Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΤΑΧΕΙ

Αυξανόμενες ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης
Με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν (9/9/13) επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας (EVM) η αύξηση της προσφοράς εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία μόλις δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απασχόληση στην Ε.Ε. στον εν λόγω τομέα αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% ετησίως μεταξύ 2008 και 2012. Αυτό οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού, της προόδου της τεχνολογίας και των θεραπειών καθώς και στις προσδοκίες των πολιτών που επιθυμούν την παροχή υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας και περισσότερη έμφαση στην προληπτική φροντίδα. Το 2012 έγιναν περίπου ένα εκατομμύριο προσλήψεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, τα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης αντικατοπτρίζουν την πτώση της συνολικής ζήτησης στην αγορά εργασίας της Ε.Ε., με 6% λιγότερες κενές θέσεις εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός των ατόμων που προσλήφθηκαν μειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 όσον αφορά τις περισσότερες από τις κύριες επαγγελματικές ομάδες και μειώθηκε για τους “επαγγελματίες” για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 (κατά 5%).
Τα επαγγέλματα που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων μετά τους εργαζομένους που παρέχουν υπηρεσίες ατομικής φροντίδας στις υπηρεσίες υγείας ήταν οι εργαζόμενοι δημιουργίας και ανάλυσης εφαρμογών λογισμικού, οι διοικητικοί (-ές) και ειδικευμένοι (-ες) γραμματείς, οι επόπτες ορυχείων, μεταποιητικών και κατασκευαστικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι νηπιαγωγοί.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου: «Η τελευταία έκθεση επιβεβαιώνει ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας από τους τομείς με το μεγαλύτερο δυναμικό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και άρα στον οποίο οι επενδύσεις σε κατάρτιση είναι επείγουσες». Η παροχή ατομικής φροντίδας στον τομέα των υπηρεσιών περίθαλψης ήρθε πρώτη μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων επαγγελμάτων την περίοδο μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2011 και του τέταρτου τριμήνου του 2012.

Περιβάλλον: Νέα δράση της Ε.Ε. για την προστασία της βιοποικιλότητας
Στο στόχαστρο βάζει η Κομισιόν τα ζημιογόνα χωροκατακτητικά είδη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της. Μάλιστα πρότεινε μια νέα νομοθεσία για την πρόληψη και διαχείριση των ταχέως αυξανόμενων απειλών από τα χωροκατακτητικά είδη.
Υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη περισσότερα από 12.000 είδη ξένα στο φυσικό περιβάλλον. Το 15% περίπου των ειδών αυτών είναι χωροκατακτητικά και ο αριθμός τους αυξάνεται ταχέως. Στόχος της πρότασης είναι να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα που προκαλούνται από αυτά τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, όπως:
• Οικονομικά προβλήματα: τα χωροκατακτητικά ξένα είδη προκαλούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη ζημίες τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ:
Απειλές για την υγεία του ανθρώπου (π.χ. η γιγάντια σφήκα και το κουνούπι τίγρης που μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες), ζημιές σε υποδομές (π.χ. ζημιές σε κτήρια από το ζιζάνιο πολύγονο) και απώλειες γεωργικής παραγωγής (π.χ. βλαβερές συνέπειες για τις καλλιέργειες από τον μυοκάστορα).
• Οικολογικά προβλήματα: Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα οικοσυστήματα και να προκαλέσουν την εξαφάνιση ειδών αναγκαίων για τη διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αγριοκερασιά, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή των δασικών οικοσυστημάτων, ενώ οι γκρίζοι σκίουροι ανταγωνίζονται και εκτοπίζουν τους ερυθρούς.
• Προβλήματα πολιτικής: πολλά κράτη – μέλη είναι ήδη υποχρεωμένα να διαθέτουν σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά οι προσπάθειές τους δεν μπορούν να αποδώσουν αν περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο.
Η πρόταση επικεντρώνεται σε έναν κατάλογο χωροκατακτητικών ξένων ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος, ο οποίος θα καταρτιστεί σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη βάσει εκτιμήσεων κινδύνου και επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων.
Η πρόταση προβλέπει τρία είδη παρέμβασης:
• Πρόληψη: τα κράτη – μέλη θα πραγματοποιούν ελέγχους για να αποτρέπουν την εκούσια εισαγωγή επικίνδυνων ειδών.
• Εγκαιρη προειδοποίηση και ταχεία απόκριση: Κάθε κράτος – μέλος που διαπιστώνει την παρουσία τέτοιων ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος πρέπει να λαμβάνει άμεσα μέτρα για την εξάλειψή τους.
• Διαχείριση εγκατεστημένων χωροκατακτητικών ξένων ειδών: Εάν είδη ενωσιακού ενδιαφέροντος είναι ήδη ευρέως εξαπλωμένα, τα κράτη – μέλη πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ζημίας που μπορούν αυτά να προκαλέσουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα