Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χανιώτικες αποδράσεις: Αρχαία Φαλάσαρνα

“Χανιώτικές αποδράσεις” κι αυτή την Παρασκευή, με τη στήλη να προτείνει γνωστές ή λιγότερο γνωστές περιοχές για εξορμήσεις σε ντόπιους κι επισκέπτες των Χανίων. Αυτή τη φορά φτάνουμε στα Φαλάσαρνα, αλλά πριν… βουτήξουμε στα υπέροχα νερά, κάνουμε μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο.

Μια πολύχρονη ανασκαφή αναδεικνύει τον κρυμμένο θησαυρό στα βορειοδυτικά του νομού Χανίων στην αρχή του ακρωτηρίου Γραμβούσα.

Η αρχαιολόγος κυρία Ελπίδα Χατζηδάκη στον χώρο των ανασκαφών.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, η διευθύντρια των ανασκαφών Ελπίδα Χατζηδάκη, εξηγεί πως «η περιοχή περιλαμβάνει τη χερσόνησο Καστρί όπου ήταν χτισμένη η αρχαία ακρόπολη, καθώς και τμήμα της πεδινής και παραλιακής ζώνης, όπου ήταν κατασκευασμένο το στρατιωτικό λιμάνι της.

Η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται στην περιοχή.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως προκυμαίες χτισμένες αμφιθεατρικά με τις λίθινες δέστρες τους, τμήματα των οχυρώσεων και αμυντικών πύργων, δημόσια λουτρά, τεχνητά κανάλια, και χάλκινες αλυσίδες που έκλειναν το στόμιο του λιμανιού. Όλα αυτά που βλέπετε εδώ χρονολογούνται τον 4ο αιώνα π.Χ. Υπολογίζουμε ότι όλες οι κατασκευές και ειδικά του αρχαίου λιμανιού ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 332 με 333 και επερατώθηκαν στο τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή όχι παραπάνω από ένα χρόνο και κάτι και καταστράφηκαν το 369 από τους Ρωμαίους».

Αυτή την περίοδο που γίνονται οι καθαρισμοί ο χώρος είναι κλειστός για ασφάλεια των επισκεπτών. Στην διάρκεια όμως του διαλείμματος επιτρέπεται στους επισκέπτες να εισέλθουν. «Όπως υπολογίζουμε σε λίγες ημέρες θα είναι επισκέψιμος ο χώρος από το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι» αναφέρει η κα. Χατζηδάκη, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της δωρεάς του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου για την εξέλιξη της ανασκαφής.

ΩΡΑ ΓΙΑ… ΜΠΑΝΙΟ

Πανοραμική άποψη της φημισμένης παραλίας.

Μια ονειρική τεράστια σε μήκος και πλάτος αμμώδης παραλία με συνεχόμενες, άλλες μικρότερες, με άμμο αλλά και βότσαλα συνθέτουν το τοπίο σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Κρήτης.

Φτάνουμε οδικώς, δώδεκα μόνο χιλιόμετρα μετά το Καστέλι Κισσάμου σε μια περιοχή που εξαιτίας της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας και φυσικά του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι ενταγμένη από το 2000 στο δίκτυο Natura.

Η Φαλάσαρνα έχουν αποκτήσει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντική τουριστική υποδομή και κάθε χρόνο λειτουργούν περισσότερα τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα