Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Η άλλη πλευρά της Τουρκίας κι εμείς

Γνωρίζουμε την Τουρκία που κάθε μέρα προωθεί τις απαιτήσεις της σε βάρος μας. Ωστόσο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η χώρα αυτή βρίσκεται σε δεινή χρηματοπιστωτική κατάσταση: ο πληθωρισμός καλπάζει, οι επιχειρήσεις κλείνουν και η ανεργία αυξάνεται, το προσφυγικό διογκώνεται!
Η πολιτική της στη Συρία και στο Ιράκ έχει αποτύχει, ο στρατός της -παρά τις παροδικές νίκες, ελέω ΗΠΑ- έχει υποστεί απώλειες που αποκρύπτονται, τα περισσότερα έμπειρα στελέχη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν φύγει στο εξωτερικό, όπως και πολλοί επιστήμονες και άλλοι! Στην Αθήνα μόνο, υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες Τούρκοι.
Αλλά, και στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν δυσκολίες για την κυβέρνηση του Ερντογάν: νέοι πολιτικοί αναδεικνύονται (Κωνσταντινούπολη), νέα κόμματα δημιουργούνται, ενώ οξύνεται και η δυσφορία των πολιτών λόγω των αμέτρητων διώξεων που κάθε μέρα σχεδόν υφίστανται πολίτες, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, πολίτες άλλων θρησκευμάτων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Για τον λόγο αυτό, για την πολιτική μας ηγεσία η Τουρκία απομονώνεται συνεχώς και πως ένα απονενοημένο διάβημά της σε Κύπρο ή Ελλάδα, δεν θα της ήταν τόσο εύκολο ή ευχάριστο. Βέβαια στη διεθνή πολιτική σκηνή “κερδίζει” κανείς πιο εύκολα σε διπλωματικό επίπεδο, αν ξέρει να “παίζει” προβλέποντας -όπως στο σκάκι- τουλάχιστον αρκετές από τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου.
Εμείς, με τη διπλωματία μας, είμαστε σ’ αυτή τη θέση; Υπήρξε ποτέ μόνιμο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με ένα συγκεκριμένο “εθνικό σχέδιο”;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε,μπορεί πράγματι η Τουρκία να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αναφέρετε ,αλλά η εθνική της στρατηγική ,σε ότι μας αφορά,είναι πάγια ,μελετημένη και επικαιροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες.΄Οσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση κάνουν τεράστιο λάθος.Η μελέτη της γείτονος έχει αποδείξει (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που μιλάμε)ότι αν δεν έχει το πράσινο φως από τους ισχυρούς,η τουλάχιστον το πράσινο φως του ενός και τον άλλο για τους δικούς του λόγους αδιάφορο ,κάθεται στα αυγά της και περιορίζεται στις γνωστές βερμπαλιστικές κορώνες που και αυτές βεβαίως ,ενταγμένες στην γενικότερη στρατηγική ,δηλώνουν παρουσία και χτυπάνε το στόχο. Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ ,επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ,ότι και επεξεργασμένα σχέδια έχουν και εισηγήσεις κάνουν και ικανά στελέχη διαθέτουν. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα τις αποφάσεις τις παίρνουν (και πολύ σωστά)οι εκλεγμένοι από τον λαό πολιτικοί,οι οποίοι δυστυχώς πολλές φορές έχουν άγχος για την επανεκλογή τους…..Σε ένα πράγμα βεβαίως έχετε δίκιο οι γείτονες έχουν κρατική πολιτική εμείς πολιτική ουρανίου τόξου ανάλογα με το ποιος κυβερνά.Πάντως η άλλη πλευρά ηγέτη που να μην γνωρίζει ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα δεν είχε ποτέ.Τουναντίον θα έλεγα…….Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα