Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Η αλληλεγγύη στον θαλάσσιο κόσμο…

«Ήταν το 1978 όταν κάνοντας έρευνες, εντοπίσαμε για πρώτη φορά ότι στην γειτονιά μας, δίπλα στο σπίτι μας, ζούσαν αυτά τα ζώα. Η ανακάλυψη αυτή τότε,  ήταν τόσο απίθανη  και εξωπραγματική όσο  αν σας έλεγα ότι τώρα βγαίνοντας έξω στον δρόμο θα συναντήσετε έναν δεινόσαυρο. Κι όμως τα ζώα αυτά ήταν πάντα εκεί. Στις Ελληνικές θάλασσες, μερικά χιλιόμετρα από τις ακτές μας. Μάλιστα ο Αριστοτέλης, δύο χιλιάδες τριακόσια πενήντα  χρόνια πριν, τα είχε  καταγράψει και ανέφερε πλήθος πληροφορίες στα βιβλία του γι αυτά.»
Παρακολουθούσα μια διάλεξη που είχε γίνει πριν κάμποσα χρόνια από έναν Έλληνα θαλάσσιο βιολόγο σε ένα Αθηναϊκό Ίδρυμα. Και που χάριν στην τεχνολογία μπορούσα να την βρω και να την απολαύσω σήμερα στον υπολογιστή μου.
Μιλούσε λοιπόν ο επιστήμονας για τους φυσητήρες που ζουν στην Μεσόγειο-όχι οπουδήποτε αλλού, έλεγε- αλλά κατά μήκος της Ελληνικής τάφρου.
-Φυσητήρες; Τι  φυσητήρες. Εννοείς ότι στην Ελλάδα υπάρχουν φάλαινες; Με ρώτησε  πλήρους απορίας η φιλενάδα. Δεν είμαστε με τα καλά μας, πρόσθεσε. Τι άλλο θα ακούσωμε ακόμα. Είναι δυνατόν να ζουν στην Ελλάδα αυτά τα ζώα των ωκεανών;
-Ναι έτσι λέει ο ερευνητής αυτός, συνέχισα. Ότι ζουν πολύ κοντά μας, αλλά αποφεύγουν τις συναντήσεις γιατί παρ όλο το μέγεθός τους είναι πολύ ντροπαλά ζώα. Και ναι είναι ζώα και όχι ψάρια γιατί είναι θηλαστικά. Είναι τα τρίτα σε μέγεθος του πλανήτη αφού το μήκος του αρσενικού μπορεί να φτάσει τα είκοσι μέτρα και το βάρος του τους πενήντα πέντε τόνους.    Έχει  δε τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα υπόλοιπα ζώα. Κι ενώ οι γαλάζιες φάλαινες και οι πτεροφάλαινες  έχουν μεγαλύτερο κεφάλι από αυτούς, ο εγκέφαλος του φυσητήρα είναι  μεγαλύτερος. Το ζώο του υπερθετικού, τόνιζε ο ομιλητής. Επίσης έχει την θαυμαστή δυνατότητα να καταδυθεί μέχρι δυό χιλιόμετρα βάθος και μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του μέχρι δυό ώρες. Καταδύεται αρκετές φορές  την μέρα ψάχνοντας για τροφή. Τρέφεται με γιγαντιαία-μέχρι ενώ μισυ μέτρο- βαθύβια καλαμάρια που ζουν σ αυτά τα βάθη.
Για σκεφτείτε αυτό το ζωντανό. Τη μια στιγμή είναι στην επιφάνεια της θάλασσας στο φώς, σε θερμοκρασία και πίεση κανονική και την άλλη στιγμή καταδυόμενο φτάνει σε ένα περιβάλλον σκοτεινό με πολύ χαμηλή θερμοκρασία και τρομακτική πίεση. Όμως κατορθώνει και επιβιώνει σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Έχει  δε ένα καταπληκτικό χάρισμα. Έχει  ένα αξιοθαύμαστο σύστημα ακοής.   Ο  φυσητήρας παράγει ήχους που τους στέλνει έξω. Με το που θα συναντήσουν οποιοδήποτε αντικείμενο είτε  ένα πλοίο, είτε ένα καλαμάρι, είτε ένα βράχο, ο ήχος αντανακλάται και επιστρέφει  μέσα στο κεφάλι του. Με κάποιες διεργασίες, από το ακουστικό νεύρο τα δεδομένα μεταβιβάζονται στον εγκέφαλο όπου σχηματίζεται η πλήρης εικόνα του αντικειμένου. Όπως μας λέει ο ερευνητής ο φυσητήρας βλέπει δια μέσου της ακοής του..
Αυτά είναι εν ολίγοις τα σωματικά χαρακτηριστικά του πολύ ιδιαίτερου αυτού ζώου. Αλλά  εκείνα που κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα άλλα. Οι  φυσητήρες έλεγε ζουν σε ομάδες θηλυκών οκτώ με δώδεκα ατόμων. Συνήθως είναι συγγενείς μεταξύ τους.  Η αλληλεγγύη στις ομάδες αυτές είναι απόλυτη. Είναι ο ένας για όλους και όλοι για έναν. Το πιο κοντινό μας παράδειγμα είναι η φροντίδα των μικρών. Όταν η μαμά πρέπει να καταδυθεί για να τραφεί, οι υπόλοιπες της ομάδας προσέχουν το μωρό που δεν έχει ακόμα  την δυνατότητα να ακολουθήσει τη μητέρα του. Το μικρό φυσητηράκι γεννιέται μέσα σ΄αυτήν την οικογένεια, προστατεύεται από αυτήν  και από αυτήν θα μάθει τα πάντα. Πώς να επιβιώνει, τι να τρώει που θα βρίσκει την τροφή του. Αλλά μαθαίνει και άλλα. Πως πρέπει να ζει και να φέρεται σαν μέλος της ομάδας. Μαθαίνει να μοιράζεται με τους συντρόφους του τις  πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Και βεβαίως μαθαίνει τη γλώσσα του. Γιατί αν δεν το ξέρετε οι φυσητήρες έχουν και γλώσσα με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Μάλιστα ανάλογα την φυλή και το μέρος που ζουν η γλώσσα διαφοροποιείται. Μια κοινωνία μη ανθρώπινη αλλά με πολιτισμό τέτοιας ποιότητας που θα τον ζηλεύανε πολλές δικές μας.
Ο ερευνητής μίλησε και για τις αιτίες κινδύνου αυτών των μεγάλων ζώων.
Στις μέρες μας ο φυσητήρας με την  τόσο ευαίσθητη ακοή ζει σε ένα περιβάλλον μόνιμης ηχορύπανσης και φασαρίας. Από τη μια, τα παντός είδους πλεούμενα με τις δυνατές μηχανές που διασχίζουν τις θάλασσες από την άλλη στρατιωτικές δοκιμές με σόναρ και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες τον πλήττουν στο πιο ευάλωτο σημείο του. Στο  ακουστικό του σύστημα.
Μίλησε για τα πελαγίσια αφρόδιχτα που μπερδεύονται πάνω τους και δεν τους επιτρέπουν να καταδυθούν.
Μίλησε για τις πλαστικές  σακούλες που τις νομίζουν για φαγητό και τις τρώνε. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πεθάνουν από ασιτία και με φριχτούς πόνους.
Το κυριώτερο όμως που αντιλήφθηκα είναι το εξής. Ο φυσητήρας όπως ανέφερα ζει κατά μήκος της Ελληνικής τάφρου. Που είναι το σημείο που η τεκτονική πλάκα της Αφρικής συναντάει τη δικιά μας. Είναι λέει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου και ξεκινά από τα Ιόνια νησιά περνάει από τα δυτικά της Πελοποννήσου από τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης και καταλήγει στα Δωδεκάνησα και στο Καστελόριζο.  Ακριβώς στο ίδιο μέρος που τώρα τελευταία έχουμε ανακαλύψει υδρογονάνθρακες και ζούμε με την ελπίδα ότι μέσα από αυτούς θα ευημερήσουμε και πάλι.
Θα  τα καταφέρουμε άραγε ώστε να προστατέψουμε το οικοσύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο. κάνοντας τις έρευνές μας; Οι φυσητήρες έχουν επιβιώσει στον πλανήτη για 20 εκατομύρια χρόνια-πολλά περισσότερα από όσα ο άνθρωπος.  Θα του επιτρέψουμε να επιβιώσει και στο μέλλον;
Πολλά ενδιαφέροντα και περίεργα πράγματα άκουσα και έμαθα από την διάλεξη αυτή. Για το θαυμαστό αυτό ζώο που ζει κοντά μας  και που κινδυνεύει από τις ενέργειές μας. Θησαυρό τον χαρακτήρισε ο ερευνητής. Ένας θησαυρός που ήταν δίπλα μας κι εμείς δεν τον βλέπαμε όπως συνήθως συμβαίνει με όλα τα πολύτιμα πράγματα στην ζωή μας. Ή δεν τα παίρνουμε χαμπάρι ότι τα έχουμε δίπλα μας ή τα θεωρούμε δεδομένα και δεν τους δίδουμε την πρέπουσα σημασία.
Και συνειδητοποίησα άλλη μια φορά την ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Να προστατέψουμε τη φύση και το περιβάλλον. Στην ουσία έτσι προστατεύουμε και την ποιότητα ζωής μας.
Mπεμπλιδάκη Αγγελική

