Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οι αμερικανο-ευρωπαϊκοί πυραυλικοί βομβαρδισμοί στη Συρία

Αποτελούν μια νέας μορφής ψυχρό πόλεμο με Ρωσία. Με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Ενώ η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ δημιουργεί κινδύνους τόσο γι’ αυτήν όσο και για εμάς.
Πάντως, το  Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη Ρωσική πρόταση για λήψη μέτρων κατά της  Αμερικανο-Ευρωπαϊκής επίθεσης στη Συρία.

ΗΤΑΝ ΧΗΜΙΚΑ Ή ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ;
Δραματικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Συρία, και σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού, μετά τον νέο βομβαρδισμό με πυραύλους του αμερικανο-ευρωπαϊκού οπλοστασίου, με αφορμή και ισχυρισμούς των δυτικών για χημικές επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης εναντίον ου λαού.
Στη Συρία, κατά τον Άσαντ, με λεγόμενη αιτία την χρησιμοποίηση χημικών όπλων κατά του Συριακού Λαού, γεγονός που ξανασυνέβη κατ’ αρχήν στην περίπτωση του Ιράκ και πριν καιρό πάλι στη Συρία. Γεγονός καταδικαστέο, εν πολλοίς, γιατί μολύνθηκαν όλες οι θάλασσες της περιοχής καθώς και οι δικές μας νότιες θάλασσες μετά την καταβύθιση του σκάφους με όλα τα χημικά κατάλοιπα.

ΖΟΦΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ
Όλες αυτές οι εγκληματικές πολεμικότητες, με κινδύνους χρήσης και πυρηνικών όπλων ξεκίνησαν από την αραβική άνοιξη με καταστροφική κατάληξη στην ιστορική χώρα της Συρίας. Της οποίας ο λαός διχασμένος από τους αντιμαχόμενους και τις μεγάλες δυνάμεις Δύσης, ανατολής και οθωμανικής συμμετοχής αλλά και της ισραηλιτικής επιθετικότητας καθώς και της ιρανικής αντιεπιθετικότητας και της αραβικής υπερ-εξοπλιστικότητας, έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό κλίμα γενικότερης πολεμικής κρίσης.
Με την Ελλάδα, λόγω των πολλαπλών γεωστρατηγικών ξένων συμφερόντων και την συνεχή ερντογανική απειλή για ανατροπή όλων των νόμιμων Διεθνών συνθηκών με όποια αυθαίρετα γεγονότα.

ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιδιαίτερα μάλιστα λόγω της κρισιμότητας της τουρκικής οικονομίας της οποίας έχουν επιβαρύνει πολύ οι πολιτικές των εξοπλισμών, των πυρηνικών εργοστασίων, του πολέμου στη Συρία και των μεγάλων επιβαρύνσεων στην καθ’ εαυτή τουρκική οικονομία.
Για να γράψουν τα διεθνή δίκτυα ότι η τουρκική οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται, με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν άσκησε δριμύτατη κριτική, λόγω όλης αυτής της κατάστασης και της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι δολλαρίου και ευρώ.
Συγκεκριμένα κατακεραύνωσε τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, υπεύθυνο της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ φωνάζοντας για «Συνωμοσία» κατά της τουρκικής οικονομίας.

ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΡΙΝΟ Ή ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙ;
Διάφοροι διεθνείς ευρωπαϊκοί, βαλκανικοί, μεσανατολικοί σχολιαστές σχολιάζουν αυτή την τουρκική κατάσταση και άλλοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο στο αιγαίο για να αποσπάσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα άμεσα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας…άλλοι όμως σχολιαστές θεωρούν ότι ένα επεισόδιο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις κρίσιμες καταστάσεις της τουρκικής οικονομίας.
Πάντως, και οι απειλές των τούρκων αξιωματούχων, όπως κα τα τρία επεισόδια, που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί όπως  ο εμβολισμός του δικού μας λιμενικού σκάφους, η σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριο χώρου και τώρα η πρόσκληση της ύψωσης της τουρκικής σημαίας στη μικρονησίδα κοντά στους φούρνους,  κρατούν σε κατάσταση επιφυλακής τις στρατιωτικές δυνάμεις και των 3 όπλων.

Ο ΜΑΚΡΟΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
Όμως, παράλληλα με αυτήν την ελληνοτουρκική πραγματικότητα, εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται και σε ευρωπαϊκή, ατλαντική και ρωσική κρίση. Οι Νατοϊκες δυνάμεις Γαλλίας, Αγγλίας και Αμερικής  (του προέδρου Τραμπ) ξαναξεκίνησαν τον πυραυλικό πόλεμο κατά της Συρίας.
Με πρωτοβουλία, μάλιστα, του Νέου προέδρου της Γαλλίας Μακρόν ο οποίος ενσάρκωσε ελπίδες των ευρωπαϊκών λαών, αλλά και του ελληνικού- όταν στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 σε ομιλία του στην ΠΝΥΚΑ έκαμε πρόταση για μια ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ. Τότε εξέφρασε τον θαυμασμό του στην αρχαία  Ελληνική Δημοκρατία και την προσήλωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη.

ΑΛΛΑ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Όμως, ο Μακρόν μίλησε και για την αποτυχία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι θα προτείνει έναν ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για το ευρωπαϊκό μέλλον. Με βάση μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Αλλά να υποβάλλουμε νέους στόχους για το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν…. Σ’ αυτή την εντυπωσιακή βραδιά ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα  της Πνύκας περιέγραψε την ανάγκη ν’ αλλάξει η Ευρώπη «Σε μια κατεύθυνση Δημοκρατίας, δικαιοσύνης και προόδου, γιατί μόνο έτσι θα έχει μέλλον».
Ναι, μπορεί να μην έχει μέλλον, αφού εδώ και καιρό είναι διασπασμένη, αλλά, η Ευρώπη είναι πάντα ταγμένη στην μακρά παράδοση της αποικιοκρατικής συμπερ8ιφόρας της.

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΝΕΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Σε Ευρώπη, Ασία, Μεσόγειο, Λιβύη κ.λπ. Μέσα από αυτή την παράδοση  ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με αμερικανό πρόεδρο Τραμπ κάλεσε και την Βρετανία να χτυπήσουν πυραυλικά τη Συρία, χτυπώντας σε πολλά (όπως υποστηρίζουν) ερευνητικά κέντρα που παράγουν χημικά όπλα.
Πάντως Ρωσία και Συρία αναφέρουν όπως πολλοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Όμως, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμ (όπως, έγινε και με τον Μπους στην επίθεση κατά του Ιράκ) σε ομιλία του προς το έθνος είπε ό,τι «ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία ξεκίνησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας, αλλά δεν κάνουν άλλες και φρόντισαν ν’αποφύγουν να χτυπήσουν τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα»,.
Όμως, για την επίθεση αυτή δεν είχαν προειδοποιήσει τη ρωσική πλευρά.
Όμως, την προσφυγή Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για καταδίκη των πληγμάτων των δυτικών κατά της Συρίας απορρίφθηκε. Για να έχουμε μια σύγχρονη επικίνδυνη έναρξη ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Όμως ο ΜΑΚΡΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δεν ξέχασε την αυτοκρατορική παράδοσή της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα