Προ εβδομάδων εκτυλίχθηκαν στη Σούγια, όμορφα βράδια από μια αυθόρμητη παρέα. Ηταν νέοι άνθρωποι, παραθεριστές, οι οποίοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους και ενώθηκαν κάτω από τη μουσική. Ετσι, σχημάτισαν μια άτυπη κοινότητα φίλων που, εν μέσω συζητήσεων και τσικουδιάς, έπαιζαν μουσική, σιγοτραγουδούσαν και έγιναν μια θαυμάσια συντροφιά.
Το ίδιο συνέβη τις προάλλες σε μια παραλία των Χανίων. Το ίδιο συμβαίνει ενίοτε σε ταβερνούλες τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά της ενδοχώρας του Νομού.
Η παρέα από τη Σούγια, που λέγαμε, συναντήθηκε ξανά προ ημερών σε μεζεδοπώλειο της παλιάς πόλης των Χανίων, σε μια βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και έγινε “ένα” με τους μουσικούς.
Είναι αυτές οι άτυπες κοινότητες των ανθρώπων που κάνουν τη διαφορά στην Ελλάδα της κρίσης και στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Με ανθρώπους που γνωρίζονται ξαφνικά και μοιάζει σαν να γνωρίζονται χρόνια.
Με νέους που, χωρίς “καβάτζα καμιά”, επικοινωνούν, προβληματίζονται, τραγουδούν, ερωτεύονται, ζουν και διεκδικούν τη δική τους ελευθερία.
Αλλωστε, αυτό που χαρακτηρίζει μία κοινότητα είναι η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των φορέων που την αποτελούν.
Και αυτές οι κοινότητες, οι άλλες κοινότητες, που παραμένουν ζωντανές, αποτελούν οάσεις ελευθερίας, μέσα σε μια εποχή που ο Κόσμος μοιάζει να συντηρητικοποιείται και περισσότερο.
Σε τελική ανάλυση, αν κάτι δεν μπορεί να μας στερήσει κανείς θεσμός, καμία τρόικα, καμία εξουσία, είναι οι παρέες. Αυτές οι παρέες σε πόλη και ύπαιθρο που κρατάνε από τα παλιά και εννοούν να προτάσουν μια άλλη αντίληψης ζωής. Οι παρέες όχι του “εγώ” αλλά του “εμείς”.