουργία άλλων δομών όπως οι ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις που επωμίζονται τη κρατική αναλγησία, αδυναμία, ατονία αναλαμβάνοντας ρόλο και δράση. Φανερά πια ο κοινωνικός ιστός μέσα από τη κρίση προσπαθεί να βρει λύσεις. Όλοι μας ξαναθυμηθήκαμε έννοιες και αξίες που είχαν ξεχαστεί και η λέξη αλληλεγγύη έχει βρει το απόλυτο νόημα τούτη τη περίοδο, τη περίοδο που αποδεικνύεται πως η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει από κανένα πολιτικό σκηνικό και ως απάντηση σε όλα αυτά καταγράφεται η έξαρση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τα στοιχεία που υπάρχουν στο εθνικό κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταγράφουν 2400 εθελοντικές ομάδες για το διάστημα 1997-1999 στο πεδίο κοινωνικής φροντίδας, ενώ ο σκληρός πυρήνας του εθελοντισμού αριθμεί 224 οργανώσεις με 5500 ενεργούς εθελοντές . Σύμφωνα τώρα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο Μητρώο του Δεκεμβρίου το 2012 έχουν πιστοποιηθεί 545 οργανώσεις οι περισσότερες θεσμικές ΜΚΟ θρησκευτικής πίστης (ενορίες, συσσίτια, σύλλογοι) δηλαδή οργανώσεις που λειτουργούν στα πλαίσια της Εκκλησίας και η κοινωνική δράση τους εμπνέεται από τη αποστολή και διδασκαλία της εκκλησίας και ΜΚΟ μη θεσμικές, αλλά πιστοποιημένες με μια μακροχρόνια δράση, ποιοτική και ποσοτική προσφορά στο συνάνθρωπο.
Εδώ και 25 χρόνια οι Γιατροί του Κόσμου έχουν μια σταθερή παρουσία υπηρετώντας τη πρωτοβάθμια υγεία και τη κοινωνική στήριξη ευπαθών πληθυσμών. Οι αποστολές στο εξωτερικό ήταν για εμάς ο στόχος και ο σκοπός από το 1992 έως και το 2009, χρονιά που το ενδιαφέρον και το χρόνο μας αιχμαλώτισαν τα προβλήματα των δικών μας ανθρώπων, των συμπολιτών μας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της κοινωνικής αδικίας, της ανυπαρξίας του κράτους πρόνοιας, του μηδενισμού κοινωνικών παροχών και όλα αυτά τα χρόνια η στήριξη των αποστολών, η οικονομική ενίσχυση των δράσεων μας προέρχονταν από τις κοινωνικές τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, των συνταξιούχων που τώρα πλήττονται από τη κρίση…
Ενώ λοιπόν η κρίση βαθαίνει και ολοένα περισσότερος κόσμος περνά το κατώφλι της φτώχιας και της ανέχειας και τα μόνα στηρίγματα ανακούφισης των προβλημάτων του, είναι οι δράσεις μέσα από τις δομές της οργάνωσης, που όμως έχουν ανάγκη συνεχούς χρηματοδότησης. Και ενώ η κρατική χρηματοδότηση, σε άλλες εποχές προ κρίσης, ήταν σκανδαλώδης αρκετά, σκορπώντας σεβαστά ποσά σε μη ελεγχόμενες ποιοτικά και ποσοτικά ΜΚΟ, οι Γιατροί του Κόσμου όπως και άλλες οργανώσεις με κύρος, δέχονταν μηδαμινές επιχορηγήσεις για προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή ένωση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη ανοικτοί μη εξοφλούμενοι λογαριασμοί. Το βάρος λοιπόν της χρηματοδότησης παρέμενε η εθελοντική εισφορά, προσφορά και δωρεά των δημοσίων υπαλλήλων των συνταξιούχων και του κάθε Έλληνα πολίτη. Και η κρίση γέννησε πολλές αδικίες, αλλά γέννησε και πολλές εθελοντικές οργανώσεις, ως το μόνο αντίδοτο στη κρίση, η ιδια κρίση καθιστά αμφίβολη τη διάρκεια ζωής και δράσης των οργανώσεων, αν οι ίδιες οι οργανώσεις δεν βρουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης πέρα από τις περιορισμένες εισφορές των πολιτών.
Οι Γιατροί του Κόσμου χρόνο με το χρόνο έβλεπαν να μειώνεται η εισφορά των απλών ανθρώπων που άγγιξε το ποσοστό του 80%!!!!!!!, ενώ ο αριθμός των ελλήνων που εξυπηρετούνται από τις δομές των πολυϊατρείων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Στο πολυϊατρείο στα Χανιά , που άρχισε να λειτουργεί το 2007 βλέπουμε από τα στατιστικά πως κανένας έλληνας δεν είχε επισκεφτεί ως ασθενής το ιατρείο, ενώ τα επόμενα χρόνια της κρίσης υπάρχει μια σταθερή άνοδος όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα..
ΕΤΟΣ   ΣΥΝΟΛΟ
2007   0
2008   9
2009   12
2010   46
2011   209
2012   718
2013   1060
2014   1360
2015   782 για το πρώτο εξάμηνο

Στον αγώνα εύρεσης πόρων επιστρατεύσαμε όλες τις δυνάμεις να βρούμε και να πείσουμε τους οικονομικά ισχυρούς συμπολίτες να μας εμπιστευτούν να μας ενισχύσουν γιατί πραγματικά το έργο μας αξίζει, έχει συνέπεια, συνέχεια και υπηρετεί τον άνθρωπο και τις αξίες ζωής. Μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί κύκλοι, εταιρείες και οι Έλληνες εφοπλιστές αγκάλιασαν την οικογένεια των ΓΤΚ χρηματοδοτώντας προγράμματα με σκοπό τη βελτίωση υγείας των Ελλήνων. Οι κινητές παιδο-οδοντιατρικές μονάδες, οφθαλμολογικές μονάδες, γυναικολογικές μονάδες περιοδεύοντας σε όλη τη επικράτεια έχουν ανακουφίσει χιλιάδες πολίτες, έχουν εμβολιάσει χιλιάδες παιδιά.
Σε αυτούς τους εγχώριους υποστηρικτές έρχονται να προστεθούν και ξένες οργανώσεις, ξένοι κρατικοί φορείς και απλοί πολίτες που καταθέτουν εισφορές και χρηματοδοτούν προγράμματα για τη ελληνική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος του Παρισιού χρηματοδοτεί τη αγορά φαρμακευτικού υλικού για όλα τα πολυϊατρεία της οργάνωσης. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας η χρηματική ενίσχυση, η δωρεά φαρμάκων, η χρηματοδότηση λειτουργικών εξόδων του ιατρείου, αλλά και η εθελοντική προσφορά χρόνου και γνώσεων. Στη προσπάθεια ανεύρεσης πόρων χρηματοδότησης, κάνουμε έκκληση στους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς που μπορούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις με σκοπό την ανακούφιση συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση, κάνοντας την αλληλεγγύη πράξη.
H αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος αντίδρασης μπροστά στα προβλήματα και τις δυσκολίες που βιώνει η κοινωνία μας και δρόμος αυτός δεν είναι καινούργιος.

Οπου υπάρχουν ξεριζωμένοι άνθρωποι
θα υπάρχει πάντα ένας Γιατρός του Κόσμου

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη και τους εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου που αγνοώντας ζέστη, καλοκαίρι και θυσιάζοντας διακοπές με τις οικογενειές τους, δουλεύοντας και θεραπεύοντας νύχτα μέρα πρόσφυγες. Σε κοντέινερ, σκηνές, ακόμα και στο χώμα, κρατούν ζωντανό και επίκαιρο το πιο βαθύ νόημα του όρκου του Ιπποκράτη. «…Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ’ ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν…».
Μυτιλήνη, Χίος, Τήλος, Πεδίον του Άρεως, Χανιά.
Μια βαθιά υπόκλιση ειλικρινούς σεβασμού…

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΓτΚ)

Οι Γιατροί του Κόσμου κοντά σε δεκάδες οικογένειες μεταναστών από το Αφγανιστάν που έχουν εγκατασταθεί στο Πεδίον του Άρεως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα