Ένα ρομπότ πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργική επέμβαση στον μαλακό ιστό ενός εντέρου χοίρου χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια ή παρέμβαση, κάτι που κατέστη δυνατό για πρώτη φορά, επιτυγχάνοντας έτσι ένα ορόσημο στον δρόμο για μία πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άλεξ Κρίγκερ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», χρησιμοποίησαν το νέο ρομποτικό σύστημα Smart Tissue Autonomous Robot (STAR).
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική: Την επανασύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου. Το STAR εκτέλεσε τη διαδικασία σε τέσσερα ζώα και παρήγαγε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που κάνουν την ίδια διαδικασία», δήλωσε ο Κρίγκερ.
Το ρομπότ πραγματοποίησε εξαιρετικά την αναστόμωση του εντέρου, μία διαδικασία που απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Η σύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα βήματα στη γαστρεντερική χειρουργική. Το παραμικρό τρέμουλο ή λάθος του χεριού του χειρουργού μπορεί να έχει ως συνέπεια καταστροφικές επιπλοκές για τον ασθενή.
Η χειρουργική σε μαλακό ιστό είναι άκρως δύσκολη για τα ρομπότ λόγω της απρόβλεπτης φύσης της, κάτι που απαιτεί από αυτό να είναι ικανό να αναπροσαρμόζει γρήγορα τις κινήσεις του ανάλογα με τα απρόσμενα εμπόδια που συναντά. Το STAR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, χάρη σε ένα νέο σύστημα ελέγχου που αναπροσαρμόζει τις ρομποτικές κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός. Ένα νέο τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με βελτιωμένη μηχανική όραση και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκαν από τους Αμερικανούς ερευνητές, καθοδηγεί το STAR.
Σύμφωνα με τον Κρίγκερ, «είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που μπορεί να σχεδιάζει, να προσαρμόζει και να εκτελεί χειρουργική επέμβαση σε μαλακό ιστό με μηδαμινή ανθρώπινη παρέμβαση».
ΦΩΤΟ Johns Hopkins Univ.