Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Η ανάπτυξη της Ε.Ε. εν µέσω παγκόσµιων προκλήσεων

Ζαλισµένη από τα προβλήµατα εµφανίζεται η ΕΕ και το εκδηλώνει απερίφραστα µε τη νέα δηµοσίευση που έκανε µόλις στις 5 Ιουλίου 2024 ενός εγγράφου της δεξαµενής σκέψης του ευρωκοινοβουλίου µε τίτλο: Πώς µπορεί να χρηµατοδοτηθεί το µοντέλο ανάπτυξης της ΕΕ εν µέσω παγκόσµιων προκλήσεων; Πρόκειται για έγγραφο που δίνει µια ανασκόπηση/περίληψη 10 µονογραφιών εξωτερικών εµπειρογνωµόνων, µε στόχο τη χρηµατοδότηση του αναπτυξιακού µοντέλου της ΕΕ εν µέσω παγκόσµιων προκλήσεων. Το θέµα παραείναι σοβαρό, αν θεωρούν οι ταγοί της ΕΕ ότι 10 µονογραφίες θα φέρουν την … άνοιξη! Αλλάξτε µυαλά όσο υπάρχει ακόµη χρόνος!

Τα έγγραφα αυτά ζητήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ίσως να παίξουν ρόλο για τη νέα ευρωπαϊκή συµφωνία ανταγωνιστικότητας, όπως συµφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο1. Φαίνεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ διαβλέπουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχει οδηγηθεί η ανάπτυξη και προσπαθούν να βρουν τρόπους µετρίασης των εντυπώσεων.
Έτσι στο ερώτηµα «Πώς µπορεί να χρηµατοδοτηθεί το µοντέλο ανάπτυξης της ΕΕ εν µέσω παγκόσµιων προκλήσεων» θεωρούν σκόπιµο να διασκεδάσουν την αµηχανία τους µε αναδροµή σο ορισµένους εµπειρογνώµονες για να αντλήσουν πρωτοβουλίες για τη χρηµατοδότηση του αναπτυξιακού µοντέλου της ΕΕ µε δυο πολέµους στη γειτονιά τους και µη κάνοντας τίποτα περισσότερο από το να τροφοδοτούν τουλάχιστον τον ένα πόλεµο!
Και διαφαίνεται ισχυρή δυσχέρεια για να δουν την ενιαία αγορά της ΕΕ να πετυχαίνει κέρδος στην οικονοµική ευηµερία των ευρωπαίων πολιτών, εκεί που µόνο προβλήµατα µετρούν απ άκρη σ άκρη των 27 κρατών µελών.

Όταν άφηναν να ξεστρατίζουν τα πράγµατα δεν µπορούσαν να σκεφτούν τα επακόλουθα; Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή: Στο έγγραφο των συµπερασµάτων της τελευταίας συνόδου κορυφής προς το τέλος Ιουνίου 2024 διαβάζουµε για την ανταγωνιστικότητα τι εντολές έδωσαν οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων2:

1. Γίνεται λόγος για µια νέα ευρωπαϊκή συµφωνία για την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, την εξασφάλιση της οικονοµικής της ανθεκτικότητας και την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ενιαίας αγοράς.
2. Ρίχνουν βάρος στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, και αναµένουν ταχεία οριστικοποίηση των εκκρεµών προτάσεων, για τη δηµιουργία πραγµατικά ολοκληρωµένων αγορών, οι οποίες θα είναι προσβάσιµες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά την Ένωση και θα ωφελούν όλα τα κράτη µέλη. Πράγµα που µπορεί να γίνει µε κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την αντιµετώπιση των µελλοντικών προκλήσεων.
Εκεί σταµατά η προβλεψιµότητα των ταγών της ΕΕ. ∆ιότι αλλιώς δε θα µπορούν να χειριστούν το κονδύλι των 500 δις € που πέταξαν στη µέση του πουθενά για την άµυνα που θα επικυριαρχήσει τα επόµενα διαστήµατα.
Αν ρίξουµε µια µατιά µόνο στις µονογραφίες θα βρούµε πολλά θετικά στοιχεία, αφού βασικά οι εµπειρογνώµονες αυτοί έχουν σοβαρή γνώση του θέµατος, όµως, η Κοµισιόν µε τους εκατοντάδες τεχνοκράτες της τα έχουν πει όλα όσα διαβάζουµε στις µονογραφίες. Καµία υπερβολή, καµία νέα διαβαθµισµένη ιδέα που αν εφαρµοστεί θα προκόψει ο τόπος!
Πάντως οι εµπειρογνώµονες αυτοί κλήθηκαν να ετοιµάσουν έγγραφα για ένα από τα 5 σηµεία που παραθέτουµε στη συνέχεια:
1.
∆ηµόσια αγαθά σε επίπεδο ΕΕ/ΕΑ: Εξέταση της αποτελεσµατικής παροχής δηµόσιων αγαθών σε υπερεθνικό επίπεδο και της χρηµατοδότησής τους.
2.
Ο ρόλος των δηµόσιων τραπεζών επενδύσεων και των ταµείων: Αξιολόγηση του ρόλου ιδρυµάτων όπως ο όµιλος της ΕΤΕπ στη χρηµατοδότηση νεοεµφανιζόµενων αναγκών.
3.
Ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης: Προσδιορισµός µέτρων για την ενίσχυση της ενοποίησης και της εναρµόνισης του τραπεζικού τοµέα.
4.
Ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών: Εξέταση δράσεων για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και των πρακτικών της εθνικής αγοράς.
5.
Μείζονες πρωτοβουλίες πολιτικής: Εξέταση τυχόν άλλων σηµαντικών πρωτοβουλιών πολιτικής για τη στήριξη των χρηµατοδοτικών αναγκών της ΕΕ.
Οι βασικοί παίκτες στα σηµεία αυτά ίσως προσδιορίζουν το χάσµα πολιτικής που λαµβάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε σχέση µε την ανάπτυξη της οικονοµίας, όπου βασικοί παίκτες είναι η κεφαλαιαγορά, οι τράπεζες και τα ταµεία, γιατί συγκλίνουν τα 5 θέµατα που έπρεπε να αναπτύξουν οι σοφοί εµπειρογνώµονες!
Άρα το εξεταζόµενο εχέγγυο θα αφορά την Ένωση Κεφαλαιαγορών που µέχρι σήµερα δεν εµφανίζει σηµάδια επιτυχίας! Η έλλειψη επιτυχίας οφείλεται στα κατεστηµένα ειδικά συµφέροντα στον δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα κα. Και αν πρέπει κανείς να µιλήσει για χρηµατοπιστωτικές ρυθµιστικές ανησυχίες, θα πρέπει να τονίσει ότι αυτές οι ανησυχίες αφορούν τη φορολογία, το πτωχευτικό δίκαιο και τη χρηµατοδότηση των συντάξεων. Και όπως υποστηρίζουν Οι γνωρίζοντες τα πράγµατα στις Βρυξέλλες, ας αρκεστούµε για την ώρα στη σύνταξη ενός εγχειριδίου κανόνων που θα είναι απαραίτητο αλλά όχι επαρκές για τη δηµιουργία µιας ενιαίας αγοράς.
Άσε που κανείς δεν έχει όρεξη να µιλήσει για τη σύγκλιση των οικονοµιών των κρατών µελών, που µπάζει από παντού, πριν µιλήσουµε για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών!

1. https://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document/IPOL_IDA(2024)760230
2. https://www.consilium.europa.eu/media/voohvrnm/euco-conclusions-27062024-el.pdf


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα