Πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των υπ. Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη, όπου ο Αμερικανός Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρώφ βρέθηκαν σε μια ψυχροπολεμική αντιπαράθεση για το Ουκρανικό. Η μεν αμερικανική Διπλωματία διατείνεται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εισβάλλει στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορα, η δε ρωσική προειδοποιεί ότι θα απαντήσει δυναμικά, αν η Ουκρανία δεχθεί «μακροπόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας» με ανάπτυξη Νατοϊκών δυνάμεων στα εδάφη της. Ο Πούτιν στοχεύει να συζητηθεί η αποτροπή διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ώστε να μην αναπτυχθούν οπλικά συστήματα στα σύνορα της Ρωσίας, που για τη Μόσχα χαρακτηρίζεται “κόκκινη γραμμή”. «Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, θα αποτελέσει θέμα συνεχών αντιπαραθέσεων, που εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη».
Η ένταση των αντιθέσεων τον τελευταίο καιρό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αν και Μπάιντεν – Πούτιν στη διάσκεψη της Γενευης δεσμεύτηκαν να την αποκλιμακώσουν, θυμίζει τον ψυχρό πόλεμο της περιόδου από τον θάνατο του “πατερούλη” μέχρι την ανάδειξη στην ηγεσία του Κορμπατσώφ. Από τα γεγονότα, στη Μαύρη Θάλασσα, που καθίσταται εμπόλεμη ζώνη, έτοιμη να εκφραγεί, στην Αρμενία, στη Λευκορωσία και στην Ουκρανία, το μεγάλο αγκάθι, που ορέγεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τώρα οι σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι ανάγκη να ομαλοποιηθούν.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Γενεύης προετοιμάστηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, ή με τηλεδιάσκεψη ή “διά ζώσης”. Ο Πούτιν αξιώνει, να συμφωνήσουν τη μη νατοϊκή διεύρυνση προς Ανατολάς. Ένας άλλος λόγος, που αναζητείται να διευκρινισθεί, είναι κατά πόσον Ρωσία και ΗΠΑ επηρεάζουν την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία χωρίς να είναι βέβαιο, ότι το Κιέβο λαμβάνει υπ’ όψιν του σοβαρά τις αιτιάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ενσωμάτωση της Κριμαίας ως μέρος στη ρωσική επικράτεια και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου απ’ τη συγκέντρωση αμερικανικού στόλου στα χωρικά ύδατα στον πορθμό μεταξύ Κριμαίας και Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα, είναι υπαρκτός.
Η Ουκρανία θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο της Κριμαίας που έχασε απ’ το 2014. Εχει δε σκοπό να μετέλθει κάθε μέσο περιλαμβανομένης και της βίας, διότι είναι γι’ αυτήν «στόχος μιας εθνικής φιλοσοφίας». Το Κρεμλίνο βλέπει, ως εκ τούτου, την όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών να διευρύνεται, θεωρουμένη ως “άμεση απειλή για τη Ρωσία”.
Ολα θα εξαρτηθούν αν θ’ αποκλιμακωθεί η αντιπαράθεση ή θα συμβεί το αντίθετο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, με επίκεντρο το Ουκρανικό, κατά τις διαπραγματεύσεις Μπάιντεν και Πούτιν στο τέλος του χρόνου ή μετά την Πρωτοχρονιά.