Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση της Μαράια Κάρεϊ στην Τζέντα

Ξέρει τι κάνει; Γνωρίζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία; Αν όχι, καλά θα κάνει η Μαράια Κάρεϊ να μην εμφανιστεί στη Σαουδική Αραβία, τη συμβουλεύει η Μόνα Ελταχάβι, ακτιβίστρια που μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εμφάνιση της διάσημης Αμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας έχει προκαλέσει θύελλα σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία. Μια άλλη ακτιβίστρια, η Αλία Χαθλούλ που ζει στο Βέλγιο της γράφει στο twitter ότι η αδελφή της βρίσκεται στη φυλακή. Το έγκλημά της είναι ότι μαζί με άλλες γυναίκες αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν το δικαίωμα να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία. Εν τω μεταξύ οι γυναίκες τα κατάφεραν ωστόσο οι ακτιβίστριες παραμένουν φυλακισμένες. Τα σχόλια της Αλία Χαθλούλ βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση αλλά δεν έλειψαν και τα αιχμηρά σχόλια. Κάποιος για παράδειγμα αμφισβητεί ότι η αδελφή της είναι στη φυλακή και η ιστορία δεν έχει τη σημασία που προσπαθεί να της αποδώσει.

Η Μαράια Κάρεϊ δεν είναι η μόνη διάσημη τραγουδίστρια που εμφανίζεται στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο όπως διαπιστώνει η Αμάνι αλ Ίσα, επίσης ακτιβίστρια που διαμένει στην Αυστραλία. «Το κοινωνικό άνοιγμα δεν αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Ακόμα και για να επισκεφθούν ένα τέτοιο μουσικό γεγονός χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα».

Μια ευκαιρία για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών

Η Αμάνι αλ Ίσα μιλώντας στην Deutsche Welle επισημαίνει ότι «αυτό το κοινωνικό άνοιγμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα άνοιγμα στη μουσική βιομηχανία», η οποία φυσικά αποβλέπει στο οικονομικό όφελος.

Διαφορετική είναι η άποψη του Αραφάτ Αλ Μαγίντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της περιφέρειας Κατίφ, ο οποίος μιλώντας επίσης στην Deutsche Welle διαπιστώνει ότι «έχουν γίνει πολλές αλλαγές, οι οποίες έχουν θετικές επιπτώσεις στη ζωή των γυναικών. Θα πρέπει όμως να δώσει κανείς χρόνο στη Σαουδική Αραβία».

Για την Αμάνι αλ Ίσα πάντως αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι ένα άνοιγμα προς τη διασκέδαση. Όπως αναφέρει η ίδια: «Αυτό που θέλουμε είναι άνοιγμα, πρόσβαση σε περισσότερα δικαιώματα και μια νομοθεσία που ευνοεί την κοινωνική ειρήνη».

Η συναυλία της Μαράια Κάρεϊ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα λαμπερό άλλοθι, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι στην Κωσταντινούπολη, η οποία αμαύρωσε την εικόνα της κυβέρνησης. Ωστόσο θα μπορούσε και η ίδια η καλλιτέχνις να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα και να μην περιοριστεί στο τραγούδι. Θα μπορούσε με τον δικό της τρόπο να συμβάλει στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα