ΕΧΕΙ την ηχητική ιδιομορφία της, η κρητική λύρα: γλυκόλαλη, άλλοτε με γρήγορο παίξιμο, άλλοτε με αργό, συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε από τραγούδι (μαντινάδα ή ριζίτικο) καλώντας τον κάθε μερακλή σε χορό. Και όχι μόνον αυτό. Η λύρα είναι ένα μουσικό όργανο που μπορεί να αποδώσει όλες τις άλλες μουσικές. Είδαμε τον επιτυχήμένο συνδυασμό με την ποντιακή λύρα και τους χορούς Κρητών και Ποντίων (Ηρώδειο), αλλά και τον Ρος Ντέιλι με τους συζεύξεις του με άλλα ανατολίτικα μουσικά όργανα.
Ο ΗΧΟΣ της της, λοιπόν, θα μαγέψει σε λίγες μέρες, για πρώτη φορά, το πιο απαιτητικό κοινό της Αυστραλίας. Η κρητική λύρα θα ακουστεί στην όπερα του Σίδνεϊ -μια εμβληματική μοντέρνα κατασκευή- στο πλαίσιο της παράστασης “Τραγούδια χωρίς σύνορα”. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συνύπαρξη των λαών και μουσικής, μια και η Αυστραλία είναι κατ’ εξοχήν ήπειρος πολυεθνική.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή τριών Ελλήνων και τριών Τούρκων καλλιτεχνών. Και βέβαια ο Κρητικός λυράρης πρέπει να βάλει όλη την τέχνη του για να συναγωνιστεί τους Μικρασιάτες. Οπως, μάλιστα, είπε στα “ΝΕΑ» (5/12) ο ομογενής λυράρης Μιχάλης Πλατύρραχος (είναι ο λυράρης που θα πρωτοπαίξει την κρητική λύρα στην Οπερα του Σίδνεϊ), αυτό που θα συμβεί στις 13 Δεκεμβρίου είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που γεννήθηκε το 1997 και αφορά στην ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών λαών με διαφορετικές μουσικές… Μακάρι το όνειρο της ειρηνικής συνύπαρξης κάποτε να γίνει μια παγκόσμια πραγματικότητα, έστω μέσω της μουσικής.
Στο 20ο επεισόδιο, ανάβουμε διαδικτυακά το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Χανίων, μετράμε τις παρενέργειες του εμβολίου και αισιοδοξούμε για την πανδημία στα Χανιά μετά τα αποτελέσματα των rapid tests.