Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

H Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά

Η 22η Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, με τους επιδιωκόμενους στόχους να επιτυγχάνονται μέσω της ευαισθητοποίησης και της συντονισμένης δράσης.

Με την ευκαιρία λοιπόν αξίζει να αναφέρω ως προς τα βασικά, ότι το νερό δεν είναι προϊόν, δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται. Το νερό είναι αγαθό που οφείλουμε να προστατεύουμε από κάθε υποβάθμιση ή περιβαλλοντική πίεση ώστε να παραμείνει καθαρό και σε επάρκεια. Η χρέωση του νερού για κάθε χρήση αφορά στο κόστος της διαχείρισης, το οποίο πρέπει να είναι απολύτως ανταποδοτικό με μόνη πρόσθετη επιβάρυνση το περιβαλλοντικό κόστος διατήρησης και επάρκειας.

Γενικότερα, όλα τα παραπάνω αποκτούν θεσμική υπόσταση μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού για το νερό με το ‘’Διαχειριστικό των Υδάτων’’ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, στο οποίο ενσωματώνεται η Οδηγία πλαίσιο για το νερό 2000/60/ΕΚ όπως και η εναρμονισμένη Εθνική Νομοθεσία.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συμμετέχω ως ομιλητής με την ιδιότητα του Προέδρου του ΟΑΚαε στην ημερίδα παρουσίασης της καινοτόμου και ελεύθερης πρόσβασης Πλατφόρμας, ενημέρωσης των αρδευτικών αναγκών για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη για τις καλλιέργειας ελιάς, εσπεριδοειδών, αμπέλου και αβοκάντο, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου ΙΕΛΥΑ -ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ DE.F.I.C.I.T.

Από την εισήγησή μου μπορώ να επισημάνω σε τίτλους:

Α. Το στοίχημα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης που δεν είναι άλλο από την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υποδομών i. με την αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη, ii. με τις αναγκαίες επεκτάσεις των έργων, φράγματα, κεντρικά και δίκτυα διανομής, iii. με την ενεργειακή αξιοποίηση μέσω του Υβριδικού του φράγματος Ποταμών Αμαρίου και την υλοποίηση αδειδοτημένων έργων Νet Μetering.

Β. Την ανάγκη συνεργασίας του Οργανισμού με την Περιφέρεια Κρήτης για την επιτυχή ολοκλήρωση του Master Plan που εκπονεί ο ΟΑΚαε και την θεσμοθέτησή του, ώστε να αποτελέσουν την Β’ Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης ΛΑΠ, GR13 που θα καταδείξει τα αναγκαία έργα υποδομής προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το ΥΔΩΡ 2.0

Γ . Την κρισιμότητα των ορθών πρακτικών άρδευσης μέσω της ‘’Γεωργίας Ακριβείας’’ όπως της παραπάνω Πλατφόρμας, όταν το νερό στην άρδευση είναι το 80% της συνολικής κατανάλωσης και η εφαρμογή των καλών πρακτικών σηματοδοτεί ελαχιστοποίηση των υποδομών σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και περιορισμό του κόστους της διαχείρισης του νερού ως βασικής συνιστώσας της παραγωγής με αντίστοιχη βελτιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της Κρήτης.

Ως επιμύθιο ας αναδειχθεί η ανάγκη ενίσχυσης του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά, της γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τις ανάγκες της Γεωργίας Ακριβείας και την έρευνα στον πρωτογενή τομέα που τόσο έχουμε ανάγκη στα Χανιά και την Κρήτη

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα