«Η κανονικότητα είναι εδώ και έχει όνομα: Εργασιακός μεσαίωνας!» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών για τους υποψηφίους από το Εσπερινό ΓΕΛ Χανίων και «την άρνηση εργοδοτών να αλλάξει τη βάρδια των εργαζόμενων μαθητών προκειμένου να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση το περιστατικό: «αποκαλύπτει μια ακόμη πτυχή των εργασιακών συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζεται η πλειοψηφία των εργαζομένων στη χώρα. Ωρομίσθιοι7ημερης εργασίας, με ατομικές συμβάσεις με1ή 2 ρεπό το μήνα, που δεν έχουν δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν με το φόβο της απόλυσης, που «επιστρέφουν» Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα ή επιδόματα άδειας. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική και κατάσταση οι εργαζόμενοι αισθάνονται μόνοι και οι εργοδότες καλλιεργούν ψεύτικες αντιθέσεις ανάμεσά τους πατώντας πάνω στην ανυπαρξία εργατικού και λαϊκού κινήματος. Υπεύθυνοι όμως γι’ αυτή την κατάσταση εργασιακής ζούγκλας, που έχει απελευθερώσει την αδηφαγία του κεφαλαίου και των εργοδοτών, είναι διαχρονικά η πολιτική των κυβερνήσεων του συστήματος και την οποία εφάρμοσε και εμπλούτισε επί 4χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η πολιτική που σπρώχνει τους μαθητές στη μαθητεία προκειμένου να «εμπεδώσουν» ότι το μέλλον τους είναι η ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα.
Αυτή η βαρβαρότητα θα συνεχιστεί, με όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, αν οι εργαζόμενοι δεν οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και δεν παλέψουν για τα δικαιώματα τους. Προσπερνώντας τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που στηρίζουν τα μέτρα αφαίμαξης των εργαζομένων στο όνομα της ανάπτυξης, που τους καλούν «να είναι και ευχαριστημένοι που έχουν δουλειά», σε αντιπαράθεση με τις απόψεις και πρακτικές που τους εγκλωβίζουν σε αυταπάτες για το ρόλο του κράτους και τους μηχανισμούς του, να εμπιστευτούν τη δύναμη τους και να πιστέψουν ότι έχουν δίκιο και δικαίωμα να αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μισθό που να μπορούν να ζουν από αυτόν.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών καταγγέλλουμε την εργοδοσία και τις πολιτικές που στρώνουν το έδαφος για αυτές τις πρακτικές. Είναι υπεύθυνα τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας για να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των μαθητών να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις».