Οι Άγιοι Πάντες ειργάσαντο δικαιοσύνην επέτυχον επαγγελιών… έτεροι εμπαιγμών και μαστίγων πείραν έλαβον… υστερούμενοι θλιβόμενοι, κακουχούμενοι, ων ουκ ειν’ άξιος ο κόσμος. (Εβρ. ια~ιβ 2).
Η Κυριακή των Αγίων Πάντων σηματοδοτεί και το τέλος των εορτών της Εκκλησίας μας που άρχισε με την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου.
Από τώρα αρχίζει η περίοδος νηστείας των Αγίων Αποστόλων που τελειώνει στις 28 Ιουνίου.
Μέσα στη ζωή της Εκκλησίας υπήρξαν πολλοί Άγιοι. Κάποιοι από τους Αγίους είναι γνωστοί σε όλους μας και πολλοί Χριστιανοί έχουν το όνομά τους και γιορτάζουν τη μέρα της μνήμης τους. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που έζησαν και αγίασαν χωρίς να γίνει γνωστή η ζωή τους. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τη ζωή τους στη γη ξεχώρισαν στα μάτια του Θεού, τιμά η Εκκλησία μας αυτήν την Κυριακή, την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Μεταξύ των πολλών εκκλησιών που υπάρχουν στη μνήμη τους στο νομό Χανίων και πανηγυρίζουν είναι και ο Ιερός Ναός στου Μπαμπαλή το Χάνι, στον Αποκόρωνα, στους Αγίους Πάντες.
Πρόκειται για βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, αγνώστου ονόματος. Δε γνωρίζουμε σε ποιου Αγίου το όνομα είχε κτιστεί. Γνωρίζουμε ότι αναστηλώθηκε τον 20ο αιώνα από τον Φρεδιανό καλόγερο Ιωάννη Παπαγιαννάκη με έρανο. Σε όποιον βοηθούσε υποσχόταν ότι θα δώσει το όνομά του στη νέα εκκλησία. Επειδή όμως οι δωρητές ήταν πολλοί, στο τέλος, για να τους ικανοποιήσει όλους, έδωσε το όνομα «Άγιοι Πάντες» στον ναό.
Στην περιοχή υπήρχε μόνο το «Χάνι» του Αλή-Μπαμπά, από το οποίο πήρε το όνομά του το χωριό Μπαμπαλής(του Μπαμπαλή το Χάνι) ως το 1961. Το χωριό αυτό δημιουργήθηκε στις αρχές του 1900 από τους Κουράκηδες από τα Κυριακοσέλια, Νικηφοράκηδες από το Μελιδόνι, Ανετάκηδες, Ζαμπετάκηδες, Αντωνακάκηδες, Παπαδάκηδες από τα Πεμόνια, Μπουρμπάκηδες από τον Φρε, Γαρεδάκηδες, Πιτσικούληδες από τον Τζιτζιφέ, Χαβρεδάκηδες, Σγουράκηδες, Μαραγκουδάκηδες από το Παϊδοχώρι, Φλεμετάκηδες από το Βάμο, Τσουρήδες από το Νίππος, Παντελάκηδες από την Κάινα και στη συνέχεια και από πολλούς άλλουςαπό το Νίππος, Κάινα, Νεροχώρι. Απ’ ούλα τα γύρω χωριά είναι πρεμαζωμένοι, τον δρόμο της ανάπτυξης βαδίζουν ενωμένοι (;)
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού αποτελεί η ιστορική εκκλησία των Αγίων Πάντων, το ιστορικό Χάνι του Μπαμπά-Αλή (Μπαμπαλή), η «Χρυσολιά» με τον αμύθητο χρυσό που κρύβει στα σπλάχνα της, η νέα πλατεία που έγινε την περίοδο του «Καποδίστρια» από τον Δήμο Φρε με την επιμονή και επιμέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Νίκου Γιαννούλη(1998-2010).
Η δημιουργία της νέας πλατείας, βιτρίνα του Δήμου και του Αποκόρωνα, έδωσε την ώθηση για την ανάπτυξη και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες (βενζινάδικο, δύο υπερσύγχρονα ελαιουργεία, κέντρο διασκέδασης, καταστήματα με αγροεφόδια, μίνι μάρκετ, καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες, ζαχαροπλαστείο, εμπορία ποτών και αναψυκτικών, δύο παραδοσιακά ρακοκάζανα, εμπορία ξυλείας, κομμωτήριο.
Δυστυχώς όμως δε λειτουργεί το Αγροτικό Ιατρείο, ενώ υπάρχει το κατάλληλο κτίριο, κυριότητας του Δήμου.
Στην ιδιοκτησία της εκκλησίας των Αγίων Πάντων υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, η οποία, σύμφωνα με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, είναι του 15ου αιώνα. Προσωρινά, για λόγους συντήρησης και ασφάλειας, εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Είναι αδύνατη η διαφύλαξη της Ιστορίας της πίστης μας;
Εύχομαι «οι Άγιοι Πάντες» να βοηθήσουν τους αρμόδιους και υπεύθυνους στην περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων του χωριού (των Αγίων Πάντων) και στη σωστή ανάπτυξη της περιοχής δίπλα στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία και το μοναδικό Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, για να γίνει το μικρό κάποτε χωριό «Μπαμπαλής» μια σύγχρονη «Αγροτόπολη», όπως είχε οραματιστεί ο Μακαριστός συντοπίτης μας, ο Ειρηναίος, ο Παππούς της Κρήτης.