Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Οι αδημονούντες για λύση και όχι ρήξη

Οι Αμερικανοί έχουν επέμβει στη Μέρκελ να βοηθήσει για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό θέμα. Το υποστήριξε ο Ομπάμα στη Σύνοδο των G7 στη Βαυαρία, δεν παρέλειψε όμως, να τονίσει ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να λάβει πολιτικές αποφάσεις, να γίνει σοβαρή στις μεταρρυθμίσεις και να τις υλοποιήσει, για να βρεθεί δρόμος να επιστρέψει επειγόντως στην ανάπτυξη. Στις δηλώσεις αυτές η Ελλάδα αντέδρασε καθ’ όσον έχει προτείνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, παραπέμποντας στο κείμενο των 47 σελίδων.
Ετσι όπως κατέστησαν το ελληνικό ζήτημα να συζητείται παγκοσμίως, ξένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει κανένα δικαίωμα να αναλάβει ευθύνες των αποτελεσμάτων ενός “Grexit”, ανάλογες με αυτές του μεγέθους της Lehman Brothers. Και αυτό οι Αμερικανοί το επισημαίνουν.
Ως τώρα οι σχέσεις Ελλάδος – θεσμικών ή θα είναι μετέωρες ή θα σέρνονται με τις κόκκινες γραμμές που έχουν μπει στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να τις υπερβεί η κυβέρνηση, ούτε και να πειθαρχήσει στην τιμωρητικότητα του άκαμπτου Σόιμπλε, που λέει ότι σώνει και καλά πρέπει ν’ ακολουθήσουμε παράλογη υφεσιακή οικονομική πολιτική. Η εμμονή της κυβέρνησης ότι τα επιπλέον μέτρα δεν βγάζουν πουθενά, κάποιους έχει ταρακουνήσει, μερικοί απ’ τους οποίους το φωνάζουν έξω από τα δόντια και άλλοι γίνονται διαλλακτικότεροι, ενώ η γερμανική πολιτική μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν φαίνεται ότι θ’ αλλάξει. Η κα Μέρκελ με τις δηλώσεις της στους G7 διαβλέπει μη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αφού και άλλοι μεγάλοι του κόσμου δυσκολεύονται να μας “ξελασπώσουν”.
Η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση, προτεραιότητα στην οποία δίνει σ’ ένα «αναπτυξιακό πακέτο», το μόνο που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ύφεσης. Οι Γερμανοί όμως βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ανοιχτά θέματα, μαζί δε με άλλους ηγέτες «τορπιλίζουν τη διαπραγμάτευση», δοκιμάζουν  τα νεύρα του διεθνούς συστήματος με εκβιαστικές προτάσεις, σχεδιάζοντας ταπεινωτικό συμβιβασμό. Η κρίση με τη Ρωσία για την Ουκρανία δεν είναι διαχειρίσιμη. Ως ογκόλιθος υφίσταται η συζήτηση με τη Μ. Βρετανία για το αν τροποποιηθούν οι κανόνες συμμετοχής των μελών στην Ε.Ε., ώστε να παραμείνει ή ν’ αποχωρήσει.
Από ουδέτερη σκοπιά ο Νουριέ Ρουμπινί, Γάλλος οικονομολόγος, επικρίνει τους δανειστές Ευρωπαίους και το Δ.Ν.Τ., καλώντας τους να σταματήσουν την πολιτική λιτότητας και να χορηγήσουν δάνειο στην Ελλάδα χωρίς τρίτο μνημόνιο, όχι για αποπληρωμή του χρέους, αλλά για αναπτυξιακά έργα.
Παρά την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Πιέρ Μοσκοβισί και Παππά – Τσακαλώτου για τις «κόκκινες γραμμές», δηλαδή χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. στο ρεύμα, Eν.Φ.Ι.Α., ΕΚΑΣ και εργασιακά, η Μέρκελ απ’ τη Σύνοδο των G7 υπέδειξε στην κυβέρνηση ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, πράγμα που και εμείς «θέλουμε», «πρέπει να εφαρμόσει μέτρα».
Τα περιθώρια του κ. Τσίπρα στένεψαν μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Στην τελευταία τριμερή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η κυβέρνηση έχει δώσει «δείγματα έντιμου συμβιβασμού». Το περιβάλλον του πρωθυπουργού διεμήνυσε ότι «εμείς έχουμε δείξει πολιτική βούληση πως επιθυμούμε λύση και όχι ρήξη». Ο,τι και να συμβεί στις Βρυξέλλες τα κομματικά όργανα έχουν συμφωνήσει να συνέλθουν το Σαββατοκύριακο να πάρουν οριστικές αποφάσεις. Αν δεν υπήρχε η συλλογικότητα του κόμματος ως προς τη λήψη αποφάσεων, ο Τσίπρας δεν θα “τρόμαζε” τους ξένους ν’ αρχίσουν να τον σκέπτονται στα σοβαρά!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα