…Κυρίως. Αφού εκείνες, οι γυναίκες, συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων, μακράν των άλλων…
Μιλούμε δηλαδή, για το 60%(!), στο περίπου.
Διαπίστωση, από χρόνια… Ανεργοι, εξ’ άλλου, όσοι ανοίκουν στις παραγωγικές λεγόμενες ηλικίες. Σ’ ένα φάσμα ηλικιακό, από τα 30 έως και τα 44. Σ’ αυτά τα 14-15 χρόνια, βιώνουν την διαβρωτική ανασφάλεια της έλειψης εργασίας…
Από την αρχή, όμως.
…Πάνε λίγες ημέρες που η Eurostat ανακοίνωσε το 9.6% ποσοστό της Ευρώπης ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, το χαμηλότερο ποσοστό. Υποχωρεί, είναι αλήθεια, κι αυτό είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο, αλλά η Ελλάδα, πάλι πρώτη για 5η συνεχή χρονιά…
Η πατρίδα κάνει… θλιβερό πρωταθλητισμό, με όλα τα μελανά συμπαραμαρτούντα, αυτής της πρωτιάς! Το 44% αγγίζει η έλλειψη εργασίας στους νέους, μέχρι τα 25… Η Ισπανία 42%, η Ιταλία 40,1%. Πριν από μια πενταετία, η χώρα μας πάλι πρώτη, σ’ αυτή την… “καθιερωμένη” πλέον, κοινωνική δυστυχία, αλλά με ποσοστό μικρότερο, αφού οι διαφορές πολύ μικρές, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Μέχρι το Δεκέκμβρη όμως του ’16, “άνοιξε”, πάλι η διαφορά, αν και η αποκλιμάκωση του φαινομένου, έχει αρχίσει να γίνεται ορατή.
Αυτό το ένα εκατομμύριο πάντως ανέργων πολιτών μας, έχει μακροχρονίσει… Το μισό τουλάχιστον, λένε οι ειδικοί.
Ο “μακροχρόνιος άνεργος” τείνει ν’ αγγίξει δραματικά, την “ισοδύναμη” πίεση ανέχειας, των περίφημων πέντε “α” του στερητικού μέσα στον κοινωνικό κορμό…
Των απόρων
Των αναπήρων
Των ανασφαλίστων
Των αστέγων
Των ανέργων ασφαλώς, με αδυναμία να καλύψουν στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες…
Αποκλιμακώνεται, λέει, η ανεργία. Οι άνεργοι υποστηρίζονται με νέες δράσεις του Υπουργείου, με δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με προγράμματα κατάρτισης.
Το δε βάρος, πέφτει, στην επανένταξή τους. Όμως η δομική ανεργία, δηλώνει ο κ. Μονοκρούσος, οικονομολόγος, θα παραμείνει ψηλά για την Ελλάδα, ακόμη κι όταν βγούμε από την κρίση…
Για τώρα, κρατούμε, τα 2,5 χρόνια αντιστροφής των δεδομένων, επί τα βελτίω… Την αποκλιμάκωση αυτού του σοβαρού ελλείματος, με τα χίλια προβλήματά του.