Υ.Γ.  Τη διάλεξη «Φυσητήρες: Eνας νομαδικός πολιτισμός γιγάντων δίπλα στις ακτές μας» μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1392

Κοινή δήλωση των προέδρων και διευθυντών του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου
Ας προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού είναι πολύ αργά!
Κοινή δήλωση των προέδρων και διευθυντών του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου.
Εμείς, οι πρόεδροι και οι διευθυντές των 15 αντιπροσωπειών των Γιατρών του Κόσμου, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αυξανόμενες τάσεις του απομονωτισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού και του αποκλεισμού που εμφανίζονται σε πολλές χώρες. Είναι μέρος της ταυτότητας των Γιατρών του Κόσμου να μιλούν ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί καθώς  τοίχοι και φράκτες υψώνονται, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να ζουν σε καταυλισμούς κάτω από αξιοθρήνητες συνθήκες – όχι μόνο στο Νότο, αλλά και στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική – οι πολιτικοί ηγέτες επιδίδονται σε απάνθρωπες, μερικές φορές εντελώς ρατσιστικές, ρητορικές και η κοινωνία των πολιτών απειλείται όλο και περισσότερο.
Η ρητορική μίσους και ο φόβος που παρατηρούμε σε ολόκληρο τον κόσμο θυμίζουν τους σκοτεινότερους χρόνους της ιστορίας μας και αποσπούν την προσοχή από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας: οι παρατεταμένες κρίσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η έξοδος των προσφύγων Rohingya από τη Μιανμάρ, οι όλο και πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ακόμα και στις προηγμένες οικονομίες, καθώς και άλλα εμπόδια που δεν επιτρέπουν σε δισεκατομμύρια ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη.
Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική παγκόσμια κρίση, με τους περισσότερους εκτοπισμένους ανθρώπους μετά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά περισσότερο από μια κρίση των προσφύγων, είναι μια κρίση αλληλεγγύης, μια κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες – Προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε περιόδους κρίσης» είναι το σύνθημα του φετινού ανθρωπιστικού συνεδρίου, επ’ ευκαιρία του οποίου πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση και των 15 αντιπροσωπειών του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου στο Βερολίνο. Βλέπωντας σήμερα αυτά να υπονομεύονται, επιβεβαιώνουμε και υπογραμμίζουμε ξεκάθαρα ότι η προστασία των ανθρώπινων δικαιώματων αποτελεί δέσμευση και ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη..
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη στη βάση της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να προωθεί  τη στρατιωτικοποίηση και να εμπλέκεται  σε επιβλαβείς γεωπολιτικές παρεμβάσεις με το πρόσχημα του «ανθρωπισμού».
Καλούμε τους ηγέτες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουν σε όλους σε αυτόν τον πλανήτη να ζήσουν με αξιοπρέπεια . Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα!
Οι Γιατροί του Κόσμου είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές εθελοντικό κίνημα που εργάζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μέσω καινοτόμων ιατρικών προγραμμάτων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενδυναμώνουμε τους αποκλεισμένους ανθρώπους και τις κοινότητες να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην υγεία ενώ αγωνιζόμαστε για την καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας της πόλης μας φιλοξενήθηκε και φετος το 13 αντιρατσιστικό φεστιβαλ Σαββατο 6 και Κυριακη 7 Οκτωβριου.
Οι Γιατροί του Κοσμου συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή αλληλεγγύης  και συνύπαρξης των λαων, στο φεστιβάλ που εχει γινει θεσμός για τη πόλη μας και παρα τη μειωμένη σχετικα με τα άλλα χρόνια προσέλευση του κόσμου μας αφυπνίζει, μας υπενθυμίζει ότι η αλληλεγγύη είναι η μονη διέξοδος στο φασισμό και στη  οποιανδήποτε μορφη  αποκλεισμου πνευματικη η σωματικη..

Η στατιστική για την εβδομαδα απο 01/10/2018 εωσ καί 05/10/2018
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ              13
ΜΑΡΟΚΟ            14
ΠΑΚΙΣΤΑΝ            8
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ          7
ΑΛΓΕΡΙΑ               6
ΣΥΡΙΑ                   4
ΑΙΓΥΠΤΟΣ            3
ΓΕΩΡΓΙΑ               2
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ       2
ΙΡΑΝ                    1
ΝΙΓΗΡΙΑ               1
ΑΛΒΑΝΙΑ             1
ΣΟΥΔΑΝ              1
ΠΟΛΩΝΙΑ            1
ΤΟΥΡΚΙΑ              1
Σύνολο                65


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα