Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

H Samsung επενδύει σε μια «πιο έξυπνη Siri», από τους δημιουργούς της

Στα χέρια της Samsung εναπόκειται η τύχη του οράματος των μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν τη Siri, αφού ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone (με Android) στον κόσμο αποφάσισε να εξαγοράσει την εταιρεία τους. Στη Viv Labs, οι μηχανικοί κάνουν πάρτι όταν παραλαμβάνουν πίτσα που έχουν παραγγείλει χωρίς κλικ και app, αλλά συζητώντας με μια πιο έξυπνη «γυναίκα που σε οδηγεί στη νίκη».

Οι συνιδρυτές της Dag Kittlaus και Adam Cheyer ήταν δύο από τους δημιουργούς της πασίγνωστης Siri, που υπό μορφή app το εξαγόρασε η Apple το 2010. Όμως, ένα χρόνο μετά την συνεργασία τους, οι Kittlaus και Cheyer δεν πήγαν ξανά στο Infinite Loop 1. Η Viv ιδρύθηκε από τους Dag Kittlaus, Adam Cheyer και Chris Brigham.

Έκτοτε εργάζονται ξανά στο πρότζεκτ που είχαν ξεκινήσει το 2003: ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και εκμάθησης των μηχανών που θα καταργήσει όλες τις μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα για να επικοινωνούμε με τις μηχανές -ακόμα και τον προγραμματισμό τους.

Αυτός ήταν ο λόγος που οι λιγότεροι από 30 μηχανικοί λογισμικού της Viv ζητωκραύγαζαν τον Μάιο όταν παρήγγειλαν πίτσα. Είχαν απευθυνθεί στη νεότευκτη δική τους ψηφιακή βοηθό, λέγοντας «παρήγγειλε πίτσα από την Pizza Chicago, κοντά στο γραφείο μου».

Ο Adam Cheyer είχε περιγράψει το όραμά του, μιλώντας το Μάιο στην Washington Post: μια ικανότερη βοηθό, που μπορεί να συνδυάσει διαφορετικές πληροφορίες, όπως η πρόβλεψη για τον καιρό, με την γεωγραφική θέση και το βιβλίο επαφών για να μπορεί να απαντά σε ερωτήματα όπως «Εάν πρόκειται να βρέξει σήμερα, βρες μια πιτσαρία κοντά στο σπίτι του αδελφού μου».

Μάλιστα, ο Cheyer υποστηρίζει πως εάν οι μηχανές μάθουν να απαντούν σε ερωτήσεις που απαιτούν πολλαπλές πηγές, ή διαφορετικές έννοιες τότε θα έχουν βρει τρόπους να συνδυάζουν αυτές τις πηγές υπάρχουσας γνώσης, χωρίς να χρειαστεί να γίνει μια στατική σύνδεση μεταξύ των πηγών. Εάν αυτό επιτευχθεί, αυτοματοποιούνται κάποιες από τις προγραμματιστικές διεργασίες που κρύβονται πίσω τους. Η μεγαλύτερη επανάσταση συμβαίνει στον τρόπο που αναπτύσσεται το software, επεσήμαινε το Μάιο ο Cheyer. Και τότε, θα μπορούμε να ζητήσουμε ταξί, να κλείσουμε εστιατόριο και αγοράσουμε εισιτήρια για σινεμά μονομιάς απευθυνόμενοι στις μηχανές, χωρίς πληκτρολόγηση, αναζήτηση, app ή ακόμα και κλικ.

Το όραμα των ανθρώπων της Viv Labs είναι ένα διαφορετικός, πιο φυσικός τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων με τις μηχανές -μπορεί να μην ξέρουν όλοι να επιλέγουν τα σωστά εικονίδια, παράθυρα ή app, όλοι όμως ξέρουν να συζητούν, τονίζουν.

Εντούτοις, η Viv Labs -ακόμα και στους κόλπους της Samsung- δεν είναι η μόνη που ασχολείται με την artificial intelligence και το deep machine learning. Apple, Google, Microsoft και Facebook είναι μερικοί από τους κολοσσούς που μοιράζονται το ίδιο όραμα και επενδύουν στις νέες virtual assistant και τα chat bot, με σκοπό να διευκολύνουν την επικοινωνία των καταναλωτών με πλήθος εμπορικών καταστημάτων και υπηρεσιών.

Μάλιστα, η Viv λέγεται ότι απέρριψε προσφορά εξαγοράς από την Facebook Inc. -ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει επενδύσει στο όραμά της μέσω της Iconiq Capital.

Η Siri πήρε το όνομά της από τη νορβηγική λέξη που σημαίνει «όμορφη γυναίκα που σε οδηγεί στη νίκη»
Στη συνέντευξη στην Washington Post, ο Kittlaus είχε δηλώσει ότι θέλουν να είναι «πανταχού παρών» και έτσι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποτελέσουν μέρος ενός κολοσσού, να εξαγοραστούν. Είχε μάλιστα πει πως, θα επιλέξουν το δρόμο που θα τους οδηγήσει εκεί, προμηνύοντας από τότε την εξαγορά από τον γίγαντα των smartphone, ελπίζοντας ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στη νέα «Siri». Για το τι έγινε στην Apple, ο Kittlaus δεν έχει πει πολλά, έχει όμως αναφέρει ότι ο Στηβ Τζομπς είχε άλλα σχέδια για τη Siri.

Ίσως, το μέλλον είναι τα chatbot…

 

ΠΗΓΗ: in.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα