Στη Βορειοδυτική πλευρά του οικισμού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου, βρίσκεται παλιός ναΐσκος- ξωκλήσι της Αγίας Σοφίας. Το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά παλιό. Εχει καταστραφεί δύο ή τρεις φορές. Είναι ενδεχομένως χτισμένο την ίδια χρονολογία με αυτό του Αγίου Ιωάννη, γιατί και σ’ αυτό το εκκλησάκι βρέθηκαν από ανασκαφές παλιότερα τάφοι, καθώς και ερείπια τοίχων που δείχνουν ότι και εκεί ίσως υπήρχε μοναστήρι. Το υπάρχον ήδη οικοδόμημα του ναΐσκου είναι νεότερο και είναι χτισμένο στη θέση παλαιότερου ναού.
Από τα λείψανα τοίχων και τα πήλινα όστρακα που έχουν βρεθεί συμπεραίνεται ότι πρόκειται πιθανώς για παλαιοχριστιανική βασιλική. Ο αρχικός ναός ήταν αφιερωμένος «εις την του Θεού Σοφίαν» 1, όπως και ο ναός της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως και όχι στην Αγία Μάρτυρα Σοφίαν.
Ο μικρός ναΐσκος ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια (δεκαετία 1990) και διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος. Εορτάζεται την 17η Σεπτεμβρίου.
Εδώ και είκοσι χρόνια (2001), το Δ.Σ. του Συλλόγου των Αϊγιαννιωτών της Αθήνας, στο οποίο είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένας επιπλέον εκκλησιασμός, την πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας για τους απόδημους κυρίως Αϊγιαννιώτες και όχι μόνο, δεδομένης της απουσίας τους κατά την επίσημη εορτή στις17 Σεπτεμβρίου. Ο εκκλησιασμός πραγματοποιείται κανονικά κάθε χρόνο.
Έτσι και φέτος, Κυριακή 22 Αυγούστου του 2021, μας αξίωσε ο Θεός να εκκλησιαστούμε και να ζητήσουμε τη χάρη της του Θεού Σοφίας και της Αγίας Σοφίας. Τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του χωριού π. Παύλο, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της και παρακάλεσε τους παρευρισκόμενους να ανάβουν ένα καντηλάκι σε μια γωνιά του σπιτιού τους, να θυμιάζουνε και να λένε το Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς. Ακολούθησε η ευλογία των άρτων, η ανταλλαγή ευχών και η παράθεση Αϊγιαννιώτικου κεράσματος που ετοίμασαν οι άξιες και φημισμένες νοικοκυράδες, προσφορά όλης της δαπάνης του εκλεκτού απόδημου συγχωριανού μας επιχειρηματία, Γιώργη Γαζοράκη, τον οποίο για άλλη μια φορά ευχαριστούμε από καρδιάς.
Τον όλο συντονισμό είχε ο αγαπητός Πρόεδρος του Συλλόγου Αϊγιαννιωτών της Αθήνας, Γιώργης Χανιωτάκης, αλλά και ο ακούραστος βοηθός της ενορίας Μανώλης Κορωνάκης.
Μεγάλη ήταν η προσφορά και πολλών άλλων ανδρών και γυναικών στους οποίους αξίζουν πολλά μπράβο. Και του χρόνου με υγεία.
1. Ιωάννης Βολανάκης, Ο ναός της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Άγιος Ιωάννης Χλιαρός Αμαρίου Ρεθύμνης Κρήτης, Αθήνα 1988, σ. 15, 20.