Δεν είναι υπερβολικό να πει κάποιος ότι ίσως το μόνο, ή τουλάχιστον, το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε και ακούμε σήμερα στη χώρα μας είναι η Τουρκία και τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω αυτής.
Iσως να θεωρηθεί αυτό υπερβολικό αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θα ήταν λοιπόν λογικό να δούμε πολύ σύντομα ποια είναι η κατάσταση στη Τουρκία σήμερα.
Η Τουρκία, ως είναι γνωστό, είναι μια χώρα με 80 εκ. κατοίκους και ανήκει στους G20, μια από τις αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου. Τη χώρα κυβερνά το κόμμα του Προέδρου κ. Ερντογάν, το AKP, από το 2002, δηλαδή από 15 χρόνια. Το κόμμα αυτό είναι ισλαμικό κόμμα. Παρ’ όλους τους κομπασμούς του προέδρου της, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ενός ηφαιστείου που ετοιμάζεται να εκραγεί. Βρίσκεται συνέχεια στα παγκόσμια νέα για πράξεις, όπως συλλήψεις χιλιάδων πολιτών της, φυλακίσεις δημοσιογράφων, καταστροφή Κουρδικών πόλεων κα περιουσιών, άγρια καταδίωξη των Κούρδων, κρίση και διαμάχη με την Ελλάδα την οποία καταπολεμά, κατοχή της Κύπρου, μή σεβασμό προς θρησκευτικές και ιστορικές δοξασίες, όπως η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και άλλα πολλά.
Ορισμένα γεγονότα που έγιναν, περιοριστικά για την Τουρκική κοινωνία, είναι και τα ακόλουθα: στην Τουρκία θα σταματήσουν να διδάσκουν εξέλιξη και τη θεωρία του Δαρβίνου στα σχολεία Μέσης Παιδείας, οι μαθητές θα διδάσκονται το «Jihad», δηλ. τον ιερό πόλεμο, τα ισλαμιστικά σχολεία (Imam Hatip schools) αυξήθηκαν κατά μεγάλο αριθμό στη Τουρκία, όπως και η διδασκαλία των θρησκευτικών και η μείωση διδασκαλίας για τέχνη και φιλοσοφία. Όπως ένας τούρκος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής αναφέρει, η Τουρκία, φαίνεται να εξελίσσεται σε μια σουννιτική χώρα «που είναι ίσως περισσότερο επικίνδυνη από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». (Βλ. Uzay Bulut, “Is Turkey Becoming Another Iran?”, Middle East Forum, 27 Ιουλίου, 2017).
Από την άλλη μεριά είναι γνωστές οι φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν για τον ίδιο και τη χώρα του. Στις 19 Ιουλίου, 2017, έγινε ένας ανασχηματισμός της Τουρκικής Κυβέρνησης με τον οποίο 11 υπουργοί από 26 αντικαταστάθησαν ή οι θέσεις τους άλλαξαν. Ο κυριώτερος διορισμός φαίνεται να είναι του κ. Hakan Cavusoglu, ενός μάλλον άγνωστου στο κοινό πολιτικού, ο οποίος διορίστηκε αναπληρωτής Πρωθυπουργός από τον κ. Ερντογάν. Ο κ. Cavusoglu, είναι ένας Ισλαμιστής πολιτικός, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελληνική Δυτική Θράκη το 1972 και πήγε στη Τουρκία το 1983 ως μαθητής. Αργότερα απέκτησε τη Τουρκική υπηκοότητα. Ήταν πολύ δραστήριος στη Τουρκική διασπορά και κυρίως στη Δυτική θράκη. Ο κ. Ερντογάν έχει πολλές φιλοδοξίες για το ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια και ανάθεσε στο κ. Cavusoglou να εποπτεύει δυο κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και με τις Τουρκικές κοινότητες στο εξωτερικό. Για τα ίδια τα Βαλκάνια ο κ. Ερντογάν, όπως είπαμε πιο πάνω, έχει πάρα πολλές φιλοδοξίες, υπάρχουν κατηγορίες ότι αναμιγνύεται στα πολιτικά της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της περιοχής και καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά γι’ αυτό το θέμα. (βλ. Abdullah Bozkurt, “Erdogan-led Turkey has new plans for the Balkans”, 31 Ιουλίου 2017).
Αυτή είναι επιγραμματικά η κατάσταση στη Τουρκία σήμερα, πράγμα που δείχνει ότι είναι μια χώρα με πολλά εσωτερικά προβλήματα και ένα καθεστώς με πολλούς αντιπάλους αλλά από την άλλη μεριά, και με μεγάλες φιλοδοξίες.
*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι, Γενεύης, Ελβετίας).