Ως γνωστό η κα Maria Fernanda Espinosa Garces από τον Ισημερινό εξελέγη πρόεδρος της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. Είναι η 4η γυναίκα που εξελέγη σε αυτή τη θέση μετά την κα Pandit από την Ινδία το 1953, την κα Brooks από την Liberia το 1969 και την κα Al Khalifa από το Bahrain το 2006.
Όπως κάθε χρόνο η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. λαμβάνει χώρα από τον Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη του έτους. Κατ’ αυτήν το κέντρο της διεθνούς πολιτικής καθίσταται η Νέα Υόρκη και η έδρα του Ο.Η.Ε. στο Μανχάταν. Όλοι σχεδόν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 193 Κρατών-Μελών συναθροίζονται στην Νέα Υόρκη και λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, οι δε αρχηγοί κρατών την προσφωνούν εκ μέρους της χώρας τους.
Εκείνοι που αμφισβητούν τον Ο.Η.Ε. και τη χρησιμότητά του πρέπει να λάβουν υπόψη ότι είναι το μέρος που διεξάγεται η πολυμερής διπλωματία. Οι διεθνείς διαμάχες συζητούνται κάποτε και ανεπίσημα στους διαδρόμους του Ο.Η.Ε. όπου όλοι είναι εκεί και επίσης δίδεται η ευκαιρία συναντήσεων για διεθνή ζητήματα στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.
Η κα Espinosa Garces, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης την προσφώνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2018. Αφού ευχαρίστησε τα Κράτη-Μέλη που την ψήφισαν, δήλωσε πίστη στη Γενική Συνέλευση και στο διεθνή Οργανισμό, όπου όλες οι κουλτούρες συναντιόνται και παρευρίσκονται. Ανάφερε ότι κατά τα τελευταία 72 χρόνια ένα ανεκτίμητο μέρος του διεθνούς δικαίου αναπτύχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη καθώς επίσης και μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά πολλά ακόμα έχουν να γίνουν και για τη κωδικοποίηση του διεθνούς δικαίου και για την εφαρμογή των αποφάσεων των οργάνων του Ο.Η.Ε.
Η νέα πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης επικεντρώθηκε στους 17 σκοπούς της αειφόρου ανάπτυξης μεταξύ των οποίων την καταπολέμηση της φτώχειας, της μάστιγας της πείνας. Επίσης ζήτησε πρόοδο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και επίσης στο θέμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ενδυνάμωσης των θεσμών.
Επίσης ζήτησε ισότητα των φύλων, λύση του θέματος των προσφύγων στο κόσμο και για ακόμα μια φορά υποσχέθηκε να εργαστεί για την αναδιοργάνωση του συστήματος του Ο.Η.Ε., που για χρόνια χρήζει αναδιοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η νέα πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανάφερε σαν θέμα της προεδρίας της να γίνουν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά για όλο τον κόσμο: Η ηγεσία και κατανεμημένη ευθύνη για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες.
Για ακόμη μια φορά οι λαοί του κόσμου συναντιούνται στην Νέα Υόρκη μετά από 73 χρόνια από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Γενική Συνέλευση της διεθνούς αμφικτιονίας. Πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα και οι διαμάχες και οι τραγωδίες συνεχίζονται, όπως στη Συρία, στη Μέση Ανατολή γενικά, στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, το φανατισμό και κυρίως της πολιτικής της βίας που χρησιμοποιείται από μερικές Μεγάλες Δυνάμεις εναντίον των μικρών αδελφών τους. Το διεθνές δίκαιο εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται από μερικές χώρες.
Η ετήσια, όμως, σύναξη στη Νέα Υόρκη δίδει πάντοτε την ελπίδα ότι κάποια καλυτέρευση στην ηθική στις διεθνείς σχέσεις μπορεί να υπάρξει και τουλάχιστο ότι έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε μεταξύ μας τα προβλήματα μας, όσον είναι δυνατόν.