Το εμβληματικό ομηρικό έπος της “Οδύσσειας” βρίσκεται στον πυρήνα της εξαμερούς εικαστικής εγκατάστασης του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, που εγκαινιάστηκε προχθές το βράδυ στον ναό του Αγίου Ρόκκου στην πλατεία 1821 στη Σπλάντζια.
Την εγκατάσταση με τίτλο: “90 Ονειρεμένα φεγγάρια για την Πηνελόπη – Η άλλη Οδύσσεια” έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Αγγελάτος, ενώ η διοργάνωση ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Όπως αναφέρει ο επιμελητής «το υπό-κείμενο του έργου του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, ομηρικό έπος και οι σημαίνουσες διακλαδώσεις του στην ποίηση (η Θεία Κωμωδία του Δάντη και τα Cantos του Εζρα Πάουντ) και στην πεζογραφία (ο Οδυσσέας του Τζέιμς Τζόις), όπως τις αποκωδικοποιεί ο καλλιτέχνης, εκδιπλώνουν την ακατάβλητη μέσα στους αιώνες διερώτηση για τον “τόπο” των διακαλλιτεχνικών πραγματώσεων, όπου είναι εφικτό να δικαιώνονται τα ενεργειακά πεδία των ανθρώπων, των λέξεων και των ονείρων τους, μέσα από την τριπλή διαλογική διαμεσολάβηση του φυσικού, τεχνικού και καλλιτεχνικού κόσμου».
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων δρ Ελένη Παπαδοπούλου στο σημείωμά της, στον κατάλογο της έκθεσης, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η εξαμερής εγκατάσταση στον ναό του Αγ. Ρόκκου «ενεργοποιεί με δραστικό τρόπο το σπουδαίο μνημείο του 17ου αιώνα, το οποίο γίνεται αγωγός μια σύγχρονης και αισθητικά προωθημένης καλλιτεχνικής πράξης, θεμελιωμένης στον διάλογο του δημιουργού με την ομηρική Οδύσσεια».
Ο Χανιώτης εικαστικός καλλιτέχνης Γιάννης Μαρκαντωνάκης μιλώντας για το έργο του ανέφερε πως πρόκειται για μια διαδραστική διαδικασία, όπου ο επισκέπτης καλείται να δράσει σε τμήμα οποιασδήποτε από τις 6 εγκαταστάσεις σε συνεννόηση με τον δημιουργό.
Σημείωσε, δε, πως το έργο “90 Φεγγάρια για την Πηνελόπη”, ξεκίνησε μέσα του ως εσωτερική αυτογνωσία το 1973 και άρχισε να υλοποιείται σταδιακά από το 1979. Έκτοτε συνεχίζει να το δια-μορφώνει, ανοίγοντας διάλογο με σπουδαίους δημιουργούς, όπως τους Δάντη, Πάουντ, Τζόις, Μέντελσον, Αγγελάκη – Ρουκ και Μαρωνίτη.
«“Ονειρεύομαι” το έργο τελειωμένο το 2022 στη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων – εκδηλώσεων του νέου εντυπωσιακού Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χαλέπα, ελάχιστα μέτρα από το σπίτι που γεννήθηκα. Το μαξιμαλιστικό αυτό έργο, μαζί με τον Λαβύρινθο που εμπεριέχεται είναι απότοκος του έντεχνου πρωτογονισμού μου. Αφιερωμένο στους γονείς μου, Ευαγγελία και Πέτρο», σημειώνει ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης.
Να σημειώσουμε ότι η έκθεση στον Άγιο Ρόκκο θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.