Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οι αδιόρθωτοι

Ησαν στοχευμένες οι θέσεις του κ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, που κλήθηκε να μιλήσει από τον πρόεδρο Αντώνιο Ταγιάνη, με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης”.
Κοινή αντίληψη επικρατεί, ότι το “Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” η “Ευρωπαϊκή Επιτροπή” και το “Ευρωκοινοβούλιο” έχουν υποστεί την επίδραση διαφόρων σχημάτων τεχνοκρατών, γραφειοκρατών και του Δ.Ν.Τ. με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η εξύμνηση, του εθνικισμού και να περιφρονούνται τα πολιτισμικά στοιχεία και οι προσδοκίες των άλλων χωρών. Σε αυτά επικεντρώθηκε ο Ελληνας πρ/ργός και στο γεγονός ότι οι τεχνοκράτες, που κυριαρχούν στην οικονομία και δεν λογοδοτούν πουθενά, αντί να κάνουν δημοκρατική την Ευρώπη, την καθιστούν όλο και περισσότερο “εθνοκεντρική” και “λαϊκιστική” με τα ακροδεξιά στοιχεία να οργιάζουν.
Ηταν ευκαιρία, η Αθήνα να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η “κοινωνική συνοχή” η “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, η “περιφερειακή ασφάλεια” και το “μεταναστευτικό”.
Αλλά δημιουργήθηκε μια μορφή αντιπαράθεσης μεταξύ του πρ/ργού και των συντηρητικών δυνάμεων, όταν ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει λόγο σε άδειο σχεδόν Ευρωκοινοβούλιο, απ’ το οποίο απουσίαζε και ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Γιούνκερ, για ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του “ακροδεξιού λαϊκισμού”.
Ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ ήταν καυστικότατος, ρωτόντας τον «αν θέλει να τον θυμάται η ιστορία σαν εκλογικό ατύχημα ή σαν επαναστάτη μεταρρυθμιστή». Ο Ισπανός Γκονζάλες Πόνς, μιλώντας για τον “νεποτισμό” του κ. Τσίπρα του υπέδειξε, ν’ αφήσει τον λαϊκισμό και να αποφύγει τα σφάλματα του ’15, ν’ αφήσει πίσω τις μεθόδους με τις κολακείες υπέρ των αδυνάτων, καθώς «είτε δεξιός είναι, είτε αριστερός είναι επικινδυνός». Ο Γερμανός πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη κόμματος του Ε.Κ. επέκρινε τον κ. Τσίπρα, ότι «δεν κατάφερε, να διορθώσει τα “κακώς κείμενα”, διότι “το παλιό σύστημα”, που οδήγησε στην κρίση υπάρχει ακόμα». Ο Ούγγρος Ορμπάν απουσίαζε υπό το βάρος της ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβώνος για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και συνεχών παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε..
Ο ερεθισμός του Ευρωκοινοβουλίου “εκνεύρισε” τον κ. Τσίπρα, σε σημείο να ‘ρθει σε αντιπαράθεση με τους επικριτές του. Την εστία της έντασης την αναθέρμαναν και ευρωβουλευτές της Ν.Δ., κακώς κάκιστα, μεταφέροντας κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο, όμοιο μ’ αυτό που γίνεται Π.Η.Δ. στην ελληνική Βουλή, δηλαδή φαινόμενο διχασμού. Αυτή την περίοδο η Ευρώπη δεν έπρεπε να ζήσει στιγμές “αρένας” του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας παρασύρθηκε κι έχασε μια ευκαιρία, να δείξει ανωτερότητα, η δε μικροπρέπεια των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. είναι αχαρακτήριστη.
Τι περίμενε το Στρασβούργο απ’ τον κ. Τσίπρα; Την εξισορρόπηση του ευρωκοινοβουλευτισμού; Είναι ήδη διχασμένος σε ευρωπαϊστές και εθνικολαϊκιστές. Οι μεν θέλουν την Ε.Ε. όπως είναι, οι δε επιδιώκουν την αποδόμησή της. Οι περισσότεροι σοσιαλφιλελεύθεροι, οι οικολόγοι και οι αριστεριστές περιλαμβάνονται στους πρώτους, οι δεξιοί, οι πάσης φύσεως λαϊκιστές με τους ακροδεξιούς είναι η πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή δύναμη. Η μισαλοδοξία και ο αντιευρωπαϊσμός τους στοιχειώνει την Ευρώπη των λαών με τα φαντάσματα, που ξεπετάγονται σαν τον Ορμπάν.
Τα “νεύρα” του κ. Τσίπρα και οι φωνασκίες της κας Σπυράκη δείχνουν, ότι είμαστε αδιόρθωτοι!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα