Με τη Μαρινέλλα Βλαχάκη συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια τώρα. Από τη χρονιά που σταθεροποιήθηκε ο θεσμός της Περιφερειακής Ενότητας και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του Πνευματικού Κέντρου στους πολίτες του τόπου, φιλοξενώντας εκεί κάθε είδους δραστηριότητα, οι οποίες προτείνονται από φορείς και οργανισμούς των Χανίων, από μη κερδοσκοπικές εταιρείες και σωματεία, όλους αυτούς που έχουν «κάτι να πουν» στο Χανιώτικο Κοινό και οι οποίοι έχουν την πρόθεση να προσφέρουν πολιτιστικά και κοινωνικά. Φιλοξενούμε στο Πνευματικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, που κατέχει και τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη όλου του Δ.Σ., μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και συνέδρια, όλα με στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση της Κοινότητας, την παροχή Παιδείας και την ευαισθητοποίησή της σε θέματα που χρειάζονται την ενημέρωση των πολιτών για να αναδειχθούν και την αλληλεγγύη της Κοινότητας για να εξελιχθούν ή να επιλυθούν. Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στηρίζει όλες τις δράσεις αυτές, καλύπτοντας τις λειτουργικές δαπάνες του Πνευματικού Κέντρου για την υλοποίησή τους.
Η συνεργασία μας με την κ. Βλαχάκη αφορά στην παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του νομού μας, στο πλαίσιο της μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για παροχή Παιδείας στα παιδιά μας, τέτοια ώστε να εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της μετάδοσης γνώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, «ζωντάνεψαν» στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου τα προηγούμενα χρόνια, ο Κωστής Παλαμάς, οι Γυναίκες της Ηπείρου, Ιστορίες από την Κρητική Λαογραφία και Παράδοση, η Έλλη Αλεξίου και η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γεώργιος Βιζυηνός.
Και φέτος ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Με τρία δραματοποιημένα του διηγήματα, ο «κοσμοκαλόγερος» έρχεται να συναντήσει, μέσα από την ερμηνεία της Μαρινέλλας Βλαχάκη και τα τραγούδια του Λεωνίδα Μαριδάκη, τους έφηβους του 21ου αιώνα, μεταφέροντας μέσα από το λόγο του στην ψυχή και στο νου τους εικόνες από την εποχή του, οι οποίες όμως αναδεικνύουν τις διαχρονικές μας αξίες, την Ελληνικότητά μας, την Ορθόδοξη Παράδοσή μας και την ιδιαίτερα πλούσια γλώσσα μας, εκείνη που βρίσκει ο Ελύτης «στις αμμουδιές του Ομήρου» και που έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας αναλλοίωτη και άφθαρτη, ίδια και απαράλλαχτη μ’ αυτή που μιλούσαν την εποχή του τυφλού Ραψωδού.
Ένας ολόκληρος πλούτος τα κείμενα του Παπαδιαμάντη. Βλέποντας κάποιος τη Μαρινέλλα Βλαχάκη στη σκηνή να τα ερμηνεύει, η ψυχή του πλημμυρίζει από δυνατά συναισθήματα. Συγκίνηση, συμπόνια για τα πάθη του ανθρώπου, αγάπη για όλα τα πλάσματα του Θεού. Αγάπη για την Ελληνική Λογοτεχνία, Αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα, θαυμασμό για τους Δημιουργούς μας.
Και η Μαρινέλλα Βλαχάκη, ένας κανονικός άνθρωπος στην όψη, να γίνεται πάνω εκεί στη σκηνή πελώρια, τεράστια, όμοια με τα συναισθήματα που αφού πρώτα αυτή τα βιώσει, τα μεταδίδει στους θεατές της, διδαχές για τη νέα γενιά, διδαχές αυθεντικότητας της ύπαρξής μας, ως Έλληνες και ως Άνθρωποι.
Η Μαρινέλλα Βλαχάκη, με υπομονή και επιμονή τόσα χρόνια τώρα, μεταδίδει στα παιδιά μας αθόρυβα και ταπεινά όλα όσα οφείλουμε να μεταδίδουμε ως Γονείς, ως Εκπαιδευτικοί, ως Πολιτεία, ως Κοινωνία.
Είναι μία από τους “Αφανείς” Hρωες της Πόλης μας.