Επιστροφή στις δημοτικές, δανειστικές βιβλιοθήκες τον καιρό της κρίσης για δεκάδες μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που συναντήσαμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων αλλά και στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου.
Aνθρωποι κάθε ηλικίας, μαθητές, φοιτητές, ερευνητές,“βιβλιοφάγοι”, λάτρεις του βιβλίου που συναντήσαμε στις δύο δημοτικές δομές, μιλούν για τα οφέλη της φιλαναγνωσίας και το βιβλίο που όπως λένε ανοίγει ένα “παράθυρο” στην γνώση.
Η “στροφή” αυτή του κόσμου στις δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες της πόλης διαφαίνεται και από την επισκεψιμότητα τους, αφού δεν θα ήταν υπερβολή, εάν λέγαμε ότι διανύουν μια περίοδο άνθισης.
Χώρος συγκέντρωσης και μελέτης
«Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια και η επαφή με τον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μου προσφέρει ηρεμία και με βοηθάει να συγκεντρωθώ. Μου αρέσει που υπάρχουν κι άλλοι αναγνώστες κάθε ηλικίας, νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας. Γενικότερα ο χώρος προσφέρεται για τους λάτρεις της φιλαναγνωσίας» ανέφερε η Χρύσα.
Ταξίδι στη γνώση
«Εδώ και έναν χρόνο έρχομαι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Είναι τόσα που σου προσφέρει ένα βιβλίο. Μέσα από το ταξίδι της γνώσης ανακαλύπτεις τον ίδιο σου τον εαυτό» μας είπε ο Νίκος που συναντήσαμε χθες το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Το βιβλίο ενεργοποιεί τη φαντασία
«Το βιβλίο δύσκολα πρόκειται να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο. Το βιβλίο δεν προσφέρει μια σκέτη γνώση αλλά κυρίως ενεργοποιεί τη φαντασία. Γι΄ αυτό το βιβλίο θα συνεχίσει να υπάρχει, ακόμη και η μυρωδιά του χαρτιού συγκινεί και θα συνεχίσει να συγκινεί» μας είπε ο Μανώλης.
«Με την ανάγνωση ξεχνιέμαι από τα προβλήματα»
«Μέσα από το διάβασμα αντλώ ευχαρίστηση και ξεχνιέμαι λίγο από τα προβλήματα. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων άρχισα να έρχομαι πριν 3-4 χρόνια μέσα από παρέες μου που δανείζονταν και διάβαζαν βιβλία και τελικά συνέχισα μόνη μου» ανέφερε η Ολγα.
Δώρο ανεκτίμητης αξίας
«Ερχομαι συχνά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αυτό που θα ήθελα είναι να υπάρχουν περισσότερες νεότερες εκδόσεις. Πιστεύω ότι οι γνώσεις που προσφέρει ένα βιβλίο είναι ανεκτίμητης αξίας και για αυτό θα επιβιώσει» μας είπε ο Δημοσθένης
Ερευνα και εμπλουτισμός γνώσεων
«Είναι το μοναδικό μέρος που μπορείς να βρεις βιβλία και να διαβάσεις με την ησυχία σου. Παράλληλα υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όσους θέλουν να συνδυάσουν την ανάγνωση με την έρευνα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα τη δεδομένη στιγμή κάνω μία έρευνα στο πεδίο της διοίκησης επιχειρήσεων και παράλληλα εμπλουτίζω τις γνώσεις μου» μας είπε ο Ιωάννης, απόφοιτος Δημοσίων Σχέσεων και Ψηφιακής Επικοινωνίας.
Το βιβλίο θα επιβιώσει
«Η αλήθεια είναι ότι στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες βλέπουμε κάθε χρόνο αύξηση της κίνησης, της επισκεψιμότητας, του δανεισμού, γιατί υπάρχει κόσμος στα Χανιά που αγαπά το βιβλίο. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων έρχονται ενήλικες για έρευνα, για εργασίες, φοιτητές για να διαβάσουν και για να δανειστούν βιβλία, απλοί πολίτες, πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες λατρεύουν τη λογοτεχνία και δανείζονται λογοτεχνικά βιβλία, επίσης πολλά σχολεία σε καθημερινή βάση. Κι αυτό για εμάς είναι πολύ ενθαρρυντικό. Το βιβλίο θα επιβιώσει και το έντυπο θα είναι πάντα αγαπητό στους αναγνώστες, γιατί το χαρτί θα είναι εκεί να το αγγίζουμε, να το μυρίζουμε, να το ξεφυλλίζουμε, να το κουβαλάμε μαζί μας…» επεσήμανε η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη, η οποία αναφέρθηκε στην ύπαρξη των δύο Λεσχών Ανάγνωσης ενηλίκων που πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς επίσης και στη δωρεά 302 εξαιρετικών βιβλίων από το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού έργου.
“Στροφή” νέων σε βιβλία κοινωνικών επιστημών
«Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται μια αύξηση αναγνωστών που είναι νέοι άνθρωποι από 15 έως 25 ετών που αναζητούν βιβλία γιατί θέλουν να καταλάβουν πως λειτουργεί η κοινωνία, οπότε ψάχνουν και μελετούν βιβλία κοινωνικών επιστημών. Οι γυναίκες στρέφονται περισσότερο στη λογοτεχνία, οι άντρες στα ιστορικά ή πιο εξειδικευμένα θέματα για οικονομικά, περιβαλλοντικά. Ερχονται πολλοί φοιτητές από την Αρχιτεκτονική σχολή Χανίων, από το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων κ.α. Είμαι σίγουρη ότι θα επιβιώσει το βιβλίο γιατί προσφέρει αυτογνωσία και σε βοηθάει να προχωράς στην ζωή» μας είπε η Θεανώ, βιβλιοθηκονόμος εδώ και 22 χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
“Παράθυρο” σε καινούριους κόσμους
«Είναι η πρώτη φορά που δανείζομαι βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το σκέφτηκα λόγω των οικονομικών γιατί πριν ξόδευα πάρα πολλά λεφτά στο να αγοράζω βιβλία. Εδώ βρήκα τα βιβλία που έψαχνα, κυρίως ξένη και ελληνική λογοτεχνία. Τα βιβλία μου ανοίγουν παράθυρο σε καινούριους κόσμους» ανέφερε η Ασπασία.
Διέξοδος από τη σύγχρονη πραγματικότητα
«Κρατώντας στα χέρια σου ένα βιβλίο, σε φέρνει σε μια πιο άμεση επαφή με τον συγγραφέα. Εν τω μεταξύ, λόγω των απαιτήσεων της κοινωνίας και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης, ο κόσμος θέλει να βρει κάποιες διεξόδους, ανέξοδες, μία από αυτές είναι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου σε ένα ευχάριστο περιβάλλον διοργανώνονται και αρκετές εκδηλώσεις» επεσήμανε η Πόπη η οποία εκπονεί τη Διπλωματική της πάνω στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: «Μαθαίνουμε πράγματα»
Μια πραγματική “φωλιά” του παιδικού βιβλίου, η ανακαινισμένη παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες μαθητές από σχολεία. Ετσι και χθες, από νωρίς το πρωί οι χώροι της παιδικής δημοτικής βιβλιοθήκης είχαν “πλημμυρίσει” από παιδιά του δημοτικού σχολείου Χρυσοπηγής που είτε διάβαζαν είτε έκαναν δημιουργικές δραστηριότητες.
«Είναι ωραία γιατί μαθαίνουμε πράγματα. Σήμερα διαβάσαμε τον Αρλεκίνο» μας είπαν ο μικρός Γιώργος και ο Φάνης από την Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου Χρυσοπηγής.
«Εάν κάτι μας έχει μείνει και εάν κάπως πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον μας, πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά. Νομίζω ότι στην ψηφιακή εποχή τα παιδιά δεν μπορούνε να αναπτύξουμε τόσο πολύ τη φαντασία τους όσο με τα βιβλία. Με τα βιβλία «ταξιδεύουν» ανέφερε η Μαρία, εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο Χρυσοπηγής.
« Είναι πολύ σημαντικό το ταξίδι της φαντασίας μας, να γεμίζει με εικόνες η ψυχή μας και αυτό πρέπει να ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία. Καλά και χρήσιμα είναι όλα αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα αλλά θα πρέπει ένα παιδί να μάθει να γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου. Αυτό είναι ανεκτίμητο δώρο. Κι αν μπορεί να το προσφέρει η οικογένεια ή το σχολείο, είναι από τα καλύτερα δώρα. Πρέπει τα παιδιά να παίρνουν εικόνες και μαζί συναισθήματα» επεσήμανε η Γιώτα, εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο Χρυσοπηγής.