Κύριε διευθυντά,
υπάρχουν έρευνες, όπως του Πανεπιστημίου του Ορεγκον, που επιστήμονες δημιούργησαν ομάδες αναγνωστών μεταξύ του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου με στόχο να μελετήσουν ποιοι από τις ομάδες θυμούνται καλύτερα, μετά την ανάγνωση των διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, στα όσα διάβασαν και αποστήθισαν.
Μετά από σχετικά ερωτηματολόγια διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η ομάδα των αναγνωστών του χαρτιού θυμόντουσαν πολύ περισσότερα άρθρα από τα μέλη της άλλης ομάδας από τον ηλεκτρονικό τύπο.
Ο έντυπος Τύπος λοιπόν υπερέχει σε αναγνωσιμότητα και αποδοχή από τους πολίτες που θέλουν να είναι ενήμεροι για όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά.
Από την εποχή της ανακάλυψης της τυπογραφίας, που ξεκίνησε ουσιαστικά τον 15ο αι., με την εφεύρεση του επίπεδου πιεστηρίου από τον Γουτεμβέργιο, μέχρι τις ημέρες μας έχουν περάσει εκατοντάδες χρόνια.
Η αξία του έντυπου Τύπου παραμένει αναλλοίωτη και όσοι θα ήθελαν να υποβαθμίσουν την παρουσία του απλά θα έχουν στη σκέψη τους το ιδιοτελές συμφέρον ή την πολιτική σκοπιμότητα για ευνόητους λόγους.
Εμείς, οι διαχρονικά «εραστές» της έντυπης ενημέρωσης, εμείς οι συνδρομητές και οι συνεργάτες των εφημερίδων επιθυμούμε να έχει τη δυνατότητα ο έντυπος Τύπος να επιβιώνει σαν επιχείρηση και να κυκλοφορεί απρόσκοπτα στα περίπτερα, στους επαγγελματικούς χώρους και στους τόπους κατοικίας μας χωρίς να κινδυνεύει να κλείσει η επιχείρηση λόγω δυσβάστακτων εισφορών σε κράτος και ταμεία.
Ιδιαίτερα ο επαρχιακός Τύπος δικαιούται τη συμπαράσταση της Πολιτείας ή της κυβέρνησης, με θεσμοθέτηση «εργαλείων» στήριξης ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στα πολλαπλά έξοδα που επιβαρύνονται.
Θα έλεγα ακόμα να υπάρχουν κίνητρα οικονομικής επιβράβευσης σε περιπτώσεις που κάποια έντυπα είναι υποδειγματικά παραδείγματα χρηστής διαχείρισης και υπεύθυνης κυκλοφορίας με σεβασμό στον αναγνώστη.
Γιάννης Μ. Γαβριλάκης,
μέλος της Ε.Π.Δ.Χανίων,
μέλος της Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων