Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η ανασφάλεια “τρώει” τους εργαζόμενους

Οι νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία της ανασφάλειας απειλούν τους εργαζόμενους και ειδικά όσους βρίσκονται σε δύσκολα “πόστα” όπως είναι η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων αναδείχθηκαν χθεσινή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Θέμα της ημερίδας η “εργασία και ασφάλεια στις εργασίες αποκομιδής και διαχείρισης στερεών αποβλήτων” και κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Γαλετάκης.
«Υπάρχουν νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ψυχολογία και το άγχος και που προέρχονται όχι τόσο από την ίδια την εργασία όσο από την ανασφάλεια. Είναι ένας παράγοντας που σίγουρα πρέπει να τον λαμβάνουν υπόψιν και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι στην ίδια κατάσταση όπως ήταν πριν από 10 χρόνια, πριν πλήξει την ελληνική οικονομία η κρίση» είπε ο κ. Γαλετάκης. Παράλληλα επισήμανε πως το θέμα έχει απασχολεί και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που δίνει μεγάλη σημασία στον ψυχολογικό παράγοντα στην εργασία.
Αναφορικά με το κατά πόσο η παρουσία των μηχανικών ασφαλείας και των γιατρών ασφαλείας είναι ουσιαστική και πραγματική και όχι τυπική στους χώρους εργασίας ο καθηγητής του Πολυτεχνείου παρατήρησε πως «ο τομέας των απορριμμάτων είναι ένας κρίσιμος τομέας για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας και για το λόγο αυτό οφείλει και ο γιατρός εργασίας και ο μηχανικός ασφαλείας να μην διεκπεραιώνουν τυπικά μόνο υποχρεώσεις αλλά να έχουν μια ουσιαστική συμβολή. Γνωρίζω μηχανικούς που εργάζονται στη ΔΕΔΙΣΑ είναι και απόφοιτοι του Πολυτεχνείο μας ή του μεταπτυχιακού μας και είναι άτομα με γνώσεις και θέληση για να προσφέρουν πέρα από τη διεκπεράιωση τυπικών υποχρεώσεων.»
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο Μηχανολόγος -μηχανικός και τεχνικός ασφαλείας της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κώστας Κονταράκης που μίλησε για τις επικινδυνότητες στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων και ανέλυσε τους πιθανούς κινδύνους για τους εργαζόμενους. Παράλληλα παρουσίασε στοιχεία από ατυχήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας εξηγώντας πως έγιναν αυτά και πως θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
«Οι υψηλότεροι κίνδυνοι είναι μικροβιολογικοί αφού μέσα στα απορρίμματα μπορούν να βρεθούν τα πάντα. Από κόπρανα μέχρι βελόνες και αιχμηρά αντικείμενα αλλά υπάρχουν και οι φυσικοί κίνδυνοι καθώς τα απορριμματοφόρα κινούνται στους δρόμους και έχουμε μηχανικές καταπονήσεις του σώματος και θέματα οδικής ασφάλειας» είπε ο κ. Κονταράκης.
Στην ημερίδα μίλησαν και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών ο πρόεδρος του Εργ. Κέντρου Γ. Μανωλικάκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Αποκομιδής και Οδοκαθαριστών Γ. Χαραλαμπάκης, και ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΔΙΣΑ Γ. Ρελλής. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Χανίων T. Βάμβουκας, ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Ν. Παινεσάκης, ο αντιπρόεδρος Μ. Ανδρεάκης, ο διευθ. Σύμβουλος Γ. Κουτράκης κα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα