Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Η Αφρική και η σημασία της

H Αφρική πάντοτε με τραβούσε για τη σημασία της τόσο Βόρεια από τη Σαχάρα όσο και νότια της Σαχάρας.
Στη χώρα μας δυστυχώς, φαίνεται ότι παραγνωρίζομεν τη σημασία της Αφρικής και προς το παρόν έχουμε επικεντρώσει τη προσοχή μας μόνο στις χώρες της Ασίας όπως π.χ. τη Κίνα και την Ινδία.
Κι’ όμως, η Αφρικανική Ήπειρος είναι ίσως η Ήπειρος του μέλλοντος και πρέπει τόσο ο ιδιωτικός τομέας αλλά και το Κράτος να ενδιαφερθούν περισσότερο γι’ αυτό.
Σήμερα η Αφρική αποτελείται από 54 ανεξάρτητες χώρες. Οι χώρες αυτές ήταν γενικά αποικίες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας. Οι πρώην αποικιακές αυτές δυνάμεις προσπαθούν να συνεχίζουν να έχουν επιρροή στις πρώην αποικίες τους τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά. Έτσι το ΗΒ περιέλαβε μεταξύ των άλλων τις πρώην αποικίες της στη Κοινοπολιτεία, η Γαλλία στη Φραγκοφωνία και οι άλλες χώρες ανάλογα.
Όσον αφορά στη Κύπρο πολλοί Κύπριοι ενδιαφέρθηκαν για πρώην Βρετανικές αποικίες όπως η Νιγηρία, η Γκάνα, η Ν. Αφρική και διέπρεψαν και διαπρέπουν μέχρι σήμερον. Το ίδιο όπως στο Κογκό. Το ίδιο και Έλληνες από την μητροπολιτικήν Ελλάδα διέπρεψαν και διαπρέπουν σε χώρες της Αφρικής.
Απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων προς τα πλεονεκτήματα της Αφρικής είναι το ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron μέσα στους 6 μήνες που ανέλαβε την εξουσία άρχισε μια μεγάλη περιοδεία και επισκέφτηκε τη Burkina Faso, την Ακτή του Ελεφαντοστού καθώς και τη Γκάνα, που ήταν Αγγλική αποικία. Ο κ. Macron προσπαθεί να δείξει τα πλεονεκτήματα που έχει η Γαλλία γι’ αυτές τις χώρες προσπαθώντας να διατηρήσει τις σχέσεις μαζί τους. Είναι επίσης ενδεικτικό το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν στις χώρες της Αφρικής η Κίνα, η Ινδία αλλά και η Τουρκία η οποία από χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται τον πλούτο αυτής της ηπείρου.
Στη χώρα μας, καθώς και στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να ενδιαφερόμαστε όσο έπρεπε για τις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Πιστεύω ότι είναι καιρός όπως το Κράτος αυξήσει την παρουσία του με διπλωματικές αποστολές, προξενεία, επίτιμα προξενεία, σε σημαντικές απ’ αυτές τις χώρες, ούτως ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσει μετά να διεισδύσει στη σημαντική αυτή αναδυόμενη Ήπειρο.
*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα