Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

H πέρδικα

Με αφορμή την κουβέντα που έκανα με φίλο Χανιώτη για το αν η πέρδικα της Κρήτης είναι η πετροπέρδικα ή η νησιώτικη πέρδικα, ανέτρεξα σε άρθρο μου στα “Χ.Ν.” της 19.5.1995 με τίτλο: “Η πανίδα της Κρήτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης”,σελ. 8.
Εγραφα τότε: «Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, ένα πελώριο επιβλητικό κτήριο με σπάνιες συλλογές, η πανίδα του νησιού μας παρουσιάζεται άριστα μέσα από την έκθεση για τα εκατό χρόνια από την γέννηση του παγκοσμίως γνωστού πανεπιστημιακού καθηγητή Φυσικής Ιστορίας δρ Otto Wettstein – Westersheim (7.8.1892 Βιέννη – 10.7.1967 Βιέννη)… …Εκτός από τα βαλσαμωμένα κρητικά πτηνά και ερπετά που εκτίθενται στις βιτρίνες, όπως η πέρδικα (Alectoris graeca kleini)…»
Alectoris graeca, είναι η επιστημονική ονομασία για την πετροπέρδικα και kleini το υποείδος της Κρήτης (Από τον μελετητή της Klein)! Αρα οι νησιώτικες που απαντώνται στην Κρήτη προέρχονται από εκτροφεία!
Απ’ όλα τα είδη πέρδικας, η ομορφότερη και βασιλικότερη, είναι η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca). Αναγνωρίζεται από την πανέμορφη φωνή της, η οποία ομοιάζει μ’ αυτή του δενδροτσοπανάκου στους ήχους (βιττ-βιττ-βιττ). Ζυγίζει περίπου 500-850 gr και έχει μήκος 33 cm.
Η λευκή κηλίδα στον λάρυγγα είναι μεγάλη, τα μαύρα πίσω όριά της, χωρίζουν απότομα, αντί να σβήνουν σιγά – σιγά στο μπροστινό μέρος του στήθους.
Στη βάση του ράμφους το πτέρωμα έχει μαύρη λωρίδα και πάνω από τα μάτια υπάρχει μια λεπτή, μακριά λωρίδα ανοικτού χρώματος.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να την ξεχωρίσει από την Νησοπέρδικα (Alectoris chucar), η οποία φέρει κιτρινόλευκη κηλίδα στον λάρυγγα και στη βάση του ράμφους το πτέρωμα δεν έχει μαύρη λωρίδα.
Πάνω δε από τα μάτια, η λωρίδα είναι φαρδιά και θολή. Δυστυχώς, η γνήσια πετροπέρδικα, η οποία απεικονίζεται και στις παραστάσεις της ελληνικής “μινωικής Κρήτης” σπανίζει πλέον εξαιτίας της παράνομης θήρευσης, της ανεξέλεγκτης αύξησης των φυσικών της εχθρών (πετροκούναβο ή ζουρίδα, τρωκτικά) και της διασποράς από τους κυνηγετικούς συλλόγους του ξένου προς την κρητική πανίδα είδους της νησοπέρδικας.
Αγαπά τις βραχώδεις και πετρώδεις πλαγιές, μερικές φορές αραιά δασωμένες βουνοπλαγιές, ανάμεσα στα όρια των δένδρων και του χιονιού.
Τον χειμώνα, κατεβαίνει συχνά σε πιο χαμηλά μέρη. Φωλιάζει στο έδαφος, ανάμεσα στα βράχια.
Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Σκαλιστικών (Phasianidae), η οποία περιλαμβάνει τις όρνιθες, τις πέρδικες και τους φασιανούς.
Αλλη παρόμοια πέρδικα είναι η Βραχοπέρδικα (Alectoris barbara), η Κοκκινοπέρδικα (Alectoris rufa), ενώ στην Κύπρο, υπάρχει το υποείδος της κυπριώτικης πετροπέδικας (Alectoris graeca cypriotes) με διάφορα σχέδια στο κεφάλι και διαφορετική φωνή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα